Dışişleri: Harekat hakkımızı saklı tutuyoruz

Dışişleri: Harekat hakkımızı saklı tutuyoruz
Aksoy, bilgilendirme toplantısında Kuzey Suriye harekatına dair konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Rusya ve ABD ile sağlanan mutabakatlarda taahhütler yerine getirilmezse Barış Pınarı Harekâtı'nı sürdürme hakkımızı saklı tutuyoruz. Güvenli bölgeyi teröristlerden temizleyene kadar Suriye'den çıkmayacağız" dedi.

Hami Aksoy, Dışişleri Bakanlığı'nda bilgilendirme toplantısı düzenledi. Aksoy, Kuzey Suriye harekatına dair, "ABD ve Rusya ile vardığımız mutabakatlar, bu ülkelerin de harekatımızın meşruiyetini kabul ettiklerinin açık bir göstergesidir. Yine de bize verilen taahhütler yerine getirilmediği takdirde Barış Pınarı Harekatı'nı sürdürme hakkımızı saklı tutuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği güvenli bölgeyi teröristlerden temizleyene kadar Suriye'den çıkmayacağız" diye konuştu..

'IRAK'TAKİ GELİŞMELERİ ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ'

Irak'taki gelişmeleri endişe ile takip edildiğini bildiren Aksoy, "Ülkede huzurun bir an önce tesisini diliyoruz. Bu olaylar sonucunda başbakan Abdulmehdi istifa etti. Mevcut yönetimin istifasıyla biriken sorunların çözülmesini beklemiyoruz. Mevcut tahribatın çözülmesi için bir an önce hükümetin kurulması gerek" diye konuştu.

'NATO SAVUNMA PLANLARI GİZLİLİK DERECESİNE SAHİPTİR'

Aksoy, NATO'da savunma planları ve Baltık ülkeleri hakkındaki planın Türkiye tarafından engellendiği haberlerinden sonra krizin nasıl çözüldüğü, Türkiye'nin taviz verip vermediği sorusu üzerine, NATO'nun savunma planlarının gizlilik derecesine sahip olduğunu kaydederek, "Bu planların sızdırılması da ciddi gizlilik ihlalidir. Bunu sızdıranların en kısa zamanda bulunmalarını diliyoruz" dedi.

'S-400 KONUSUNDA POZİSYONUMUZ AYNI'

Aksoy, Türkiye'nin S-400 alımıyla ilgili ortaya çıkan sorunların giderilmesi için ABD ile başlatılan ikili mekanizma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Aksoy, "S-400 konusunda pozisyonumuz belli, değişmedi. Biz kendi güvenliğimizi sağlamak için bunları alacağız. Bu egemenlik hakkımızdır, vazgeçmeyiz. Uygun şartlar altında Patriot almaya da hazırız. S-400 konusunda toplantılarımız devam ediyor. S-400ler geldi, yerleşti. Biz savunma sanayimizi geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.

***Aksoy'un açıklamalarından satır başları şöyle:

"Suriye'de verilen taahhütler yerine getirilmediği takdirde barış harekatını başlatma hakkımızı saklı tutuyoruz. Suriye teröristlerden arınana kadar Suriye'den çıkmayacağız. Bugüne kadar Suriye'de terörden temizlediğimiz bölgelere 370 bin Suriyeli gönüllü geri döndü.

"Irak'taki gelişmeleri endişe ile takip ediyoruz. Mevcut tahribatın çözülmesi için bir an önce yeni hükümetin kurulması gerekiyor.

"Bağdadi'nin ele geçirilmesinde anahtar rol oynadık." (DHA)

Öne Çıkanlar