Demirtaş'tan 'Ceren Özdemir' cinayetine gönderme: Ben tahliye talep etmiyorum

Demirtaş'tan 'Ceren Özdemir' cinayetine gönderme: Ben tahliye talep etmiyorum
HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş verdiği savunmasında, 'Katillerin ve tecavüzcülerin sokağa salındığı bir dönemde ben tahliye talep etmiyorum' dedi.

HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 6-8 Ekim olaylarına ilişkin devam eden soruşturmada tutukluluk incelemesi sırasında verdiği savunmada, "Katillerin ve tecavüzcülerin sokağa salındığı bir dönemde ben tahliye talep etmiyorum" dedi. Figen Yüksekdağ ise önceki beyanlarını tekrar etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın  20 Eylül 2019 tarihinde 6-8 Ekim Kobanê olayları gerekçesiyle tutuklama kararı vermişti. Henüz iddianameleri hazırlanmayan Yüksekdağ ve Demirtaş’ın 13 Aralık tarihinde tutuklanmalarının incelenmesi duruşmalı olarak gerçekleştirildi.

Avukatlarının haberdar edilmeden eşbaşkanlar bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Sistemi (SEGBİS) ile bağlandığı Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’nde görülen duruşmada tutukluluk halinin devamına karar verildi. Bundan önce yapılan iki tutukluluk hallerinin incelenmesinin mahkeme tarafından dosya üzerinden yapıldığı bilgisine ulaşıldı.

YÜKSEKDAĞ SAVUNMA YAPMADI

Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne görülen duruşmaya Kandıra Cezaevi’nden bağlanan Figen Yüksekdağ, savunma vermeyerek, daha önceki beyanlarını tekrar ettiğini belirtti.

‘SİYASİ REHİNEYİM’

Bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS ile katılan Selahattin Demirtaş ise, tahliye talebinde bulunmadığını belirtti. Demirtaş, savunmasını şöyle sürdürdü: "Ben şuanda iktidarın açık talimatları ve yönlendirmeleriyle nedeniyle cezaevinde tutulan bir siyasi rehineyim. Benimle ve arkadaşlarımla ilgili yürütülen yargı adı altındaki faaliyetlerin hiç biri hukuki ve kanuni değildir. Bize karşı siyaset eliyle ve yargı aracılığıyla aleni bir kumpas kurulmuştur. Bu tutuklama kararı da bu kumpasın bir devamıdır."

‘SORUŞTURMALAR KUMPAS BELGESİ’

20 yıllık hukukçu ve 12 yıl TBMM üyeliği yaptığını vurgulayan Demirtaş, "Türkiye'nin çok da uzak olmayan bir gelecekte hukukun üstünlüğü ve demokrasiyi sağlayacağına inanıyorum. Bize bu kumpasları kuranların bağımsız yargı önünde hesap vereceğinden de kuşku duymuyorum. Yürütme gücünün Anayasaya aykırı şekilde pervasızca kullanılması nedeniyle hakkımızda açılmış soruşturmalar birer kumpas belgesi olarak ileride yargı konusu olacaktır" dedi.

‘TAHLİYE TALEP ETMİYORUM’

Tarihe not düşmek için SEGBİS’i kabul ettiğini de sözlerine ekleyen Demirtaş, "Benim hakkımda tutuklama kararını hakimler vermedi. Hakimler kaldırmayacaktır. Ancak ben bu ülkede her zaman hukuka inanan Hakimlerin var olduğuna hem inandım, hem tanık oldum. Burada o günlerin yani hukukun üstünlüğünün hakim olacağı zamanları sabırla bekliyor ve mücadelemi sürdürüyorum. Hukukun ayaklar altına alındığı seçilmişlerin cezaevine atıldığı, katillerin ve tecavüzcülerin sokağa salındığı bir dönemde ben tahliye talep etmiyorum. Diyeceklerim bundan ibarettir" diye belirtti.

TUTUKLULUK DEVAM KARARI VERİLDİ

Yüksekdağ ve Demirtaş’ın ifadeleri ardından iddia makamı tutuklanmanın devamını isterken, mahkeme heyeti savcının talebini kabul ederek, tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme heyeti tarafından verilen karar şöyle açıklandı: "Tutuklu şüpheliler Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın üzerine atılı suçun niteliği, mevcut delil durumu, henüz tahkikatın sonuçlanmamış olması, tutuklanma sebeplerinin devam etmesi, kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olguların CMK 100. maddesi ve ilgili düzenlemeler ile AİHS 5. madde kapsamında tutuklama nedenlerinin bulunması, verilen tutuklama kararının ölçülü oluşu ve adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı anlaşılmakla 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 108. maddesi gereğince şüphelilerin ayrı ayrı tutukluluk hallerinin devamına karar olunur." (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar