Dersim dağları avcılara ihale edildi: Doğa aktivistleri gözaltına alındı

Dersim dağları avcılara ihale edildi: Doğa aktivistleri gözaltına alındı
Dersim'e gelen avcıları protesto ettikleri için gözaltına alınan doğa aktivistleri tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Aktivistler mahkemece serbest bırakıldı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Kaçak avcıların yaban hayatını tehdit ettiği Dersim bu kez yasal avcılarla mücadele ediyor. Avcıların hedefinde ise bölge halkının kutsal saydığı dağ keçilerinin yanı sıra yaban domuzu bulunuyor. Yaban keçisinin avlanmasının yasak olduğu Dersim’de yabani domuz avı serbest. Üstelik domuz avı yapılması için idari karar da alınmış durumda. Yasal olarak domuz avının serbest olması Dersim’i avcılar için ilgi çekici bir kent haline getirdi. 

YABANCI ÜLKELERDEN GELEN AVCILAR DA VAR

Dersim’e gelen aralarında yabancıların da olduğu yaklaşık 14 kişilik avcı grubu sosyal medya hesaplarından fotoğraf paylaşarak ava çıkacaklarını duyurdu. Yabancı grup çektiği videoları "iberaliatv" isimli soyal medya hesaplarında paylaştı. 

DERSİMLİLERDEN TEPKİ

Avcı grubun videoları ve av için Dersim’de olmaları doğa aktivistlerin tepkisine neden oldu. Dersimli doğa aktivistleri önceki gün Seyit Rıza Meydanı’nda biraraya gelerek bu kişilerin kenti terk etmesini istedi. Yaban domuzu avına yönelik idari kararın Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu söyleyen Avukat Barış Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

DOĞA AKTİVİSTLERİ GÖZALTINA ALINDI

Bu girişimlere rağmen kentte bulunan avcılarla ilgili bir işlem yapılmadı. Bunun üzerine avcıların kaldığı otelin önüne giden bir grup genç avcıları protesto etti. Avcılarla eylemciler arasında sözlü tartışma yaşandı. İddiaya göre eylemciler avcılara kartopu fırlattı. Bu tartışmanın ardından polis protestocuları ve basın açıklamasına katılan doğa aktivisti Haydar Çetinkaya’yı gözaltına aldı.

"KARTOPU ATAN EYLEMCİLER AVCILARI HEDEF GÖSTERMEKLE SUÇLANDI"

Emniyette ifadesi alınan Çetinkaya’ya yöneltilen suçlamalar ise oldukça ilginç. Savcılık tarafından yürütülen soruşturmada ifadesi alınan avcılar, doğa aktivistlerinden şikayetçi oldu. Doğa aktivistleri, kente gelen avcıları ‘sosyal medya üzerinden hedef gösterme’, ‘hakaret’, ‘tehdit’, ‘kamu malına zarar’ ve ‘memura mukavemet’ gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Haydar Çetinkaya ayrıca otelin önünde toplanan gençleri yönlendirmekle suçlandı. İfade veren gençler ise protesto eylemini kendi inisiyatifleri ile yaptıklarını, kimsenin yönlendirmesi ile hareket etmediklerini söyledi. 

"AVCILIK İÇİN İHALE DÜZENLENİYOR"

Tepkilere neden olan avcılarla ilgili başka iddialar da var. Dersimlilere göre avcıların kente geliş nedeni devletin teşviki. Kentte avcılığın yapılması için ihaleler düzenlendiğini ifade eden doğa aktivisti İsmail Ateş, "Kentte avlanacak hayvanlarla ilgili ihaleler yapılıyor. İhalelere giren yerli firmalar bu tür av organizasyonlarını düzenliyor. Yanılmıyorsam av için 5 ya da 7 bin euro ücret ödeniyor. Bu para birimi dolar da olabilir. Orman İşletmeleri kota belirliyor, bu kotaya göre avcılık yapılıyor" dedi.  Devletin avcılığı teşvik edeceğine, yasaklaması gerektiğini ifade eden Ateş, "Yaban hayvanı kışın zaten zorluk yaşıyor. Kar kış, yiyecek derken, hem kurtlarla hem de avcılarla mücadele ediyor. Bu hayvanların avlanması doğru değil. Devlet yaban hayatı korumalı. Beklentimiz bu" diye konuştu.

DERSİM DERNEKLERİNDEN TEPKİ

Dersim Dernekleri Fedarasyonu (DEDEF) avcı grubuna basın açıklaması ile tepki gösterdi. Dağ keçilerinin halk tarafından kutsal sayıldığının belirtildiği açıklamada, avcıların büyük dağ keçilerinin boynuz ve derilerini ganimet olarak birlikte götürdükleri ifade edildi. 

"DERSİM ORMANLARI HALKA YASAK, AVCILARA SERBEST"

Köylülerin ormanda gezmelerine izin verilmemesine karşın avcılara her türlü imkânın tanındığının hatırlatıldığı açıklamada, "Öyle ki sadece askerlerin girebildiği yasak bölgelere kadar gidip Bevuzarları (Dağ Keçileri) katledebiliyorlar. Sonra da yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen katlettikleri büyük dağ keçilerinin başında fotoğraf çekip bu katliamı sosyal medya üzerinden canlı yayın ile paylaşıyorlar. Munzur alabalığı olarak tabir edilen kırmızı pullu alabalık, çengel boynuzlu dağ keçisi ve Bezuvar ilk akla gelen Dersime özgü türlerdendir. Öte yandan doğanın katledilmesi yüzünden çok az yaşam alanı kalan vaşaklar, ayılar, sansarlar, kurtlar, porsuklar ve su samurları da buranın sakinlerindendir. Ur kekliği, atmaca, kaya kartalı, akbaba gibi birçok kuş türü de tüm katliamlara rağmen buraları terk etmediler. Biz her yerde olduğu gibi Dersim’de de hayvanlarla, endemik bitki türleriyle birlikte özgürce yaşamak istiyoruz. Hayvanların katledilmediği ve endemik bitkilerin yok edilmediği bir doğada yaşamak istiyoruz. İl dışından ve Avrupa’nın değişik ülkelerinden gelen ve özellikle Çemişgezek, Aliboğazı, Munzur Vadisi ve Pülümür bölgesinde "yasal" ve "kaçak" bir şekilde av yapan katillerin, Dersim coğrafyasının en önemli türleri olan çengel boynuzlu dağ keçisi ve Bezuvar keçilerini vahşice öldürdüğüne tanık olmaktayız" ifadeleri kullanıldı.

"YETKİLİ KURUMLAR GÖZ YUMUYOR’

Yaban avını denetleme görevini yürüten İl Çevre Orman İşletme Müdürlüğü’nün sayıları 3-5’i aşmayan birkaç memur ile duruma müdahalede yetersiz kaldığı, muhtarlıkların, belediyelerin ve çeşitli bölgelerde bulunan kimi karakolların duruma göz yumduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadeler kullanıldı: İlimiz coğrafyasında bulunan çengel boynuzlu dağ keçileri ve Bezuvarlar nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve kesin olarak koruma altına alınması gereken hayvan (fauna) türleri olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda Doğu Karadeniz Bölgesi’nde de görülen çengel boynuzlu dağ keçileri koruma altına alınmıştır. Ancak İl Valilik Av Komisyonu’nda, korunması gereken tür olarak bilinmesine rağmen, altına imza atılmış bulunan uluslararası sözleşmeye aykırı davranılarak yasal çerçevede bu türün avlanması için kota belirlemiştir.

"DOĞAYI KORUMAK, ÇEVRECİ OLMAK SUÇ DEĞİLDİR"

Avcıları protesto ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan doğa aktivistleri tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi hakimlik tarafından ifadeleri alınan 5 aktivist, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Serbest bırakılmasının ardından bir açıklama yapan Doğa Aktivisti Haydar Çetyinkaya, dün ifade vermek için gittiği emniyette gözaltına alındığını söyledi. İfade işlemlerinin ardından bu gün nöbetçi mahkemeye çıkarıldığını ifade eden Çetinkaya, "Nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldım. Benim dışımda gözaltına alınan dört gençte serbest bırakıldı. Onlara da geçmiş olsun. Tek gayemiz doğamıza sahip çıkmak, tek gayemiz doğal yaşamı korumak, tek gayemiz bu güzel coğrafyanın aşığı olmak. Doğayı korumak suç değildir. Yaban hayatını korumak suç değildir. Çevre mücadelesi suç değildir. Doğa Aktivisti olmak suç değildir" dedi.

Öne Çıkanlar