Çocuk işçi ölümlerinde tarihin en yüksek rakamı

Çocuk işçi ölümlerinde tarihin en yüksek rakamı
Hükümetin, 'Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı' ilan ettiği 2018, çocuk işçilerin iş cinayetlerinde yaşamını en çok yitirdiği yıl oldu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Kasım ayı raporuna göre geçtiğimiz ay en az 154 işçi yaşamını yitirdi. Yılın ilk 11 ayında yaşamını yitiren işçi sayısı en az 1789’a yükseldi. Rapora göre AKP’nin 'Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı' ilan ettiği 2018’in ilk on bir ayında en az 66 çocuk işçi öldü. Bu rakama göre 2018, çocuk işçi cinayetlerinin en yüksek olduğu yıl olarak tarihe geçti. 20 Şubat 2018'de dönemin başbakanı Binali Yıldırım'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan genelgeyle 2018 yılı 'Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı' ilan edilmişti.

BUGÜN MADENCİLER GÜNÜ: AKP DÖNEMİNDE 1693 MADENCİ ÖLDÜ

4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde yayınlanan raporda "Maden işçileri örgütsüzken, aşırı, yoğun, fazla çalıştırılıyorken, başta taşeron olmak üzere güvencesiz istihdam koşulları hâkimken, işçiler domates ekmekle karnını doyuruyorken ve ülkemizin dört bir yanında madenci ölümleri-katliamları yaşanırken bu günü nasıl kutlayalım" denildi. Raporda AKP’nin iktidarda olduğu yıllar boyunca en az 1693 madencinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

Raporun devamında iş cinayetlerine ilişkin şu veriler paylaşıldı:

KASIM AYINDA 'MEGA PROJELER'DE GERÇEKLEŞEN İŞ CİNAYETLERİ

1- Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında inşaatı devam eden Kocaeli Gebze’deki 7 nolu viyadükte ikinci kademe beton dökülürken beton blok ters dönerek işçilerle beraber 30 metreden düştü ve işçiler altında kaldılar. Mehmet Sıddık Canpolat, Bayram Kılıç ve Öztürk Yılmaz yaşamlarını yitirdi. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde şu ana kadar en az 8 iş cinayeti gerçekleşti.

2- İzmir-Çandarlı otoyol inşaatında viyadük çalışmaları sırasında kalıp çakarken sacın kayması sonucu 25 metre yükseklikten yere düşen işçi Mehmet Koç yaşamını yitirdi.

3- İstanbul 3.Havalimanı'nda 15 metre yükseklikten asansör-merdiven boşluğuna düşen işçi Seyithan Kaya yaşamını yitirdi. CİMER’in açıklamasına göre 2013-2018 yılları arasında 3.Havalimanı inşaatında 52 işçi yaşamını yitirdi.

4- İzmir Karabağlar’daki İstinyePark AVM inşaatında iskele kurduğu sırada 5 metre yükseklikten düşen işçi Kasım Ak yaşamını yitirdi.

5- İstanbul Dudullu-Bostancı Metro Hattı şantiyesinde meydana gelen göçük sonucu bir sitenin güvenlik kulübesinde çalışan özel güvenlik işçileri Güray Halat ve Mehmet Altun yaşamlarını yitirdi.

KASIM AYINDA EN AZ 154 İŞ CİNAYETİ

Yüzde 82’si ulusal ve yerel basından; yüzde 18’i ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit edilebildiği kadarıyla Kasım ayında en az 154 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

2018'İN İLK 11 AYINDA EN AZ 1797 İŞÇİ ÖLDÜ

-  Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 130, Nisan ayında en az 189, Mayıs ayında en az 169, Haziran ayında en az 151, Temmuz ayında en az 201, Ağustos ayında en az 185, Eylül ayında en az 167, Ekim ayında en az 179 ve Kasım ayında en az 154 işçi olmak üzere Türkiye’de 2018 yılının ilk on bir ayında en az 1797 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi…

MÜLTECİ, KADIN VE ÇOCUK İŞÇİLER…

- Kasım ayında yaşamını yitiren 154 emekçinin 129’u ücretli (işçi ve memur), 25’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

- Ölenlerin 13’ü kadın işçi, 141’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, banka, ticaret, taşımacılık, sağlık ve güvenlik işkollarında gerçekleşti…

EN ÇOK ÇOCUK İŞÇİ, 'ÇOCUK İŞÇİLİKLE MÜCADELE YILI'NDA ÖLDÜ

- 1’i 14 yaş ve altında olmak üzere 4 çocuk işçi (ikisi tarım, biri inşaat ve biri atık kâğıt işçisi) can verdi. Böylece iktidar tarafından ‘Çocuk İşçilikle Mücadele Yılı’ ilan edilen 2018’in ilk on bir ayda en az 66 çocuk işçi ölümü gerçekleşmiş oldu. Bu sayı şu ana kadar tespit edilebilen çocuk işçi cinayetlerinin en yüksek olduğu yıl olarak tarihe geçti.

2018'DE EN AZ 104 MÜLTECİ İŞÇİ ÖLDÜ

- 2 mülteci/göçmen işçi (biri Suriyeli ve biri Nijeryalı) yaşamını yitirdi. Böylece 2018 yılının ilk on bir ayında en az 104 mülteci/göçmen işçi ölümü gerçekleşti ki bu, şu ana kadar bir yılda tespit edilebilen en yüksek göçmen iş cinayeti sayısı…

- Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret/büro, madencilik, sağlık, güvenlik, belediye/genel işler ve metal işkollarında gerçekleşti.

- En fazla ölüm nedeni trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve kalp krizi. Uzun, yoğun ve fazla çalışmanın çıplak bir sonucu olan kalp krizi sonucu olan ölümlerdeki artış sürüyor.

- En çok iş cinayeti İstanbul, Aydın, İzmir, Kocaeli, Bursa, Zonguldak Antalya, Diyarbakır, Adana, Ankara, Denizli, Gaziantep, Hatay, Manisa, Tekirdağ ve Trabzon’da yaşandı...

- Ölenlerin 5’i (yüzde 3,25) sendikalı işçi, 149 işçi ise (yüzde 96,75) sendikasız.

Raporun tamamını görmek için...

Öne Çıkanlar