DEDAŞ tipi bomba: Artuklu’nun elektrik trafoları

DEDAŞ tipi bomba: Artuklu’nun elektrik trafoları
Artuklu’nun 12 bin nüfuslu Ortaköy'ünde elektrik trafolarının kapıları ardına kadar açık. Sık sık atan elektrik şalterleri odunla kaldıran köylüler ölümle dans ediyor.

Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı 12 bin nüfuslu Ortaköy'de Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) tarafından yıllar önce kurulan 6 adet elektrik trafosu ölüm tehlikesi saçıyor. Mahalledeki elektrik ihtiyacını karşılayacak güce sahip olmadığı için sık sık atan elektrik şalterlerini yeniden kaldırmak ise DEDAŞ görevlileri yerine Ortaköylülere düşüyor.

Trafoların şalterlerinin atma sıklığının bazen 5 dakikaya kadar düştüğü Ortaköy'de,şalter kaldırma işi nöbete bağlanmış durumda.

Gönüllü yurttaşların bazen geç saatlerde trafoya girerek şalteri kaldırması gerekiyor. Özellikle gece karanlığında şalteri kaldırmak zorunda kalanlar, açık bir şekilde duran elektrik kabloları yüzünden ölümle burun buruna geliyor.


Kabloları açıkta duran trafonun kapısı da ardına kadar açık duruyor.

ELEKTRİK SAĞLAMAK İÇİN KURULAN TRAFO TEHLİKE SAÇIYOR

Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'a konuşan Ortaköylüler meramlarını "Biz güvenli bir hizmet istiyoruz" diyerek dile getiriyor.

Geçtiğimiz yıl atan şalteri kaldırmak için trafoya giren Aziz Akbalık’ın elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetmesine rağmen hiç bir önlemin alınmadığı Trafoda her gece çıkan rüzgarda birbirine çarpan elektrik telleri trafolarda sık sık patlamalara neden oluyor. Patlamalarda bir çok ev yangın tehlikesiyle burun buruna kalıyor.

Ortaköylüler, patlayan trafolarda yenileme ve güçlendirme yapması gerekirken sadece kablo değiştiren DEDAŞ'ı üzerlerine düşeni görevi yapmaya davet ediyor.

Ortaköy sakinlerinden İsa Atılmış, mahallede her 2 saatte sadece 20 dakika elektrik ihtiyaçlarının karşılanabildiğini ifade ederken, komşusu Aziz Akbalık gibi başkalarının da elektrik çarpması sonucu ölüm ile karşı karşıya olduğunu belirtiyor.  Mahallede bulunan çocukların da her gün aynı yoldan okula gidip geldiklerini söyleyen Atılmış, DEDAŞ’ın trafolara bir çözüm bulmasını istiyor.


Mahalleli atan şalteri odunla kaldırmaz ise DEDAŞ'ın gelip şalteri kaldırması günler sürüyor.

ATAN ŞALTERİ ODUNLA KALDIRIYORLAR

Durumu "DEDAŞ’a gittik her şeyi anlattık nafile. Dün yanmıştı bu trafo bugün yine aynısını getirdiler" diye özetleyen Eyüp Atılmış, DEDAŞ'ın trafo kapısını 'halk şalter inerse kaldırsın' diye açık bıraktığını söylüyor. Trafoların her an patlama riski ile karşı karşıya olduklarını belirten Atılmış, meramını anlattığı sırada  peş peşe inen şalterleri nasıl kaldırdıklarını da gösteriyor.

Eyüp Atılmış,  eline aldığı bir odunla şalteri kaldırırken, "Biz bunu yapmazsak DEDAŞ gelip bu şalteri 4-5 güne kaldırmaz. Ben yine olgun bir insanım. Bir çocuk gelir buradaki elektrik geçen demirleri tutup kaldırırsa ne olacak" diye soruyor.


DEDAŞ'ın ihmali yüzünden Artuklu'nun Ortaköy mahallesinde 6 gündür elektirik yok.

DEDAŞ'IN İHMALİ YÜZÜNDEN 6 GÜNDÜR ELEKTRİKSİZLER

Kuzenini trafoda kaybeden Şükrü Akbalık da, esnaf olarak da iş yapamadıklarını söyledi. Elektrik hatları ve trafolardaki yanmalar nedeniyle evinde 6 gündür elektrik olmayan Mehmet Cartı ise, DEDAŞ’ı aramalarına rağmen aldıkları tek cevabın "Kaydınızı oluşturduk" olduğunu söylüyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar