Corbyn'e göre IŞİD'e katılan kadının İngiltere'ye dönme hakkı var

Corbyn'e göre IŞİD'e katılan kadının İngiltere'ye dönme hakkı var
Jeremy Corbyn: İngiltere’de doğan birini vatandaşlıktan çıkarmayı çok aşırı bir hareket olarak görüyorum.

İngiltere, 15 yaşındayken IŞİD'e katılan Şamima Begüm'ün vatandaşlığını geçtiğimiz günlerde iptal etmişti. İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn yaptığı açıklamada, Begüm'ün ülkeye dönmesinin hakkı olduğunu söyledi.

2015’te Londra’dan Suriye’ye kaçıp IŞİD’e katılan, QSD kampında Times gazetesi ile gerçekleştirdiği söyleşide eve dönmek istediğini anlatan İngiliz vatandaşı Şamima Begüm’ün vatandaşlığı ülkeyi dönmesini engellemek için iptal edilmişti. İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn konunun kendisine sorulması üzerine "Begüm’ün ülkeye dönmeye hakkının olduğunu" söyledi.

Begüm’ün vatandaşlığının İçişleri Bakanı Sajid Javid’in açıklamasıyla iptal edildiğinin hatırlatılması üzerine Jeremy Corbyn, "aşırılık" cevabını verdi. Corbyn, 19 yaşındaki genç kadının "sorularla yüzleşmek için ülkeye dönmesi gerektiğini" vurguladı.

Begüm’ün Sky News’e Perşembe günü yaptığı röportajda değişmeye istekli olduğu İngiliz siyasetçilerden merhamet çağrısında bulunduğu belirtiliyor.

İngiltere vatandaşlığı kişinin başka bir ülkenin vatandaşlığı için uygun koşulları sağlıyorsa iptal edilebiliyor. Begüm’ün annesinin Bangladeş vatandaşlığı olması sebebiyle resmi makamlar Begüm’ün Bangladeş vatandaşı olabileceğini düşünüyor. Fakat Bangladeş Dışişleri Bakanlığı Begüm’ün Bangladeş vatandaşı olmadığını ve ülkeye kabul edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

‘VATANDAŞLIKTAN ÇIKARMAK AŞIRI BİR HAREKET’

Corbyn, "Begüm’ün kesinlikle İngiltere’ye dönmeye hakkı var. Döndüğünde, yaptıkları ile ilişkili olarak kesinlikle cevaplaması gereken pek çok soru olacak. Bu koşullarda sorulama sonrası işlem yapılır ya da yapılmaz. Ama İngiltere’de doğan birini vatandaşlıktan çıkarmayı çok aşırı bir hareket olarak görüyorum" dedi.  (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar