Cumartesi Anneleri'nden Soylu'ya cevap: Alacağımız var

Cumartesi Anneleri'nden Soylu'ya cevap: Alacağımız var
Polis saldırısına ve İçişleri Bakanı Soylu'nun sözlerine tepki gösteren Cumartesi Anneleri, 'Bizleri meydanlardan gönderemeyeceksiniz' dedi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Cumartesi Anneleri, sivil toplum örgütleri ve milletvekilleri yaptıkları ortak açıklamayla haftasonu yapmak istedikleri basın açıklamasına dönük polis saldırısına tepki gösterdi. Cumartesi Anneleri, bugün bir açıklama yaparak kendilerine dönük tepki çeken ifadeler kullanan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya da yanıt vererek, "Bizleri meydanlardan gönderemeyeceksiniz" dedi.

İLGİLİ HABER: SOYLU'DAN CUMARTESİ ANNELERİ'NE: KANDIRMACANIN SON BULMASINI İSTEDİK

Cumartesi Anneleri'nin her hafta gerçekleştirdiği buluşmanın 700. haftasında Taksim Galatasaray Meydanı'nda yapmak istedikleri basın açıklaması İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun emriyle yasaklanmış, kayıp yakınlarının açıklamasına polis müdahale etmişti. Müdahale sırasında 47 kişi gözaltına alınmış ve daha sonra serbest bırakılmıştı.

İLGİLİ HABER: HDP'Lİ TAŞÇIER: 90'LI YILLARA DÖNME NİYETİNDELER

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nin Taksim'deki binasında düzenlenen ortak basın açıklamasına Cumartesi Anneleri'nin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcileri ile CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, HDP Milletvekilleri Ahmet Şık, Garo Paylan, Erkan Baş, Hüda Kaya, Oya Ersoy, Halkevleri Eş Başkanı Nuri Günay, 78'liler Girişimi Başkanı Celalettin Can da destek verdi.

'PROVOKATİF YASAĞI VE SALDIRIYI KINIYORUZ'

'Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz! Cumartesi Anneleri 700. hafta etkinliğine yapılan müdahale anayasal haklarımızın gaspıdır, protesto ediyoruz' başlığıyla İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri tarafından yapılan açıklamada, "25 Ağustos Cumartesi günü Cumartesi Anneleri'nin 700. Hafta etkinliği İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bilgisi dahilinde Beyoğlu Kaymakamlığı imzalı bir karar ile keyfi olarak yasaklanmış, Cumartesi Anneleri ile dayanışmak için alana gelen insanlara polis şiddeti uygulanmış, Emine Ocak darp edilmiş, kayıp yakınları da dahil 47 Cumartesi İnsanı da darp edilerek gözaltına alınmış, etkinliğin yapılması engellenmiştir. İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin 3 ve 11. maddeleri ile Anayasa'nın 17. Ve 34. maddelerinin ihlali olan bu provokatif yasak ve polis şiddetini protesto ediyor, hükümeti bu yanlışı tekrar etmemesi konusunda uyarıyoruz" denildi.

"Her hafta bir kayıp hakkında hakikat paylaşılmakta, olayın failleri tek tek, isim isim belirtilmekte ve devletin savcılarından, siyasilerinden bu hakikatin gereğini yapması beklenmektedir" ifadelerinin yer aldığı açıklamada şöyle denildi:

"700 haftalık bu ısrarla mücadele, çok yetersiz de olsa Dargeçit'te olduğu gibi kimi kayıpların bulunmasına, kimi failler hakkında dava açılmasına vesile olabildi. Ancak devletin hakikatlerle yüzleşmesi ve cezasızlık politikasına son vermesi için daha fazlasına ihtiyaç vardır. Bu yüzden 500 ve 600. Hafta etkinliklerinde olduğu gibi 700. Hafta için de pek çok kurum ve kişi Cumartesi Anneleri ile dayanışma içinde olmak amacıyla Galatasaray Meydanı'na gelmiştir." 

'SOYLU'NUN AMACI CUMARTESİ ANNELERİ'NİN MEŞRUİYETİNİ KARALAMAK'

Açıklamada Cumartesi Anneleleri'nin 700 haftadır sürdürdüğü eylemin barışçıl bir eylem olduğu, hiçbir siyasi aidiyet ve yönelim içermediği, gözaltında kaybedilenlerin bulunması ve adaletin sağlanması amacına odaklandığı ve bu talebin haklılığının ülkeyi yönetenler tarafından gayet iyi bilindiği belirtilerek, "Buna rağmen bugün sabah saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptığı talihsiz açıklama, gerçekleri çarpıtmak, Cumartesi Anneleri'nin meşruiyetini karalamak ve devletin suçlarını örtmek amacını gütmektedir. Aynı zamanda sürmekte olan gözaltında kayıp davalarına siyasi bir müdahaledir. Kendisine ve kamuoyuna, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 5 Şubat 2011 tarihinde Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisinde davet ettiği Cumartesi Anneleri ile yaptığı görüşmeyi ve gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın annesi Berfo Anne'ye verdiği söz üzerine kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporunu hatırlatırız. Bu raporda 31 yıl boyunca Cemil Kırbayır için 'pencereden atladı, kaçtı' diyen devlet yetkililerinin yalan söylediği ve Cemil'in gözaltında iken öldürüldüğü ve kaybedildiği kabul edilmiş ve devlet 31 yıl sonra suçunu itiraf etmiştir" ifadelerine yer verildi.

ANNELİK HAKKINI KULLANARAK ÇOCUKLARININ KEMİKLERİNE ULAŞMAYA ÇALIŞIYORLAR

Cumartesi Anneleri'nin anneliği istismar etmediği, annelik hakkını kullanarak çocuklarının kemiklerine ulaşmaya çalıştığına ve tüm kaybedilenler için adalet istediğine vurgu yapılan açıklamanın sonunda şu ifadelere yer verildi:

"Bu talep hepimizin talebidir. 700. Haftasında Cumartesi İnsanları'na yönelik uygulanan keyfi yasak ve polis saldırısı 699 haftadır süren barışçıl ortamı provoke etmiş, şiddet ortamı haline getirmiştir. Bu saldırıyı bir kez daha protesto ediyor, devlet yönetenleri bu yanlıştan dönmeye davet ediyoruz."    

'BİZLERİ MEYDANLARDAN GÖNDEREMEYECEKSİNİZ'

Açıklamadan sonra 32 yıldır kayıp olan Cemil Kırbayır'ın abisi Mikail Kırbayır söz alarak "Biz kimsenin himayesi altında hareket etmiyoruz. Biz irademizi ve cesaretimizi haklılığımızdan alıyoruz. Bu yüzden bizleri meydanlardan gönderemeyeceksiniz" dedi.

'BİZİ SİZİN GAZINIZ, TOPUNUZ, TÜFEĞİNİZ SUSTURAMAZ'

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kız kardeşi İkbal Eren de şunları söyledi:

"Bizim ne topumuz, ne tüfeğimiz, ne silahımız var. Bizim sözümüz var, bizim devletten alacağımız var. Biz adalet istedik; hak, hukuk istedik. Ailemle birlikte 38 yıldır adalet arıyoruz. Cumartesi Anneleri'ne 'anneliği istismar ediyorlar' diyorlar. Emine anne Hasan Ocak'ı çukurdan çıkardı, Hayrettin Eren'in 5 tanığı var. Hangi istismardan bahsediyorsunuz? Bizi sizin gazınız, topunuz, tüfeğiniz susturamaz."

'KAYIPLAR BULUNSUN, FAİLLER YARGILANSIN'

Daha sonra söz alan Hanım Tosun ise kendilerine yönelik şiddeti kınadığını ifade ederek, "Üstten emir verenleri şiddetle kınıyorum. Biz 700 haftadır arada oturuyoruz kime ne zararımız oldu? Biz şunu istiyoruz; Kayıplar bulunsun, failler yargılansın. Biz bunu söyledik" diye konuştu.

'SOYLU'NUN AÇIKLAMALARI UTANÇ VERİCİ'

Süleyman Soylu'nun açıklaması için 'utanç verici' diyen Tosun, "Zaman zaman bizimle görülmek isteyen devlet yetkilileri nasıl bu açıklamayı yapıyorlar? Biz yıllar önce Cenevre'de bir toplantıya katıldık. O toplantıdan sonra beni gözaltına aldılar. Sorguda bana 'Bu toplantıya neden katıldın' diye sordular. Ben 'neden İHD'ye üyeyim, sen benden daha iyi bilirsin' dedim polise. Beni öldürsen de parçalasan da benim eşim gözaltında kayboldu bunu söyleyeceğim. Sonra o masaya iki tane Fehmi Tosun dosyası geldi. Evet biz biliyoruz devletin  arşivlerinde herşey kayıtlı. Benim eşim nereye gitti nerede kayboldu.Tüm bilgiler devlette vardır. Bir kayıbımız kalsa da, iki elimiz onların yakasında olacak" dedi.

'GALATASARAY MEYDANI'NDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Tosun, "Galatasaray bizim için meşru bir yerdir. Oradan bizim sesimizi duydu herkes. Biz Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyiz, vazgeçmeyeceğiz. Biz haklıyız, kararlıyız. İnatçıyız. Onların açıklaması onlar da kalsın. Bizim analık babalık vicdanız var. Vicdanı olan biri varsa gelsin bizim karşımıza çıksın, 'Neden buradasınız' diye sorsun" ifadelerini kullandı.

'BENİ BURAYA YÜREĞİM GETİRDİ, BİZ SİZDEN CANLARIMIZI İSTİYORUZ'

Cumartesi Annesi Hanife Yıldız ise 1996'da Ankara'ya gittiğini belirterek, "Ben evladımı arıyorum kim bana sahip çıkarsa ben onların yanında olurum, ben buraya Murat'ın annesi olarak geldim ama baktım bir sürü Murat var. Ben onların da annesiyim" dedi. Kendisinin de Dolmabahçe Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan görüşmede olduğunu anımsatan Hanife Yıldız, "Erdoğan bizim üzerimizden boy gösterdi. Süleyman Soylu da boy gösterdi. Bizi dinleseydi ya trafiği takip edeceğine. Bizi dinleseydi ya. Beni kimse kullanmıyor. Beni buraya benim yüreğim getirdi. Ben evladımı devlete götürdüm şimdi devletten alamıyorum. Biz sizden eşya istemiyoruz. Biz sizden canlarımızı istiyoruz" şeklinde konuştu.

CUMARTESİ ANNELERİ 701. HAFTADA GALATASARAY’DA OLACAK

Son olarak konuşan Maside Ocak ise 701'inci haftada da Galatasaray'da olacaklarını belirtti.

Öne Çıkanlar