Demirtaş: Kürtçe öğrenmeniz için Kürt olmanız gerekmiyor

Demirtaş: Kürtçe öğrenmeniz için Kürt olmanız gerekmiyor
Anadilde eğitimin önemi hakkında tweetler atan Demirtaş, 'Kürtçeyi dışlayan eğitim sistemi, Kürtçe dil kaybını arttırmıştır. Bu durumun, büyük ciddiyetle gündemde tutulması gerekir' dedi.

ARTI GERÇEK- Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, daha önce açıkladığı gibi Twitter hesabından bir dizi mesaj paylaştı.

Demirtaş geçen hafta, Twitter paylaşımları için tarih vererek, "Her pazartesi günü saat 19.00'da mesajlarımı size buradan ulaştırmaya çalışacağım" demişti.

Tweetlerini Kürtçe üzerindeki baskılara ve anadilde eğitimim önemine ayıran Demirtaş, Diyarbakır’da Kürt parilerinin ortaklaşarak düzenlediği Kürt Dili Çalıştayı'nı önemli ve değerli bulduğununu ifade etti.

Kürt sözlü edebiyatının köşe taşları olan dengbêjlere de vurgu yapan Demirtaş dengbêjler Şakiro ve Reso üzerine yazılmış bir kitabı önerdi.

İnsanları Kürtçe öğrenmeye davet eden Demirtaş, "İngilizce öğrenmek için İngiliz olmak, Türkçe öğrenmek için Türk olmak gerekmiyor. Kürtçe öğrenmeniz için de Kürt olmanız gerekmiyor. Her biri için insan olmak yetiyor. Kürtçe öğrenmeyi, sadece anadilini bilmeyen Kürtlere tavsiye etmiyorum. Birlikte yaşıyoruz, yaşamaya da devam edeceğiz. O halde hem birbirimizin diline saygı duyalım hem de öğrenelim. Bu bizi birlikte olmaktan etmez; aksine güzelleştirir, güçlendirir" dedi.

Selahattin Demirtaş'ın tweetleri şöyle: 

"Yeryüzündeki dillerin her biri ayrı ayrı güzeldir, kıymetlidir. Yasaklı diller veya yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dilleri sahiplenmek ve geliştirmek çok önemlidir. Kürtçe, bu dillerden biridir.

Bu nedenle, Diyarbakır’da düzenlenen Kürt Dili Çalıştayını önemli ve değerli buluyorum. Çalıştaydan çıkan sonuçların büyük bir ciddiyetle takip edilmesi ve hayata geçirilmesi için herkesin etkin bir çaba içerisinde olması gerektiğine inanıyorum.

OHAL’de çok sayıda Kürtçe TV, radyo, gazete, dergi, web sitesi, kreş, kurs ve enstitü kapatıldı. Kürtçenin eğitim dili, resmi dil ve kamusal dil olmasını bir yana bırakın, halkın kısıtlı imkânlarıyla kendi anadilini koruma gayretlerine bile yasakçı yaklaşmak insafsızlıktır.

Diller üzerindeki anlamsız, akıl almaz ve incitici yasakların mutlaka kaldırılması gerekir. Herkesin de anadiline çok daha fazla sahip çıkması gereken bir dönemi yaşıyoruz.

Egemen dillerin iletişim, bilişim ve teknoloji imkanlarıyla gündelik yaşamımızı her geçen gün daha fazla kuşatması ve Türkiye’de Kürtçeyi dışlayan eğitim sistemi, Kürtçe dil kaybını arttırmıştır. Bu durumun, büyük bir ciddiyetle gündemde tutulmasında fayda vardır.

Kürtçenin korunarak günümüze aktarılmasında dengbêjlerin de büyük bir rolü vardır. Sevgili Ömer Güneş ve İbrahim Şahin, bu kadim geleneğin iki önemli temsilcisini Reşo ve Şakiro’yu (yok, Shakira değil:)) güzel bir çalışmada buluşturmuşlar, ellerine sağlık.

Bütün engellemelere ve imkansızlıklara rağmen Ziryab isminde Kürtçe bir müzik dergisi çıkarılmaya başlanmış. Henüz göremedim ama ne iyi etmişler. Tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

Bir de Dilop adlı bir kültür, sanat, edebiyat dergisi var. Ben takip ediyorum, size de öneririm.

İngilizce öğrenmek için İngiliz olmak, Türkçe öğrenmek için Türk olmak gerekmiyor. Kürtçe öğrenmeniz için de Kürt olmanız gerekmiyor. Her biri için insan olmak yetiyor.

Kürtçe öğrenmeyi, sadece anadilini bilmeyen Kürtlere tavsiye etmiyorum. Birlikte yaşıyoruz, yaşamaya da devam edeceğiz. O halde hem birbirimizin diline saygı duyalım hem de öğrenelim. Bu bizi birlikte olmaktan etmez; aksine güzelleştirir, güçlendirir.

Bu arada, cezaevinden yazmaya, üretmeye devam eden iki değerli arkadaşımın kitaplarını, eğer henüz okumadıysanız hatırlatmış olayım."

Öne Çıkanlar