Danıştay’dan Istrancalar’da RES kararı

Danıştay’dan Istrancalar’da RES kararı
Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu raporuna ilişkin iptal kararı Danıştay Altıncı Dairesi'nce onararak, temyiz istemi reddedildi.

Edirne İdare Mahkemesi'nin kuş ana göç yolu Istrancalar'ın Dereköy mevkiinde yapılması planlanan RES (Rüzgar Enerji Santrali) Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2018 yılında verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" raporuna ilişkin iptal kararı Danıştay Altıncı Dairesi'nce onararak, temyiz istemi reddedildi.

Trakya Platformu Dönem Sözcüsü Göksal Çidem, daha önce de başka bir RES projesi için 2015'te verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararının Edirne İdare Mahkemesi'nce iptal edilip Danıştay Ondördüncü Dairesi'nce onandığını hatırlatarak, her iki davada da farklı heyet ve farklı bilirkişilerin Istranca Ormanlarına RES kurulmasının bilime ve hukuka aykırı olduğuna karar verdiklerini bildirdi.

'YARGI RES KURULMASINA İZİN VERMİYOR'

Trakya Platformu Dönem Sözcüsü Çidem, "Yargı Istranca Ormanlarına RES kurulmasına izin vermiyor" başlığı altında yaptığı yazılı açıklamasında, özetle şunlara yer verdi:

"Kırklareli İli, Merkez İlçesi, Dereköy, Karadere, Şükrüpaşa Köyleri, Ahlatlar Keleme mevkiinde yapılması planlanan  RES Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 12 Mart 2018 tarih ve 5002 No'lu 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararı Edirne İdare Mahkemesince iptal edildi. 

Karar veren Danıştay Altıncı Dairesi Edirne İdare Mahkemesince verilen 12 Mart 2019 tarih ve E:2018/559, K:2019/345 sayı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 20/A-2-(i) maddesi uyarınca, karar düzeltme yolunun kapalı olduğunun duyurulmasına, 22 Ekim 2019 tarihinde oybirliğiyle karar verdi.
Aslında aynı bölgeye RES projesinin ikinci gelişiydi. Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 05 Ağustos 2015 tarihli,  duyurusunda Istranca ormanlarına RES Projesi'ne  'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verilmesi sonucu, işleminin iptali ve yürütülmesinin durdurulması talebiyle,  Edirne İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Davacılar arasında Muhtar, Kent Konseyi, Dernek, Vakıf, İl Genel Meclis Üyesi, Avcılık ve Atıcılık Kulüplerinin yanı sıra bireysel olarak katılan yaşam savunucuları vardı. Edirne İdare Mahkemesi 2015/1235 Esas ve 2016/684 Kararı ile verilen kararında hukuka uygunluk bulunmamaktadır diyerek iptal etti. Danıştay Ondördüncü Dairesi 2016/9739 Esas ve 2017/3119 Kararı ile onadı.

'HER İKİ DAVADA FARKLI HEYETLER AYNI KARARI VERDİ'

Her iki davada da, farklı heyetler, farklı bilirkişiler Istranca Ormanlarına RES kurulmasının bilime ve hukuka aykırı olduğuna karar vermişlerdir. 

Bilirkişi raporlarında Orman içine kurulması planlanan RES lerin yaratacağı tahribat akademisyenlerin hazırladığı bilimsel raporlarda yer aldı. 

Raporlarda dikkat çeken hususların başında; Projelerin alanının ormanlık alanda kaldığı, Doğa Turizmi Master Planı ve Kültür Bakanlığı 2023 Turizm Stratejik Eylem Planından yararlanılmadığı, ıstrancalar kuşların göç yolları üzerinde bulunduğu, tesisin oluşturacağı elektrik manyetik alanların ve ses dalgalarının canlılar ve kuşlar üzerinde meydana getireceği zararların olacağı, Tesisin çevreye, yaban hayatına ve turizme karşı oluşacak olumsuz etkiler olacağı, Habitat parçalanmasına neden olacağı, RES lerin bitki örtüsünün, yaban hayatının ve yöredeki doğa, ve tarih turizminin zarar vereceği, kuş türlerinin, özellikle de göç eden türlerin ölümüne sebep olan en önemli yapıların başında yüksek gerilim hatları ve direkleri ile yüksek binalar gelmektedir. Bilindiği gibi ülkemiz ve Istrancalar Batı Palearktik Bölge'deki en önemli kuş göç yolları üzerinde bulunmaktadır. Ana göç yollarına ek olarak birçok tali göç yolu da bu bölge üzerinden geçmektedir.

HİÇBİR İZİN VE ONAY VERİLMESİN TALEBİ

Anayasa 56. Madde, Anayasa 44, 17, 169, ve 170 Maddeleri, Çevre Kanunu, Orman Kanunu, kamu yararı ilkesi doğrultusunda telafisi mümkün olmayan sonuçları yaşamamıza fırsat vermeyerek,   Istranca ormanlarına kurulması planlanan bilime ve hukuka aykırı projeleri reddetmenizi, bu projelere ilişkin olarak hiçbir izin ve onay vermemenizi istiyoruz. Bilim ve hukukun uygun bulmadığı projelere  olur verildiği takdirde  tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı ihbar ve ihtar ediyoruz.

Trakya Platformu bilim ve hukuk kurullarının, bilimsel-hukuksal destek ve katkılarıyla bugüne kadar yürüttüğümüz, yaşamı savunma adına verdiğimiz mücadeleye  her platformda, her alanda, her şart ve koşulda devam edeceğiz. Istrancaların  nadir ekosisteminin korunması, ve gelecek nesillere  yaşanabilir bir dünya bırakma,  bugün yaşayan bizlerin sorumluluğudur."
 


 

Öne Çıkanlar