Demirtaş'ı takibi suç sayanlar HSK'ye şikayet edildi

Demirtaş'ı takibi suç sayanlar HSK'ye şikayet edildi
HDP'nin eski eş genel başkanları ve milletvekillerini Twitter'dan takip eden öğrenciler hakkında iddianame hazırlanmıştı.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP önceki dönem eş genel başkanları ve milletvekillerinin Twitter hesaplarını takip eden öğrenciler hakkında iddianame hazırlayan savcı ve iddianameyi kabul eden mahkeme heyeti hakkında şikayette bulundu. 

Amasya Üniversitesi'nde okuyan 5 öğrenci hakkında "HDP’nin önceki dönem Eş Genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, HDP önceki dönem milletvekillerinden İdris Baluken, Ferhat Encü, Faysal Sarıyıldız ile HDP milletvekili Meral Danış Beştaş’ın Twitter sayfalarını takip etmek" gerekçesiyle iddianame düzenlenmiş ve öğrenciler hakkında kamu davası açılmıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, avukatı aracılığıyla Amasya Savcısı Mehmet Tahir Avcıbaşı ile iddianamenin kabul kararını veren Amasya Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkan ve üye hakimleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 2'nci Dairesi Başkanlığı'na şikayet başvurusunda bulundu. 

Şikayet dilekçesinde Savcı Avcıbaş ve mahkeme başkanı ve üyelerinin davranışlarının "görevi kasten kötüye kullanma", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama", "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" ve "insanlığa karşı" suç kapsamında değerlendirilmesi istendi. 

"HDP KRİMİNALİZE EDİLMİŞTİR"

Beştaş'ın avukatı aracılığıyla yaptığı şikayette, "Kolluk ifadesinde, müvekkilin de aralarında bulunduğu HDP’li siyasetçilerin twitter adreslerini takip etmesi hususu sorulmuş, derdest yargılamalara karşın müvekkilin de aralarında bulunduğu milletvekilleri ve bağlı bulundukları HDP kriminalize edilmiştir. Şüpheli savcı yasadışı örgüt propagandası suçu kapsamında, HDP Eş Genel başkanları ve milletvekillerinin sosyal medya hesaplarının takip edilmesinin, müsnet suçu oluşturduğu belirtilmiştir. Müvekkilim ve diğer siyasetçilerin derdest yargılamaları gerekçe gösterilerek, siyasi kimlikleri, milletvekili olmaları göz ardı edilerek kriminalize edilmiştir" denildi.

Şikayet dilekçesinin devamında şu ifadeler yer aldı:

"* Müvekkilin ve diğer HDP’li siyasetçilerin twitter adreslerinin takip edilmesi, açık kaynak araştırması neticesinde tespit edilmiş, tanzim edilen tutanak müsnet suça dayanak gösterilerek delil mahiyetinde, kolluk ifadesi ve iddianamede yer verilmiştir.  Müvekkil ve twitter hesabının takip edilmesinin yasadışı örgüt propagandasıyla ilişkilendirilebilecek bir yanının olmaması, gözetildiğinde şüpheli savcı tarafından masumiyet karinesini ihlal ederek siyasi amaçlarla soruşturma yürütmesi ve iddianame hazırlaması nedeniyle görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılması gerekir.

* HDP’nin temsilcilerinin kriminalize edilmesiyle birlikte, kamuoyu nazarında HDP’nin yürütmüş olduğu siyasi faaliyetler ve katılım gösteren, HDP’li ve HDP’yi destekleyen herkes makul şüpheli olarak görülecektir. Bu durum, soruşturmayı yürüten şüpheli savcı ve iddianameyi kabul ederek ceza davasına bakan hakimlerin, HDP’li yurttaşların toplumun geri kalan ve özellikle iktidar kesimi açısından suçlu olarak algılanması amacıyla, alenen kin ve düşmanlığa tahrik suçunun işlendiğini göstermektedir.

* Herhangi bir TBMM üyesinin şüpheli savcının yapmış olduğu gibi yargısal bir faaliyet yürütülürken, kişisel ve siyasi faaliyetlerinin takip edilmesi nedeniyle üçüncü bir kişinin suçlanması, TBMM’nin mevcut kimliğine hakaret niteliği taşımaktadır.

* Şüpheli savcı tarafından, bu siyasi linç kampanyası gözetilerek bir yurttaşın soruşturma dosyasında, müvekkil ve diğer HDP’li vekillerin kişisel twitter adresleri suçlamaya dayanak olarak gösterilmiştir. Siyasi saiklerle, 4 Kasım 2016 tarihinden beri devam eden ve HDP’yi hedef alan algı operasyonunun bir parçası olarak, bir şahsın suçlanması insanlığa karşı suçun işlendiğini göstermektedir.

*Siyasi iradenin istemleri doğrultusunda işlem yapan yargı mensuplarının hazırlamış oldukları iddianame ile açılan davanın hassasiyetle incelenmesini, ilgili yargı mensupları hakkında gerekli incelemenin yapılmasını ve bu işlemlerle ilgili tarafıma bilgi verilmesini arz ve talep ederim. (HABER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar