Cumartesi Anneleri'nden Soylu hakkında suç duyurusu

Cumartesi Anneleri'nden Soylu hakkında suç duyurusu
Cumartesi Anneleri eylemlerini yasaklayan, kendilerine yönelik hakaret ve tehdit içeren sözler sarfeden İçişleri Bakanı Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Cumartesi Anneleri, kayıp yakınlarının Galatasaray Meydanı'ndaki oturma eylemlerinin yasaklanmasıyla ilgili, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beyoğlu Kaymakamı Savaş Ünlü ile Cumartesi Anneleri'ne dönük hakaret ve tehdit içeren açıklamaları nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu.

Aileler, suç duyurusu dilekçesini savcılığa teslim ettikten sonra adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, HDP milletvekilleri Ahmet Şık, Ali Kenanoğlu ve Saruhan Oluç da destek verdi. 'Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz' pankartının açıldığı açıklamada, kayıp yakınları, 'Hakaretlerini Soylu'ya iade ediyoruz' ve 'Hukuk dışı yasaklara son' yazılı dövizler taşıdı.

'SOYLU GERÇEKLERİ ÇARPITIYOR'

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, yasağın son bulmasın beklerken her hafta yasak kararıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Soylu'nun yaptığı açıklamayla gerçekleri çarpıttığını ve Cumartesi Anneleri'ne hakaret ettiğini söyleyen Yoleri, "Cumartesi Anneleri'ne uygulanan yasak ülkenin anayasasına, uluslararası sözleşmelere aykırıdır" dedi.

3 AYRI SUÇ DUYURUSU

Basın açıklamalarıyla sonuç alamadıklarını ifade eden Yoleri, 3 ayrı suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, "Bunlardan birincisi; Süleyman Soylu'nun annelere yaptığı hakaret ve gerçek dışı söylemlere yöneliktir. Çünkü Soylu'nun sarf ettiği sözler, anneleri terörizmle bir araya getirerek halkı kin ve düşmanlığa tahrik ediyor. İkincisi; 700'üncü hafta eylemine yönelik hükümsüz yasak kararı ve polis şiddeti nedeniyle sorumlular hakkında suç duyurusu. Üçüncü suç duyurusu ise şiddete uğrayanların bireysel suç duyurularıdır" ifadelerini kullandı. 

'NE OLDU DA ANNELER TERÖRİST OLDU'

Daha sonra söz alan İHD Gözaltında Kayıplar Komisyonu Üyesi Sebla Arcan da, muhataplarının İçişleri Bakanı değil, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti. Erdoğan'ın Cumartesi Anneleri ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Arcan, "Erdoğan 2011'de annelerle görüştüğünde 'bu anneler bizim annelerimiz' dedi. Şimdi ne oldu da bu anneler terörist oldu? Bunun cevabını versin" diye konuştu.

'SOYLU'YA LAFLARINI İADE EDİYORUM'

Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız da, her zaman davalarının arkasında olacağını ifade ederek, "Bizim haklı davamızı kimse yalanlayamaz. Biz davamızın arkasındayız. Vicdanlı insanların yanımızda olmasını bekliyoruz. Soylu'nun söylediği lafların aynısını kendisine iade ediyorum. Bizim davamızı çürütemezler. Ben anayım. Onlara evlat verdim. Benim evladımı nasıl aldılarsa bana verecekler. İnsanız biz de yeter artık" şeklinde konuştu. 

Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak da, "Biz kimseyi rahatsız etmedik 23 senedir. Benim çocuğum hiç bir şey yapmadı. Biz orada bir aile gibi oturduk" dedi.

Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın kardeşi Fatma Kırbayır ise, "Babama kan kusturdular. Yalan söylediler. Babamdan utansınlar. Bize terörist diyemezler benim ağabeyimi, bu anaların evlatlarını bulsunlar. Cemil nerede? Ben kardeşimi arıyorum" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar