İTÜ önce 'yok' dedi mahkeme tekrar isteyince bilirkişi listesini yolladı

İTÜ önce 'yok' dedi mahkeme tekrar isteyince bilirkişi listesini yolladı
Çorlu tren davasına bakan mahkemeye önce 'istenilen konuda uzman yok' diye yazı yollayan İTÜ, mahkemenin ikinci yazısı üzerine olmadığını iddia ettiği bilirkişi listesini gönderdi.

Rıfat DOĞAN 


ARTI GERÇEK - Çorlu tren davasına bakan mahkemenin talep ettiği bilirkişi listesini göndermeyen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mahkemenin ikinci yazısı üzerine listeyi yolladı. 

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde meydana gelen ve 25 kişinin hayatını kaybettiği tren katliamıyla ilgili dava Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya tutuksuz sanıklar Turgut Kurt, Özkan Polat, Celaleddin Çabuk, Çetin Yıldırım, ölenlerin aileleri, yaralılar ve taraf avukatları katıldı.

Bir önceki duruşmada mahkeme yeniden keşif için çeşitli üniversitelere yazı yollayarak bilirkişi olabilecek, konusunda uzman akademisyenlerin listesini talep etmişti. Bu üniversiteler arasında İTÜ de bulunuyordu. 

Üniversite, mahkemeninin yazısına karşılık olarak "İlgili yazıda belirtilen konuda uzman ve Adalet Komisyonu Listesine kayıtlı öğretim üyemiz yoktur" şeklinde yazı yazarak dosyada bilirkişi görevlendirmesi yapmadı.

Mahkeme bunun üzerine tenkit yolladı ve liste talebini yeniledi. Bu yazı üzerine İTÜ mahkemeye konusunda uzman akademisyenlerin bulunduğu bir listeyi yolladı. 

İlk yanıtında konusunda uzman olmadığını belirten İTÜ yönetiminin mahkemeye yolladığı listede raylı ulaşım konusunda uzmanlar yer alıyor.

Kazada kızını ve 2 kız kardeşini kaybeden Zehra Bilgin, "520 gündür adalet bekliyoruz. Kimse korunmasın. Bir bakan sorumluysa bakan da yargılansın, en alt düzeydeki eleman da yargılansın. Tek istediğimiz adalet" dedi.

Sanıklardan Turgut Kurt da menfezlerin bakım programlarına alınmasının bölge müdürü yetkisinde olduğunu söyledi. Mühendislerin sahada keşif çalışması yaptığını söyleyen Kurt, "Mühendislik işlerinde, bize bağlı mühendisler hasar tespit çalışması yapar. Ona göre eksik ve kusurlu yerlere müdahale yapılır. Olayın gerçekleştirdiği yerde de mühendisler balast tutucuya gerek görmemişler" diye konuştu.

Sanık Özkan Polat ise, "Mahal listeleri hazırlanırken keşiflere katıldınız mı" sorusuna "evet" cevabını vererek bakım müdürlüğüne bağlı mühendislerin keşif sonrası gerek gördüğü yerlere müdahale edildiğini söyledi.

Herhangi bir keşif çalışmasına katılmadığını söyleyen Celalettin Çabuk ise yapılan işlemlerin kendisini aştığını söyledi. Duruşma 21 Nisan 2020 tarihine ertelendi. 

Duduşmadan sonra aileler açıklama yaptı.

 

 

 

 

Öne Çıkanlar