'İşsizlik TÜİK'in oranlarından daha fazla'

'İşsizlik TÜİK'in oranlarından daha fazla'
DİSK-AR'a göre, Türkiye’de her geçen gün kriz daha da ağırlaşıyor. Beklentilere göre işsizlik önümüzdeki aylarda daha da artacak.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) Temsilcisi Aziz Çelik, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre haziran ayında belirlenen işsizlik oranının yüzde 10.2'den daha fazla olduğunu öne sürdü. Çelik, "TÜİK’in kamuoyuna açıkladığı ilk verilere standart işsizlik ya da dar tanımlı işsizlik adını veriyoruz" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsizlik oranı Haziran ayında yüzde 10.2 olarak gerçekleşti. Ancak Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) ise gerçek işsizlik oranının daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Rûdaw’a konuşan DİSK-AR Temsilcisi Aziz Çelik, "TÜİK’in kamuoyuna açıkladığı ilk verilere standart işsizlik ya da dar tanımlı işsizlik adını veriyoruz. Veriler son üç ayda iş arayanları kapsıyor. Krizin işletmeler üzerinde bir basınç oluşturacağı ve bunun da daha fazla işten çıkarmalara yol açacağını söylemek mümkün" dedi.

Çelik, işsizliğin önümüzdeki aylarda daha da artacağını öngördüklerini ifade etti.

Bitlisli işsiz genç Ercan Ekinci, "Türkiye’de her geçen gün kriz daha da ağırlaşıyor. Umudum da kalmamış. Sadece ben değil bir çok kişi öyle düşünüyor" ifadelerini kullandı.

Bursa’da sendikaya üye oldukları gerekçesiyle 5 ay önce işten çıkarılan 14 işçi, şirketin İstanbul’daki merkezinin önünde greve girmiş.

İşçi Yücel Özkan, "10 yıldır aynı firmada çalışıyordum. 17 Nisan’da bizi işten çıkardılar. Pankartlarımızda yazdığımız gibi çocuklarımıza daha iyi bir gelecek hazırlamak için işimizi tekrar geri istiyoruz" diye konuştu.

Enflasyonun ikili rakamlara çıkması, işsizlik, dış borç ve savunma harcamaları ülkedeki ekonomik krizin büyümesine neden olan faktörler olarak sıralanıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar