'Depresyondan korunmak için acı biber tüketin'

'Depresyondan korunmak için acı biber tüketin'
Depresyonun doğru beslenmeyle tedavi edilebileceğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Kurt, kırmızı pul biber gibi acı besinlerin mutluluk hormonu salgılamay yardımcı oluyor diyor.

Mevsimsel depresyonun doğru beslenmeyle tedavi edilebileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Kurt, kırmızı pul biber gibi acı besinlerin mutluluk veren endorfin maddesinin salgılanmasını sağladığını belirtti.

Sonbahar depresyonunun kilo alımına neden olduğunu ifade eden Diyetisyen Pınar Kurt, "Her gün kalori sayımı yapamasak bile muhakkak ne kadar dengeli beslendiğimizin takibinde olmamız gerekiyor. Günlük diyetimizde mutlaka protein, karbonhidrat ve yağ içeren gıdaların hepsini dengeli şekilde tüketmeliyiz. Özellikle gripten korunmak için beslenmemizde sebzelere yer vermeliyiz. Günlük su tüketimimizi 2-3 litre (en az 7-8 bardak) olarak ayarlamalıyız. Fiziksel aktiviteyi de olabildiğince yüksek tutmamız gerekiyor" dedi.

Beyin tarafından doğal olarak üretilen 'mutluluk hormonu’ serotonin duygu durum, iştah ve uykuyu yakından ilgilendiren bir kimyasal olduğunu söyleyen Diyetisyen Kurt, mutluluk hormonlarını arttıran besinlerin başında çikolatayı sayarak "içeriğindeki serotonin ruh halini iyileştirir. Bunun yanında sivri yeşilbiber, kırmızı pul biber gibi acı besinleri tüketmek de mutluluk veren endorfin maddesinin salgılanmasını sağlar. Salatanıza, yemeğinize veya yoğurda pul biber ekleyerek tüketebilirsiniz" dedi.

Sonbaharda depresyona karşı savaşmak için yumurta, kivi, keten tohumu, badem, ceviz, muz, ananas, domates ve özelliklede balık gibi besinlere günlük olarak yer vermek büyük önem taşır diyen Kurt, tam tahıllı ekmek çeşitlerini tükemeyi öneriyor.

Hastalıklardan korunmak için C vitamini açısından zengin beslenmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan diyetisyen Kurt, magnezyum açısından zengin olan muz, kabak çekirdeği, badem, ceviz, nohut ve mercimek gibi besinlere yer verilmesini salık veriyor. Haftada 2 gün balık yiyerek Omega 3 ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz diyen diyetisyen günde bir kâse yoğurt yemeyi de ihmal etmemmek gerektiğini, süt ve peynir tüketiminin kalsiyum içeriğiyle nedeniyle depresyonu azaltmada etkili olduğunu söylüyor.

Öne Çıkanlar