'Cizre'yi bombalayanlar Meclis'i de bombaladı'

'Cizre'yi bombalayanlar Meclis'i de bombaladı'
Cizre ve Silopi’deki sokağa çıkma yasakları sürecini gündeme getiren HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz’ın sözlerine itiraz eden Bakan Soylu ve AKP’li vekiller gerginliğe neden oldu.

İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sırasında HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cizre ve Silopi’de 14 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan ölümlerle ilgili yaptığı konuşma sırasında AKP sıralarından tepki gösterilmesi üzerine gerginlik yaşandı. 

Kaçmaz, Silopi ve Cizre ilçelerinde yasak sırasında yaşanan ölümlerle ilgili Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin raporunu hatırlatarak, "Kıyamet benzeri bir tablonun yaşandığı bu tarihî dönemin başlangıcıydı" dedi. 
 
CİZRE VE SİLOPİ’DE YAŞANANLARI ANLATTI

Kaçmaz, Cizre’de 4-12 Eylül tarihleri arasında 9 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında öldürülen 10 yaşındaki Cemile Çağırga’nın cenazesinin derin dondurucuda bekletilmesini ve Silopi’de 14 Aralık’ta ilan edilen yasak sırasında evinin önünde öldürülen Taybet İnan’ın cansız bedeninin 7 gün boyunca sokak ortasında bekletilmesini hatırlattı. Yasak sırasında kendisinin de Silopi’de olduğunu dile getiren Kaçmaz, "Gerek mülki amirlerle gerek başsavcıyla sürekli iletişim hâlindeydik. Bu cenazenin kaldırılması ve dinî vecibelerinin yerine getirilerek ailenin bu acısının sonlandırılması için elimizden gelen gayreti sarf etmemize rağmen, bir türlü bu cenazeyi alamadık ve yedi gün yedi gece bu cenazeler buradaydı, sokakta kaldı" dedi. 
 
‘TOP ATIŞLARINI GÖREN BENİM’

AKP Milletvekili Salih Cora’nın "Cesedin altına bomba yerleştirildi" demesi üzerine Kaçmaz ile aralarında tartışma yaşandı. HDP ve AKP milletvekilleri arasında gerginlik yaşanması üzerine Kaçmaz, "Sayın Cora, bakın, orada doğan, büyüyen benim, orada olayları yaşayan benim, o top atışlarının hepsini gören benim. Bırakın da bir kere de kimin yaptığına biz karar verelim ya. Gözümüzle gördük. Gözümüzle gördüğümüzü de size inandıramıyoruz. Biz kimiz, inandıramıyoruz; dilimiz nedir, inandıramıyoruz; kültürümüz nedir, inandıramıyoruz. Bırakın da bize kimin düşmanlık yaptığına biz karar verelim. Siz ‘Türk ordusu yapmaz’ dediniz; burayı bombaladı, bombaladı, bu Meclis'i birkaç gün sonra bombaladı" dedi. 
 
Kaçmaz’ın "Türk ordusu bombaladı" demesi üzerine gerginlik tekrar tırmandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da dahil olduğu gergin tartışmaların devam etmesi üzerine, Kaçmaz, "Bu Meclis’i bombaladılar, kabul etseniz de etmeseniz de" ifadesini kullandı. (MA) 

Öne Çıkanlar