Cizre'de kayyımların 3 yılı: Belediye binasının tapusunu aldılar

Cizre'de kayyımların 3 yılı: Belediye binasının tapusunu aldılar
Kayyımlar birlikte yüzü aşkın çalışanın işine son verildi. Bu kişilerin yerine ise yüzlerce AKP'li ve korucu yakını alındı.

HDP'li Cizre Belediyesi'ne bir kez daha kayyım atandı. 3 yıl süren ilk kayyım döneminde Orhan Doğan'ın anıtı yıkıldı, belediye AKP ilçe teşkilatına dönüştürüldü, kent halkı toza ve çamura mahkum edildi, belediye 220 milyon borca sokuldu, ana hizmet binası dahil neredeyse tüm taşınmazları devredildi. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 77.99 oy oranı ile kazandığı Şırnak'ın Cizre Belediyesi'ne, dün İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu kayyım olarak atandı. Belediye eşbaşkanlarından Mehmet Zırığ ise, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün aldığı kararla görevinden uzaklaştırıldı. 

Zırığ'ın görevden uzaklaştırılmasına, Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığı ve halen devam eden bir dava dosyası, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz günlerde sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle "suç ve suçluyu övmek" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla hakkında başlatılan soruşturmalar gerekçe gösterildi. 

İLK KAYYIM HAKKINDA 'USULSÜZLÜK' İDDİASI

2014 yılı yerel seçimlerinde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından kazanılan Cizre Belediyesi'ne, ilk olarak 11 Eylül 2016 tarihinde dönemin İlçe Kaymakamı Ahmet Adanur kayyım olarak atandı. Yaklaşık bir yıl sonra Adanur'un görev yeri değiştirildi. Adanur'un gidişinin ardından, hakkında Belediye Hizmet Binası ve Taş Köprü yapımı için yapılan ihalelerde "usulsüzlük" yaptığı iddiaları ortaya atıldı. 

Adanur'un ardından, 31 Mart yerel seçimleri sonrası görev yeri değiştirilen İlçe Kaymakamı Faik Arıcan belediyenin yeni kayyımı oldu. 2016 yılında görevden alınan dönemin belediye eşbaşkanları Leyla İmret ve Kadir Kunur hakkında ise çeşitli davalar açıldı. 

Belediyenin yaklaşık 3 yıl kayyım yönetiminde kaldığı dönemde, kimi anıtlar yıkıldı, park isimleri değiştirildi, kadın kurumlarının içi boşaltıldı, bazı usulsüzlük ve yolsuzluklar ortaya çıktı.  

ORHAN DOĞAN ANITI YIKILDI

Kayyım atamasıyla birlikte, ilk olarak ilçe merkezinde bulunan ve DBP tarafından 2011 yılında dikilen Kürt siyasetçi Orhan Doğan ve saat kulesi yıkıldı. Kentte, kavurucu sıcaklarda halkın tek soluklanma alanı olan Dicle Nehri kenarındaki parkların içindeki tesisler "restorasyon" adı altında yıkılarak, yüzlerce ağaç kesildi. 

AKP'LİLERLE DOLDURULDU

Kayyımlar birlikte yüzü aşkın çalışanın işine son verildi. Bu kişilerin yerine ise yüzlerce AKP'li ve korucu yakını alındı. AKP Şırnak Kadın Kolları Başkanı Hatice Atan'ın kardeşi Akiset Atan belediyenin Özel Kalem Müdürlüğü'ne getirildi. AKP Cizre İlçe Başkanı Cihan Güven'in ağabeyi Tahir Güven'in gelini Zeliha Güven ve bir oğlu da bu süre zarfında işe alınandı. 

TOZA VE ÇAMURA MAHKUM EDİLDİ

Kentin tüm sokakları yıllarca inşaat halinde kaldı. İki yılı aşkın bir süre inşaatı bitirilmeyen sokaklar, her yağmur yağdığında çamur deryasına dönerken, özellikle yaz aylarında tozdan geçilmez hale geldi. Parke taşları yerine dökülen asfaltın büyük bir bölümü ise, ya sonradan çöktü ya da çukurlarla doldu. En büyük mahalleler Cudi, Nur ve Yafes, adeta çöpten geçilmez hale geldi.  

AKP'Lİ BAŞKANA DEVREDİLDİ

DBP döneminde halkın hizmetine sunulan Bişeng Sağlık Merkezi de kayyım döneminde kapatıldı. Sitiya Zin Kadın Merkezi ve mahallelerdeki kadın kurumları da, dikiş ve nakış atölyelerine çevrilerek AKP İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Atan'ın hizmetine sokuldu. Sitiya Zin Kadın Danışma Merkezi'nin olduğu bina 4-6 yaş arasındaki kız öğrenciler için yatılı kuran kursu ve AKP'lilerin etkinliklerinin düzenlendiği mekan haline getirildi. 

220 MİLYON TL BORÇ

HDP'li Mehmet Zırığ ve Berivan Kutlu'nun belediyenin başına geçmesiyle birlikte, kayyım tarafından yapılan tahribatın büyüklüğü ortaya çıktı. Belediye eşbaşkanları, göreve gelir gelmez yaptıkları açıklamayla, kayyım atandığı sırada kasasında 36 milyon TL bulunan belediyenin 220 milyon 793 bin TL borçla devir alındığını ve kasasında sadece 20 bin TL kullanılabilir limit olduğunu kamuoyuyla paylaştı. 

KAYYIM BELEDİYE BİNASININ TAPUSUNU ALDI 

Yine, kayyımın Nur Mahallesi'nde bulunan Kültür Merkezi'ni 11,917,667.97 TL karşılığında Emniyet Müdürlüğü’ne sattığı ortaya çıktı. "Meclis Kararı"na dayandırılarak birçok taşınmaz ise devredildi. Söz konusu taşınmazlardan Belediye Hizmet Binası İlçe Kaymakamlığı’na, Cumhuriyet Meydanı, 235 ada-47 parsel ve 238 ada-9 parsel İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne, İtfaiye alanı Cumhuriyet Savcılığı’na, Millet Kıraathanesi, Mezbaha, Bilim Merkezi, Sitiya Zin Kadın Merkezi, Nur Kadın Merkezi ve Taziye Evi Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve İbnül Cezeri Kuran Kursu da İlçe Müftülüğü’ne devredildi. 

Söz konusu taşınmaz devirlerinin seçimlere kısa bir süre gerçekleştirilmesi ise dikkat çekti. 

KAYMAKAMLIĞIN MOBİLYALARI BELEDİYEDEN

Öte yandan, kayyım seçimlere sayılı günler kala kaymakamlıktaki makam odasının mobilyalarından temizliğine, boyasından kırtasiye malzemelerine, yakıtından fotoğraf makinesine kadar en ufak malzemesinin bile belediye bütçesinden karşılandığı açığa çıktı.

MAAŞI İÇİN BELEDİYEYİ İCRAYA VERDİ

Tüm bunların yanı sıra, Cizre Belediyesi kayyımı Faik Arıcan, yerel seçimlere sayılı günler kala belediyenin otopark hesabında bulunan 2 milyon 43 bin TL'yi mevzuata aykırı olmasına rağmen farklı bir iş için harcadı.

Bununla da yetinmeyen Arıcan, son olarak 15- 31 Mart tarihleri arasındaki 15 günlük maaşının hesabına yatırılmadığını belirterek, belediyeyi icraya verdi. (MA)

Öne Çıkanlar