Depremin üzerinden 7 yıl geçti, hâlâ konteynerde yaşıyorlar

Depremin üzerinden 7 yıl geçti, hâlâ konteynerde yaşıyorlar
Van'da 604 kişinin yaşamını yitirdiği depremin üzerinden geçen 7 yıla rağmen kentte hâlâ konteynerde kalan aileler var.

Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen, 604 kişinin yaşamını yitirmesine, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan depremin üzerinden 7 yıl geçti. 23 Ekim'de yaşanan depremde en büyük zararı gören ilçe olan Erciş'te yüzlerce bina yıkıldı, binlerce yapı hasar gördü. Büyük yıkımın yaşandığı ilçeye ilk yardım 24 saat sonra ulaştı. Evleri yıkılan ya da hasar gören binlerce kişi soğuk kış mevsimini devletin verdiği yazlık çadırlarda geçirmek zorunda kaldı.

KENT AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMEDİ

İlçe halkına ilk yardımlar dönemin BDP'li belediyeleri tarafından yapılırken, geç müdahale nedeniyle birçok kişi moloz yığınlarının altında günlerce kurtarılmayı bekledi. Günlerce yardım bekleyen halk gereken desteği alamayınca başka kentlere göç etmek zorunda kalırken, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin tüm çağrılarına rağmen Van ve Erciş 'Afet bölgesi' ilan edilmedi. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, "Erciş'i afet bölgesi ilan edersek buraya gelen paraların kimlerin cebine gireceğini tahmin ediyor musunuz" diyerek talepleri reddederken, deprem sonrası kent tam bir rant alanına dönüştürüldü. Erciş'te halkın arsasını 20 bin TL'ye alan TOKİ aynı arsayı kat mülkiyeti karşılığında 50-70 bin TL arası fiyatlarla satarken, yapılması planlanan 'Kentsel dönüşüm' projeleri ise tam 7 yıldır bitirilmedi.

SUÇ VAR SUÇLU YOK

Depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilik, Belediye, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile kamu görevlileri ve bina sahipleri hakkında Van ve Erciş'te savcılıklara suç duyurularında bulunulurken, bu şikayetlerden de hiçbir sonuç alınmadı. 23 Ekim'de yaşanan ve 604 kişinin öldüğü depremde sadece Erciş'teki 20 kişinin öldüğü Sevgi Apartmanı'nın Sahibi Salih Ölmez hakkında dava açıldı. Erciş Cumhuriyet Savcılığı, taksirle birden fazla kişiyi öldürme suçlamasıyla hakkında iddianame hazırlanan Ölmez, bilirkişinin kusur oranını belirtmemesi yüzünden iddianame Erciş Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmemişti. İhale yasağı getirmeyen Ölmez, depremden 1 yıl sonra da birçok ihaleye girmişti.

HÂLÂ KONTEYNERDELER 

Depremin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen halen bazı aileler konteynerlerde kalırken. Van'ın Edremit ilçesine bağlı Eminpaşa Mahallesi'ndeki konteynır kentte kalan 9 aile sorunlarının çözülmesini istiyor. Konteynır kentte 3 çocuğu ile tek başına kalan Gülten Turgut, gidecek yerleri olmadığı için burada yaşadıklarını söyledi. Bugüne dek birçok yetkilinin yanlarına gelerek barınma sorunlarını çözeceklerine dair söz verdiğini ancak sorunların çözülmediği söyleyen Turgut, "Gidecek yer olsa biz de gideriz. Ama öğrencilerimiz var ve gidecek evimiz yok. Bu kadar mağdur olduğumuz halde devlet bize herhangi bir yardımda bulunmuyor. Yetkililer her gün televizyonlara çıkıp kimsenin mağdur edilmediğini söylüyorlar ama bizi mağdur ettiler" dedi.


[Gülten Turgut]

'BİR SÜRÜ TOKİ DAİRESİ BOŞ AMA BİZE BİR EV VERİLMEDİ'

Birçok kez ev için başvuruda bulunduklarını söyleyen Turgut, bu başvurularının sonuçsuz kaldığını belirtti. Turgut şunları söyledi:

"Mecbur olmasak kim bu teneke yığınının içinde kalır? Biz sadece barınacak bir yer istedik. Bir sürü TOKİ dairesi boş ama bize yer verilmedi. Depremin üzerinden 7 yıl geçti ama onun acıları halen devam ediyor. Sadece çözüm üretilmesini istiyoruz. Seçim zamanı gelip kapıyı çalıyorlar, söz veriyorlar ama yapmıyorlar. Her defasında bizi kandırıyorlar."


[Adilşah Demirhan]

'TEK İSTEDİĞİMİZ BAŞIMIZI SOKACAK BİR EV'

Konteyner kente kalan kadınlardan biri de Adilşah Demirhan. Depremde evlerinin yıkıldığını söyleyen Demirhan, "7 yıldır bu konteynerde yaşıyoruz. Benim 4 çocuğum var. Babaları hayatını kaybetti. Bize ev vereceklerini söylediler ama vermediler. Aileler olarak tek isteğimiz başımızı koyacağımız bir evdir. Depremin acıları bizim için halen devam ediyor" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar