Diyanet AYM kararını yok saydı

Diyanet AYM kararını yok saydı
Diyanet İşleri Başkanlığı personel alımında Anayasa Mahkemesi’nin ‘güvenlik ve arşiv soruşturması yapılamaz’ kararına uymadı.

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK-İktidar tarafından siyasetin ve toplumsal hayatın merkezine yerleştirilen, bakanlıklardan daha fazla büyük bütçeler verilen Diyanet, yargı kararlarını da tanımamaya başladı. Personel alımı ilanı veren Diyanet, Anayasa Mahkemesi’nin personel alımındaki ‘güvenlik ve arşiv kaydı soruşturması hayatın gizliliği ilkesine aykırıdır’ şeklindeki kararını çiğnedi. Bir OHAL düzenlemesi olan söz konusu uygulama Anayasa Mahkemesi tarafından 29 Kasım'da iptal edilmişti.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan ilana göre Diyanet İşleri Başkanlığı, taşra teşkilatlarında görevlendirilmek üzere psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmen alımı yapacaklarını duyurdu. 60 öğretmen adayının kadroya alınacağı duyurulan ilanda, alım sayısının üç katı adayın çağrılacağı belirtildi. Adayların, 04 ve 17 Aralık tarihleri arasında sözlü şekilde yapılacak sınavla başvurabileceği ifade edildi.

YÜKSEK MAHKEMENİN KARARINI TANIMADI

Öğretmen alımını 657 numaralı Kanun’un 48 maddesine göre yapılacağını açıklayan Diyanet, yüksek mahkemenin kararına rağmen başvuracak adaylardan arşiv kaydı bulunmadığına dair belge istedi.  Adaylardan,"Sağlıkla ilgili olarak görevini devamlı yapmaya engel bir durum olmadığına, sabıka ve arşiv kaydı bulunmadığına dair adayın yazılı beyanı" ifadeleriyle istenen belge haricinde, alım sürecinde ek belge ve araştırma yapabilecekleri de belirtildi.

AYM 'HAK İHLALİ' KARARI VERMİŞ, OHAL DÜZENLEMESİNİ İPTAL ETMİŞTİ

29 Kasım’da Anayasa Mahkemesi CHP’li milletvekillerinin 48. Maddeye itirazını kabul etmiş ve 'güvenlik ve arşiv soruşturmasının hak ihlali olduğu'na hükmetmişti. Kanun düzenlemesinin anayasayla çeliştiğini belirten AYM, özel hayata saygısızlık ve kişisel verilerin korunmasına aykırı olduğuna hükmetmişti.

Mahkeme kararını,"Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile elde edilen veriler kişisel verilerdir. Özel yaşamı ile ilgili sorular sorulması da dahil olmak üzere bir bireyin özel hayatı, iş ve sosyal yaşamı ile ilgili bilgilerin alınması, kaydedilmesi ve kullanılması özel hayata saygı hakkına sınırlama niteliğindedir" şeklinde gerekçelendirmişti.

Yüksek Mahkeme, Anayasa’nın temel hak ve özgürlükleri düzenleyen 13. ve özel hayatın gizliliğine ilişkin 20. maddesini ve kamu hizmeti görevlilerinin alımıyla ilgili 128. Maddeye aykırı olduğuna karar vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar