Dersim'de baz istasyonu mücadelesi

Dersim'de baz istasyonu mücadelesi
Dersim'in Pülümür ilçesinde yaşayanlar, alevi inancı için kutsal olan Hızır Tepesi'ne kurulan baz istasyonunun kaldırılmasını için hukuki işlem başlatıyor.

Dersim’in Pülümür ilçesi Salördek köyü sakinleri, 2009’da köye dönüşler olmadan hızır Tepesi yok edilerek kurulan ve hem insanlara hem de doğaya zarar veren baz istasyonunun kaldırılmasını istiyor.

Şimdiye kadar yaptıkları girişimlerden sonuç alamayan köy sakinleri, baz istasyonunun kaldırılması için suç duyurusunda bulunacaklarını söylüyor.

‘İNANÇ MERKEZİ YOK EDİLDİ’

Mezopotamya Ajansından Semra Turan'ın görüşlerini aldığı Salördek köyü sakinlerindenYusuf Topçu, 90’lı yıllarda zorunlu göçle birlikte köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirterek, 2009’da Xızır Tepesi olan inanç merkezlerinin yok edilerek baz istasyonun kurulduğunu aktardı. Topçu, baz istasyonun kurulduğu bölgenin cem tuttukları bir yer olduğunu ifade ederek, baz istasyonundan dolayı bu yıl Salördek ve çevre köylerdeki meyve ağaçlarının etkilenerek kuruduğunu ya da meyve vermediğini belirtti. Topçu "Bu yıl tüm meyvelerimiz hastalıklı bir şekilde çıktı. Böyle devam ederse çok daha ciddi sorunlar çıkacaktır. İnsan sağlığını tehdit edecektir" dedi.

‘HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ’

Köy sakinlerinden Baki Düzgün, devletin kendi toprakları ve inanç merkezlerine saygı duymadığını belirterek, tüm güzellikleri yok ettiğini söyledi.  Düzgün, "Dersim’de son yıllarda bir hastalık çıkmış. Devlet tarafından doğa harikamız olan ormanlarımız, dağlarımız ve inanç merkezlerimiz yok ediliyor.  Şu anda baz istasyonun olduğu bölge bizim inanç merkezimizin olduğu yerdir. Baz istasyonu doğamızı tahrip ediyor, meyvemizi yok ediyor. İnsanlarımızı etkiliyor. Bir an önce kaldırılmasını istiyorum" diye konuştu

Düzgün, önümüzdeki günlerde köylüler ile birlikte yeniden yetkili ve ilgili kurumlarla baz istasyonun kaldırılması için görüşmeler yapacaklarını bunun sonucunda hukuki süreç başlatacaklarını söyledi.

KÖYLÜLER HAREKETE GEÇİYOR

Eski köy muhtarı Alişan Arslan ise baz istasyonun bir an önce kaldırılması talebini yineleyerek, tüm köylülerin bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi. Arslan, "Köyümüz boşken, elini kolunu sallayıp kurma yetkisini kendilerinde görmüşler. Ayrıca bizim inanç merkezimizi yok ettiler. Bu da bizlerin canını derinden acıtıyor. Köylüler ile görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki günlerde kaldırılması için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi. 

MECLİS ÜYESİ: ÖNERGE VERECEĞİM

Köy sakinlerinden Pülümür İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Arslan da, köyün baz istasyonundan ciddi rahatsızlık duyduğunu ifade ederek, köy sakinlerinin her yönüyle mağdur olduğunu kaydetti. Arslan, "Eşim ilik kanseri, annem ise kolon kanseri, ben onların hastalıklarının büyük etkilerinden birinin de buradaki radyasyondan olduğunu düşünüyorum. Köyde yediğimiz meyve ve sebze de radyasyondan etkileniyor. Bu nedenle bir an önce kaldırılması gerekir.  İl Genel Meclis üyesi olarak Kasım ayında yapılacak olan toplantı da belediyeye baz istasyonun kaldırılması için önerge vereceğim" dedi. (MAZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar