İddia: Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne dair kanıtlara ulaşıldı

İddia: Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne dair kanıtlara ulaşıldı
Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra öldürüldüğü öne sürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı için Türk ve Suudi ekipler konsolosluğa girerek arama yaptı.

Dışişleri kaynakları, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı'yla ilgili olarak Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öğleden sonra ya da akşam saatlerinde arama yapılmasının beklendiğini duyurdu. Bu açıklamadan saatler sonra 17:52 sularında, Türk ve Suudi ekipler inceleme yapmak üzere konsolosluğa girdi.

İlk olarak 4 araç ve 9 kişiden oluşan Suudi heyet, saat 17.50 'de başkonsolosluğa giriş yaptı. Saat 19.15'te ise inceleme yapacak Türk heyet başkonsolosluk binasına giriş yaptı.

Olay yeri inceleme ekip aracı da Türk heyet ile birlikte başkonsolosluk binasına geldi. Olay yeri inceleme ekipleri özel giysilerini giydikten sonra araç ve gereçlerini alarak konsolosluk binasına girdi. Bir süre sonra ek ekipler de gelerek çalışmalara katıldı.

DNA ÖRNEĞİ ARADILAR

Olay yeri inceleme ekiplerinin bina içerisindeki, binanın çatısındaki ve bahçedeki arama ve incelemeler yapmaları kameralara yansıdı. Ekiplerin, "Luminol" diye adlandırılan özel ışıkla bina içerisinde DNA örneği aramaları yapmaları da görüntülendi.

Olay yeri inceleme ekipleri bina içinde, bahçesinde ve çatısında inceleme yaparken görüntülendi.

Bu arada, Suudi heyetin gelişinin ardından, Başkonsolosluk binası etrafına güvenlik şeridi çekildi. Ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarından gazeteciler, Başkonsolosluk binasından uzaklaştırılarak şeridin dışına çıkarıldı. Ekiplerin, Başkonsolosun makam odasında da inceleme yaptıkları kameralara yansıdı.

İddiaya göre Al Jazeera’ye konuşan başsavcılık kaynakları, Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğü tezini destekleyecek kanıtlara ulaşıldığını söyledi.

Kaşıkçı, en son 2 Ekim günü Suudi Arabistan'da evli olmadığına dair bir belge almak üzere gittiği İstanbul Başkonsolosluğuna girerken görüldü. Suudi Arabistan'da Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın politikalarını eleştirdiği için yaklaşık bir yıldır ABD'de yaşayan Kaşıkçı, kraliyet ailesinin politikalarını eleştiren gazetecilerin arasında yer alıyordu.

Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Kaşıkçı, son olarak BBC'de katıldığı bir program öncesi sunucu ile yaptığı sohbet sırasında bir daha ülkesine dönebileceğini düşünmediğini söylemişti. Yetkililer, Kaşıkçı'nın kaybolduğu gün Suudi Arabistan'dan 15 kişilik bir grubun geldiğini ve konsolosluk binasında öldürüldüğünü düşündüklerini söylüyor. Suudi Arabistan ise bu iddiaları reddediyor.

İLGİLİ HABER: CNN: KAŞIKÇI CİNAYETİNDE MÜCADELE VE DARP VAR, KAYITLAR ŞOKE EDİCİ

İLGİLİ HABER: 'KAŞIKÇI'NIN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ KANITLAYAN SES VE GÖRÜNTÜ KAYDI VAR

İLGİLİ HABER: 'CEMAL KAŞIKÇI'NIN KARDEŞİ CİDDE'DE ÖLDÜRÜLDÜ' İDDİASI

İLGİLİ HABER: TRUMP: SUUDİLERE SİLAH SATIŞINDAN VAZGEÇEMEYİZ

İLGİLİ HABER: CEMAL KAŞIKÇI OLAYINI AKILLI SAAT ÇÖZEBİLİR

ABD BASINI: KAYITLAR VAR

Amerikan Washington Post ve Wall Street Journal (WSJ) gazeteleri, Türkiye'nin ABD'li yetkililere Kaşıkçı'nın öldürülme anına ait olduğunu söyledikleri bir ses ve video kaydının bulunduğu bilgisini ilettiğini bildirmişti.

Haberlerde, özellikle ses kaydının Kaşıkçı'nın akıbetine yönelik ciddi ayrıntılar içerdiği vurgulanmıştı.

Washington Post'a konuşan bir yetkili, "Ses kaydı, içeri girmesinin ardından Cemal'in başına neler geldiğini ortaya koyuyor... (Kaşıkçı'nın) ve Arapça konuşan diğer başka adamların sesini duyabiliyorsunuz. Nasıl sorgulandığını, işkenceye uğradığını ve sonra da öldürüldüğünü dinliyorsunuz" demişti.

WSJ'ye konuşan bir başka yetkili de ses kaydının doğru olması halinde bunun Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü teyit ettiğini de vurgulamıştı.

Haberde ayrıca, ses kaydının Türkiye'deki yetkililer tarafından bazı basın organlarının üst düzey yöneticilerine dinlettirildiği de öne sürülmüştü.

Suudi Arabistan tarafından finanse edilen Dubai merkezli el Arabiya kanalı da Kaşıkçı'nın kaybolduğu gün İstanbul'a gelen 15 kişinin olayla ilgisi bulunmadığını ve turistik bir seyahat için gittiklerini bildirmişti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ/DHA)

Öne Çıkanlar