Çin uzaya yapay ay fırlatmaya hazırlanıyor

Çin uzaya yapay ay fırlatmaya hazırlanıyor
Son dönemde uzay araştırmalarına büyük yatırımlar yapan Çin, uzaya yapay Ay fırlatmaya hazırlanıyor.

Çin önümüzdeki yıllarda şehir ışıklarının yerini alması için uzaya bir yapay Ay fırlatmayı planlıyor.

Yapay Ay'ın gökyüzündeki yerini almasının ardından 80 kilometrelik bir alanı rahatlıkla aydınlatacağı belirtiliyor.  Yapılan açıklamaya göre, yapay Ay, ışığını Çin’in güney batısındaki Chengdu kentine odaklayacak.

"Yapay ay" fikri, Paris sokaklarında güneş ışığını yansıtabilecek bir ayna kolye asmayı hayal eden bir Fransız sanatçıdan geldi.

Chengdu Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Mikroelektronik Sistem Araştırma Enstitüsü başkanı Wu Chunfeng tarafından proje açıklandı. Wu, böyle bir aydınlatma uydusunun ilk örneklerinin yıllar önce yapılarak denendiğini ancak tamamen uygulanabilmesi için teknolojinin nihayet olgunlaştığını söyledi. Wu projenin 2020'de hayata geçirilmesinin beklendiğinin ifade etti.

Bazı bilim insanları, uzaydan yansıyan ışıkların kimi hayvanların günlük rutini bozacağından ve astronomik gözlemler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinden endişelendiklerini dile getirdiler. Harbin Teknoloji Enstitüsü'nün Havacılık ve Uzay Okulu'nda Optik Enstitüsü Direktörü Kang Weimin ise uydu ışığının alacakaranlık benzeri bir parıltıya benzediğini ve bu nedenle hayvanların rutinleri üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını açıkladı. (YAŞAM HABERLERİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar