Polis operasyon yaptı, Deutsche Bank hisseleri çakıldı

Polis operasyon yaptı, Deutsche Bank hisseleri çakıldı
Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank'ta Panama Papers soruşturması kapsamında başlatılan kara para operasyonu sonrası bankanın hisselerinde düşüş yaşandı.

Almanya güne polislerin kara para aklama operasyonları ile uyandı. Dünyanın en büyük bankalarından biri olan Deutsche Bank'ın hisse senetleri bu haber karşısında adeta eridi, dev kayıplar yaşanıyor.

Almanya'nın en büyük bankası olan Deutsche Bank'ın Frankfurt'taki genel merkezi dahil altı şubesine kara para aklama soruşturması kapsamında bir operasyon düzenlendi. Savcılar, Panama Papers'ın (Panama Belgeleri) soruşturmanın başlamasına ön ayak olduğunu açıkladı.

Frankfurt Savcılığı, Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'a ait ofislerde kara para aklama şüphesiyle arama yaptı, aramayı yaklaşık 170 kişilik bir ekip gerçekleştirdi.

İsmi kara para aklamaya karışan Deutsche Bank'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sylvie Matherath, skandalla ilgili yaptığı açıklamada, "Muhabir banka olarak müşterilerinin incelenmesinden sorumlu olmadıklarını" iddia etmişti.

Danimarka, Estonya ve ABD savcıları tarafından aylardır takip edilen kara para sandalıyla ilgili araştırma Danimarka'nın en büyük bankası Danske Bank'ın, Estonya'da bir şube aracılığıyla 200 milyar avro akladığını, buna da Alman Deutsche Bank'ın aracılık yaptığını tespit etmişti.

Uzun takibin ardından kara para aklama sandalına karışan Deutsche Bank yetkilileri, muhabir banka olarak, Danimarka Dansk Bank şubesine yapılan havalelerin ABD'ye gönderildiğini itiraf etti.

Haberin duyulmasından sonra, bankanın hisseleri kı süre içerisinde yaklaşık yüzde 4 düşerek, 8,27 eurodan işlem görmeye başladı. Saatlerin ilerlemesiyle kayıp daha da artarken, Deutsche Bank'ın hisseleri adet basında 8,18'e kadar geriledi. 

PANAMA'DAKİ KARA PARA AKLAMA ŞEMASI

2016 yılında Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Panama'da kayıtlı bir hukuk firmasının 40 yılı aşkın süredir tuttuğu kayıtları ve belgeleri açıklamıştı. Kuruluş, kamuoyuna ifşa edilen belgeleri, vergi cennetlerine bugüne kadar indirilmiş en büyük darbe olarak belirtiyordu.

Panama'da faaliyet gösteren Mossack Fonseca hukuk şirketine ait dokümanlar, şirketin müşterilerinin vergi kaçırmasına, yaptırımları bertaraf etmesine ve kara para aklamasına yardımcı olduğunu gösteriyordu. İsveçli Nordea ve Handelsbanken bankaları, bu belgeler yüzünden finansal otoriteler tarafından ceza aldı.

Deutsche Bank hakkındaki soruşturma kapsamında ise bankanın müşterilerine vergi cennetlerinde şirketler kurmasına yardımcı olup olmadığına bakılacak. Sadece 2016 yılında Deutsche Bank'taki 900 müşterinin vergi cenneti olarak bilinen İngiltere'ye ait Virgin Adaları'nda 311 milyon euroyu bulan hesabı vardı. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar