Çorlu’daki ihmal katliamının 1. yılı: Aileler hala adalet bekliyor

Çorlu’daki ihmal katliamının 1. yılı: Aileler hala adalet bekliyor
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde ihmalin neden olduğu, 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği tren faciası birinci yılını doldururken, ailelerin adalet arayışı sürüyor.

ARTI GERÇEK- Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde ihmal sonucu göz göre göre geldiği ortaya çıkan tren katliamının üzerinden tam bir yıl geçti. 7’si çocuk 25 yurttaşın hayatını kaybettiği, 340’ının da yaralandığı katliama ilişkin ailelerin adalet mücadelesi ise tüm görmezden gelmelere rağmen yüksek sesle devam ediyor. Aileler bugün saat 15.00’da tren kazasının yaşandığı noktada bir anma gerçekleştirecek.

Peki, ülkeyi yasa boğan ve göz göre geldiği uzmanlar tarafından ortaya konan facianın ardından geçen bir yılda neler yaşandı?

İşte detaylar:

FACİANIN ESAS SORUMLULARINA DOKUNULMADI

Geçen yıl 8 Temmuz’da yaşanan katliamdan bugüne olayın sorumluları hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Hazırlanan bilirkişi raporunda sadece TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demiryolu Bakım Müdürlüğünde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan Turgut Kurt, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demiryolu Bakım Müdürlüğü Çerkezköy 143. Yol Bakım Şefliğinde yol bakım onarım şefi olarak görev yapan Özkan Polat, TCDD bünyesinde köprüler şefi olarak görev yapan Çetin Yıldırım, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demiryolu Bakım Müdürlüğü Çerkezköy 143. Yol Bakım Şefliğinde hat bakım ve onarım memuru olarak görev yapan Celalettin Çabuk'un kusurlu oldukları belirtildi.

Katliamla ilgili Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma ise olayın üstünün örtülmesine zemin hazırladı. Savcılık 25 kişinin hayatını kaybettiği katliamda sadece dört TCDD çalışanı hakkında iddianame hazırlarken, TCDD üst yönetimi ve siyasi sorumlular hakkında ise takipsizlik kararı vererek soruşturmayı kapattı.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede sadece dört TCDD çalışanı hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak'tan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı, Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti.

ADALET ARAYANLARA MECLİS ÖNÜNDE POLİS SALDIRDI

Yargıdan umdukları kararlar çıkmayan aileler "adalet nöbet"leri başlattı. Sırasıyla Çorlu Adliyesi önünde ardından Uzunköprü, İstanbul ve Muratlı’da eylemlerini sürdüren aileler, Ankara'da Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde de taleplerini dile getirmek istedi ancak polisin engellemesiyle karşılaştı. Adalet talebiyle Meclis önünde buluşan ailelere polis biber gazıyla saldırdı.

AİLELER DURUŞMAYA ALINMADI, AVUKATLAR DARP EDİLDİ

Çorlu katliamına 5 gün kala 3 Temmuz tarihinde ilk duruşması görülen dava ise aileler açısından tam bir kabusa dönüştü. Dava öncesi bir AVM önünden Çorlu Adliyesi’ne yürümek isteyen aileleri sıkıştıran polis, yürüyüş yapılmasına engel olmak istedi. Davanın görüleceği Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonu önünde dakikalarca bekletilen aileler, salona giriş sırasında ise başka bir rezaletle karşılaştı. Duruşma salonun küçük olması nedeniyle dışarıda kalan bazı ailelerin üzerine kapı kilitlendi, duruşmayı izlemeleri engellenmek istendi. Avukatların dışarıda kalan aileleri duruşma salonuna almak istemesi üzerine polis ailelere ve avukatlara dönük darp girişiminde bulundu.

MAHKEME DOSYADAN ÇEKİLDİ

Ailelerin içeriye alınmaması üzerine çıkan gerilim nedeniyle öğlene doğru açılan duruşmada, avukatlar kendilerinin ve ailelerin darp edilmesi noktasında mahkeme heyetinin sorumluluğunun olduğunu belirterek polis görevlileri hakkında suç duyurusu yapılmasını talep etti. Avukatların bu taleplerini yerinde bulan savcılık makamı suç duyurusunun kabul edilmesini mütalaa ederken, mahkeme ilginç bir karara imza atarak dosyadan çekildi ve duruşmayı bitirdi.

DOSYANIN GÖNDERİLDİĞİ MAHKEME, ÇEKİLME KARARINI KALDIRDI

Mahkeme, çekilme kararının değerlendirilmesi için dosyayı Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise çekilme kararını uygun bulunmadı ve dosyadan çekilme kararını kaldırdı.

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi:

"Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin mahkeme heyeti tarafından verilen çekinme kararının CMK’nın 30/2 maddesi uyarınca uygun olmadığına, heyetin duruşmadan çekilmesi kararının kaldırılmasına, dosyanın gerekli işlemlerin yapılması için Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne iade edilmesine dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda isteme uygun ve kesin olarak oy birliği ile karar verildi."

AİLELER KATLİAMDA YİTİRDİKLERİNİ ANACAK

Bir sonraki duruşma tarihinin ne zaman olacağı henüz belli olmazken, acılı aileler ise adalet mücadelesi verdikleri Çorlu katliamının birinci yıl dönümü nedeniyle bugün saat 15.00’de kazanın yaşandığı yerde bir anma yapacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar