Demirtaş ana davası: Mahkeme soruşturma ve tutuklama belgelerini talep etti

Demirtaş ana davası: Mahkeme soruşturma ve tutuklama belgelerini talep etti
Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılandığı dava 27 Mayıs'a ertelendi. Mahkeme heyeti, Demirtaş'ın tutuklanmasına dair Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı belgeleri talep etti.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılandığı ana davası, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde üçüncü gününde görülmeye devam edildi.

DEMİRTAŞ'IN SAĞLIK SORUNLARI NEDENİYLE KATILAMADIĞI DURUŞMADA SAVUNMAYI AVUKATLAR YAPTI

Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görülen duruşmaya Demirtaş, iki gün boyunca tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katılarak savunmasını yaptı.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Selahattin Demirtaş'ın sağlık sorunları nedeniyle mazeret bildirerek katılamadığı duruşmada savunmayı Demirtaş yerine avukatları yaptı.

 

 

'MAHKEME HEYETİ HER SEFERİNDE KONUNUN ÇÖZÜLECEĞİ SÖZÜ VERDİ'

Selahattin Demirtaş'ın, UYAP sisteminde dosyasının kısıtlandığını ve artık basit bir şüphe olmadığını söyleyen avukat Mahsuni Karaman, mahkeme heyetinin her seferinde  konunun çözüleceği sözünü verdiğini ancak yapılmadığını vurguladı. Mahkemenin bir üye tayin etmesini talep eden Karaman, "Bize kısıtlama söz konusudur. UYAP'ta SEGBİS çözüm tutanakları ve duruşma tutanaklarını görüyoruz ancak dosyaya gelen belgeleri görmüyoruz" dedi. "Elektronik imza ile avukat portalı üzerinden inceleme yapılsın, tutanak altına alınsın. Mahkeme bakanlıkla yazışma yapılsın. Mahkemenin bir keşif yapılmasına dair karar oluşturmasını talep ediyoruz" dedi.

'SAVCILIKLAR, BAŞSAVCILIKLAR YALAN SÖYLER Mİ, EVET SÖYLER'

Mahkee başkanına, bu güne kadar gelen belgelerin hepsini avukatlara teslim ettiğini savunan Karaman, "6-8 Ekim olaylarında siyaseten yapılan istismarı müvekkilimiz ortaya koydu. Savcılıklar, başsavcılıklar yalan söyler mi, Evet, söyler. Biz bunların hepsini belgeledik. Ankara Başsavcılığı’nın sizin iddianamenize konu 31'inci fezlekede geçen olaylara ilişkin başka soruşturma dosyası yürüterek, nasıl suç işlediğini belgeleriyle size anlatacağım. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na soruyor; ‘'HDP MYK üyeleri hakkında soruşturma olup, olmadığını, İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş hakkında soruşturma olup olmadığı hakkında bilgi vermesini, varsa soruşturma numarasını göndermesi rica olunur' diyor.

Bunu Diyarbakır Başsavcılığı soruyor. Çünkü kendileri de 6-8 Ekim olayları ile soruşturma yürütüyor ve aynı gün cevap veriliyor. Aytekin Celil isimli savcı cevap veriyor ve diyor ki; 'HDP MYK üyeleri milletvekili olmayanlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2014/46757 sayılı soruşturma yürütülüyor. HDP MYK üyeleri milletvekili Selahattin Demirtaş hakkında yürütülen soruşturma 2014/717 sayılı soruşturma dosyası üzerinden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenterler Soruşturma bürosu tarafında yürütülüyor' denilmiş. Şuan hala derdest olan soruşturma dosyasında şüpheli olmadığını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı söylüyor. HDP MYK’sı 33 ya da 31 kişiden oluşuyor. O tarihte MYK’da 6-7 milletvekili var. Usul açısından iki soruşturma açılıyor" dedi.


DEMİRTAŞ'IN 7-8 OCAK DURUŞMASINDA YAPTIĞI SAVUNMANIN TAM METNİ


'BÖYLE BİR TUTUKLAMA OLURSA BİZ SİZE YALANCI DA SAHTECİ DE DERİZ'

6-8 Ekim Kobani olayları ile ilgili milletvekilleri hakkında açılan soruşturmaların tamamının Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından davaya dönüştürüldüğüne dikkat çeken Karaman, "Bugün Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ derdest olan ve 5 yıldır işlem görmemiş, hala bazı MYK üyelerinin ifadelerinin dahi alınmadığı bir soruşturmadan tutuklandı. Böyle bir tutuklama olursa biz size yalancı da deriz. Sahtecilikte yapıyorsunuz, siyasetin güdümünde hareket ediyorsunuz deriz. Hepimizin huzurunda çok açık şekilde yapılıyor, Demirtaş ve Yüksekdağ tutuklandıktan bir gün sonra Cumhurbaşkanı çıkıp, çok açık şekilde ‘bırakamayız’ diyor. Bugün tarihsel bir süreç yaşanıyor bunların tarihe not düşmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanı’nın hazırlayamadığı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na hazırlatamadığı bir soruşturma ile bugün Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ rehin tutuluyor. Eğer sizin mahkemeniz 6-8 Ekkim olaylarında suçun vasfına yönelik bir değişim olduğunu düşünseydi bu kanaatte olsaydı bir ek savunma talep ederdiniz. Neden farklı bir soruşturma. Sayın Demirtaş’ı bırakmamak için uydurulan bir soruşturma hukuken hesap soracağız. Hesap soracağımız günler gelir" dedi.

 

 

MAHKEME HEYETİ, SORUŞTURMA EVRAKLARINI VE TUTUKLAMA BELEGELERİNİ TALEP ETTİ

Avukatların taleplerinin ardından ara karar vererek, duruşmayı 27-28 Mayıs tarihlerine erteleyen mahkeme heyeti, Demirtaş'ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma ile tutuklanmasına dair soruşturma evrakları ve tutuklanma belgelerini talep etti.

Mahkeme heyetinin ara kararları:

"Selahattin Demirtaş'ın 9 Ocak tarihinde varsa doktor muayene raporu ve muayene evrakının mahkemeye gönderilmesini, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014/46757 soruşturması üzerinden dosyamız sanığı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu sanık müdafileri tarafından belirtilmiş olmakla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılarak sanık Selahattin Demirtaş hakkında düzenlenen tutuklama müzekkereleri ile suç tarihlerinin mahkememize bildirilmesine, ayrıca soruşturma ile ilgili herhangi bir gizlilik kararı olup, olmadığının sorulmasına.

(MA-HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar