Demirtaş'ın 142 yılla yargılandığı davadan tahliye kararı çıktı

Demirtaş'ın 142 yılla yargılandığı davadan tahliye kararı çıktı
Selahattin Demirtaş'ın, 142 yıl hapis istemiyle tutuklu yargılandığı davadan tahliye kararı çıktı. Kesinleşmiş cezası bulunan Demirtaş'ın tahliye edilip edilmeyeceği henüz netleşmedi.

ARTI GERÇEK - HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olarak yargılandığı Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 11'inci duruşması, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Daha önce duruşmaya katılmayacağı açıklanan Demirtaş'ın SEGBİS aracılığıyla bağlandığı duruşmada, mahkeme oy birliğiyle Demirtaş'ın tahliyesine karar verdi. Duruşmada tahliye talep etmediğini belirten Demirtaş'ın karara ilişkin yorumu ise "Adil yargılama için hayırlı olsun" şeklinde oldu.

Tahliye kararının Demirtaş'ın 18 Eylül'de AİHM'de görülecek duruşmasından önce çıkması dikkat çekti. Daha önceden hakkında kesinleşmiş 4 yıl 8 ay hapis cezası bulunan Demirtaş'ın serbest bırakılıp bırakılmayacağı netleşmedi. Hukukçular yaklaşık 3 yıldır hapiste olan Demirtaş'ın kalan cezasının 'adli kontrol' kapsamında değerlendirilerek serbest bırakılması gerektiğini belirtiyor.

Daha önce avukatları, Demirtaş’ın duruşmaya katılmayacağını duyurmuştu. Ancak Demirtaş duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı. Demirtaş, savunma yapmadı. 

SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ

Demirtaş, avukatlarının hazır olmadığını belirterek, savunmasını hazırlayabilmesi için süre verilmesini istedi. Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, bu aşamada yargılamaya ilişkin diyeceğinin bulunmadığını kaydederek, tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

DEMİRTAŞ: TAHLİYE TALEBİM YOK

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre mütalaaya karşı diyecekleri sorulan Demirtaş, mütalaanın gerekçesiz olduğunu belirterek, tahliyesine yönelik talebi olmadığını söyledi. Müzekkerenin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, avukatlarının gerekçe göstermeden mazeret dilekçesi verdikleri için taleplerini kabul etmedi. Mahkeme heyeti, henüz savunma yapılmayan 4, 5, 8 ve 11’inci fezlekeler hakkında davanın sürüncemede bırakılmaması adına sanığın savunmasını yapmış sayılmasına hükmedildiğini bildirdi.

TAHLİYE KARARI

Mahkeme heyeti, Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu dosyamıza esas iddianamede belirtilen suçlamalar nedeniyle savunmasını tamamlamış sayılmasıyla, tutuklu kaldığı süre de dikkate alınarak tahliyesine, başka suçtan tutuklu ya da hükümlü değilse, derhal salıverilmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılmasına kararı verdi. Mahkeme, Demirtaş hakkında yurt dışına çıkış yasağı da getirdi.

Duruşma 7-9 Ocak 2020 tarihlerine ertelendi.

'HAYIRLI OLSUN'

Kararın ardından Demirtaş, "Hükümlü olduğum için şimdilik cezaevindeyim. Adil yargılanma için hayırlısı olsun" ifadelerini kullandı.

OY BİRLİĞİYLE TAHLİYE

Demirtaş'ın avukatlarından Ramazan Demir, konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Selahattin Demirtaş’ın oybirliği ile tahliyesine karar verildi.

Karar Demirtaş ve avukatların hazır olmadığı duruşmada verildi. Ancak Demirtaş hakkında kesinleşmiş 4 yıl 8 ay hapis cezası bulunduğundan şimdilik tahliye olamayacak."

 

 

'YATTIĞI SÜRE GÖZ ÖNÜNE ALINIRSA TAHLİYE EDİLEBİLİR'

Artı Gerçek'e konuşan Avukat Ramazan Demir, Demirtaş'ın  yaattığı süre cezadan düşürülürse tahliye olabileceğini söyledi.

Demir şunları söyled:

"Devam eden cezası olduğu için şu an tahliye edilmeyecek. Denetimli serbestlik talebinde bulunup bulunmayacağımızı kendisiyle görüşeceğiz. Talebi doğrultusunda hareket edeceğiz. Mahsup edilirse yattığı süre o dosyadan düşürülürse tahliye olma imkanı var. Şimdi kendisiyle cezaevinde görüştükten sonra açıklama yapacağız."

Demirtaş Kasım 2016'dan bu yana Edirne Cezaevi'nde tutuluyor.

MAHKEMEDEN SAVCILIĞA YAZI

Kararın ardından Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılan yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Silahlı terör örgütüne üye olma suçundan aşağıda açık kimliği yazılı sanık Selahattin Demirtaş'ın yapılan duruşması sırasında tahliyesine karar verilmiştir.

Başka suçtan tutuklu veya hükümlü değil ise sanığın Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince çıkartılan 04/11/2016 tarih ve 2016/563 sorgu sayılı tutuklama müzakeresinden tahliyesiyle, tutuklama müzakeresinin mahkememize iade edilmesi rica olunur."

'BAŞVURUDAN SONRA KISA ZAMANDA ÇIKMASINI BEKLİYORUZ'

Demirtaş'ın avukatlarından Mahsuni Karaman ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, "Sayın Demirtaş hakkında, tutuklu yargılandığı dosyada tahliye kararı verildi. Ancak kesinleşen bir mahkumiyet kararı nedeniyle Cezaevinden hemen çıkamayacak. Tutuklulukta geçen sürenin mahsubu ve denetimli serbestlik başvurusundan sonra kısa zamanda çıkmasını bekliyoruz" dedi.

 

 

HDP: DERHAL SERBEST BIRAKILMALI

Tahliye kararının ardından HDP Genel Merkezi’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada da Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması istendi.

HDP'nin paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

"Önceki dönemi Eş Genel Başkanımız Selahattin #Demirtaş, bugün Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmasında Mahkeme Heyeti tutuklu bulunduğu dosyadan Demirtaş’ın tahliyesine karar vermiştir. Kararın gereği yerine getirilerek, Demirtaş derhal serbest bırakılmalıdır."

 

BEŞTAŞ: BIRAKILMASI GEREKİYOR

HDP'nin hukukçu milletvekillerinden Meral Danış Beştaş da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "4 yıl 8 aylık ceza için mahsup başvurusu yapılacak. 2 yıl 10 aydır cezaevinde olduğu için Yargıtay kararlarına göre son 1 yıllık denetimli serbestlik süresi içinde. Bu nedenle gecikmeden bırakılması gerekiyor..." dedi.

 

DİKKAT ÇEKEN ZAMANLAMA

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak da 2 hafta sonra AİHM’de görülecek davayı hatırlatarak, tahliye kararının zamanlamasına dikkat çekti.

Altıparmak Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:

"Demirtaş’ın 3 yıla yakın zamandır tutuklu olduğu dosyadan aniden tahliye olmasının 2 hafta sonra AİHM’de yapılacak duruşma ile hiçbir ilgisi olduğunu sanmıyorum. Tamamıyla bir tesadüf. Kesin tesadüf. Hiç şüphe yok ki tesadüf. Hiç öyle taktik falan yapılmamıştır. Kesin tesadüf."

 

 

146 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYORDU

Demirtaş'ın, 'terör örgütü yöneticiliği', 'terör örgütü propagandası yapmak', 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet', gibi birçok suçlamayla 142 yıla kadar hapsi isteniyordu. 

Diyarbakır'da açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne alınmıştı.

Demirtaş'ın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM'ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyordu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Demirtaş’ın itiraz başvurusu ile ilgili 18 Eylül 2019 tarihinde Strazburg’da duruşma gerçekleştirecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar