Çorlu'dan ders alınmadı: İnşaat molozuyla dolgu yapmışlar

Çorlu'dan ders alınmadı: İnşaat molozuyla dolgu yapmışlar
25 kişinin hayatını kaybettiği tren faciasının yaşandığı yerde yapılan onarım çalışmalarını inceleyen İnşaat Mühendisleri Odası 'Benzer olayların meydana gelmesi kaçınılmaz' dedi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde meydana gelen ve 25 kişinin hayatını kaybettiği tren faciasıyla ilgili rapor hazırlayan İnşaat Mühendisleri Odası kazadan sonra yapılan çalışmaların yetersiz olduğuna dikkat çekti.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz'da Edirne - Halkalı seferini yapan yolcu treni, 5 vagonunun raydan çıkması sonucu devrilmişti. Kazada 25 kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

Kazanın üzerinden geçen 59 günün ardından TMMOB'a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası, yapılan onarım ve bakım çalışmalarına ilişkin bir rapor hazırladı.

İMO 29 sayfalık raporunda olaydan sonra menfez dolgusunda ve menfezden sonraki hat kesiminde yapılan onarım işlerinin tekniğine uygun yapılmadığına vurgu yaparak "Bu koşullarda, aynı yerde benzer olayların meydana gelmesi kaçınılmaz" dedi.

'MOLOZUN ÜZERİNE BETON ATILMIŞ, BU YARARSIZ BİR YÖNTEM'

Raporda şu tespitler yapıldı:

- Menfez dolgusu yeniden oluşturulmuştur. Dolgu için kullanılan malzeme yakından incelendiğinde, içinde kırık mermer, fayans ve beton parçaları bulunduğu görülmüştür. Dolgunun stabilitesini (dengesini) sağlamak için oluşturulan dolgu şevinin (eğimli yüzeyin) üzerine, inşaat molozu beton bloklar atılmıştır. Dolgunun yerinde kalmasını sağlamak için uygulanan bu yöntemin yararsız olduğu daha şimdiden görülüyor.

- İnşaat molozları eğik yüzeyde duramayıp dere yatağına doğru kaymaktadır. Şiddetli yağış altında bu sürüklenişin hızlanarak devam etmesi kaçınılmazdır. Hızlı bir şekilde ne bulunduysa kullanılarak inşa edilmiş bu dolgunun uzun süre hizmet verebilmesi olanaklı değil.

- Oluşturulan menfez dolgusunun altyapı olarak taşıma kapasitesi ve stabilitesi sorunludur. Özellikle dolgu yüzeyine bırakılmış olan beton molozların aşağı doğru kayarak dere yatağını doldurması ve menfez girişini kapatması beklenmelidir. Bu durum menfez girişinde suyun akışını zorlaştıracağından, buradaki su seviyesinin yükselip dolguyu doygun hale getirerek zayıflatması ve sürüklemesi muhtemel.

İNŞAAT MOLOZLARI İLE DEMİRYOLU DOLGUSU YAPILMIŞ

- Yeniden oluşturulan menfez dolgusu, dolgu oluşturma tekniğine uygun şekilde yapılmamıştır. İnşaat molozları kullanılarak bir demiryolu dolgusu inşa edilemez/edilmemeli.

- Menfezin menba tarafındaki dolgunun eğimli yüzeyini trenin geçişi sırasında zeminde oluşacak titreşimler nedeniyle, yüzeydeki beton moloz parçalarının kolaylıkla aşağıdaki menfez girişine doğru kayabilecek.

- Yağışların ve titreşimlerin etkisiyle bu beton blokların bir kısmının yerinde kalabilmesi neredeyse olanaksızdır. Menfez üstündeki dolgunun tekniğine uygun yapılmadığı bu uygulamaya bakarak tekrar vurgulanmalı.

'ONARIM İŞLERİ TEKNİĞİNE UYGUN YAPILMADI BENZER KAZALAR YAŞANABİLİR'

- Demiryolu hattının menfezden sonra gelen, vagonların raydan çıktığı kesimleri de onarılmıştır. Hattın bu bölümleri yüksek olmayan bir dolgu üzerinde bulunmaktadır. Ancak dolgu gövdesinin stabilitesi için gerekli olan yanlardaki eğik yüzeylerin (şevler) yeterli ölçülere sahip olarak oluşturulmadığı görülüyor.

- Onarılan demiryolu hattının bazı kesimlerinde balast tabakasının yeterli kalınlıkta olmadığı, neredeyse zemine oturtulduğu görülmektedir. Bu durumda, yeterli hat (yol) direnci elde edilmesi, travers ve raylardan oluşan yol çerçevesinin yatay düzlemdeki geometrik ölçülerini koruması olanaksız.

- Olaydan sonra menfez dolgusunda ve menfezden sonraki hat kesiminde yapılan onarım işlerinin tekniğine uygun yapılmadığı yerinde gözlemlenmiştir. Bu koşullarda, aynı yerde benzer olayların meydana gelmesi kaçınılmaz.

Öne Çıkanlar