Çocukların sadece yüzde 1'i ücretsiz kreşe gidebiliyor

Çocukların sadece yüzde 1'i ücretsiz kreşe gidebiliyor
Türkiye'de kreş çağındaki çocuk sayısı 9 milyon 361 bin. Ücretsiz kreşlerden faydalanan çocuk sayısı ise yalnızca 96 bin.

ARTI GERÇEK - Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yalnızca 96 bin çocuğun kamuya ait ücretsiz kreşlerden faydalandığını açıkladı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'in soru önergesine yanıt veren Bakan Selçuk, Türkiye'de kamuya ait 2 bin 446 kreş ve bakımevi bulunduğunu belirtti.

Sonuçları değerlendiren Çakırözer, Türkiye'de kreş çağındaki çocuk sayısınınTÜİK'in 2018 sonu verilerine göre 9 milyon 361 bin olduğunu hatırlattı.

KADIN İŞSİZLİĞİNİN EN BÜYÜK NEDENİ

"Soru önergesine Sayın Bakan tarafından verilen yanıt çok büyük bir ayıbı ortaya koyuyor. 9.3 milyon çocuktan sadece 96 bini faydalanabilmekte" diyen Çakırözer, bu ayıbın aynı zamanda kadın işsizliğinin de en büyük sebebi olduğunu ifade etti.

"Kreşler hem çocukların sosyalleşmesini sağlayan mekanlardır hem de annelerin ekonomik ve sosyal yaşama katılmasını sağlayan en önemli hizmettir" diyen Çakırözer, kamunun kreş sayısının her geçen gün azaldığını belirtti.

2015 rakamlarına göre 1 milyon kadının çocuk bakımı, 112 bin kadının da yaşlı bakımı nedeniyle istihdam dışı kaldığını hatırlatan Çakırözer, nitelikli kreş hizmetinin yaygınlaşması ve kadınların bakım yükünün hafifletilmesine ilişkin düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Öne Çıkanlar