Diyanet'in Bomonti aşkı yeni değil: 'Cami' için Koruma Kurulu’na 6 yıl önce başvurmuş

Diyanet'in Bomonti aşkı yeni değil: 'Cami' için Koruma Kurulu’na 6 yıl önce başvurmuş
Bomonti Bira Fabrikası’na ait dört taşınmazın Başbakanlık tarafından Diyanet’e cami yapılması amacıyla 2013'te tahsis edildiği ancak Koruma Kurulu’nun bu projeye onay vermediği ortaya çıktı.

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK- Diyanet’e tahsisi büyük tartışma yaratan Şişli’deki Bomonti Bira Fabrikası’na ait dört taşınmazın altı yıl önce yine Diyanet’e cami yapılması amacıyla devredildiği ancak Koruma Kurulu’nun projeye onay vermeyerek yapılara ait tescil kararını kaldırmadığı ortaya çıktı.

İstanbul Şişli’de bulunan 1889 ile 1890 tarihleri arasında bira üretimi yapan tarihi ve tescilli Bomonti Bira Fabrikası’na ait dört taşınmaz, bu yıl Koruma Kurulu'nun kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na yurt, mescit ve otopark yapılması amacıyla tahsis edilmişti.

Kurul ayrıca Bomonti Bira Fabrikası’na ait dört taşınmaz hakkında yıkım kararı vermişti.

BOMONTİ TEKEL’DEN MALİYE’YE BEDELSİZ DEVREDİLMİŞ

Bu tahsisten önce Bomonti Bira Fabrikası’na ait söz konusu dört taşınmazın altı yıl önce de Diyanet’e devredildiği ancak Koruma Kurulu’nun taşınmazlarla ilgili projeye onay vermediği ortaya çıktı. Tarihi binayla ilgili ilk tahsis tarihi 13 Ocak 2002. Tarihi ve tescilli dört taşınmaz Tekel tarafından Maliye Hazinesi’ne bedelsiz olarak devredildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, "Dini Tesis Alanı" ve "İlçe Müftülüğü" yapılmak üzere söz konusu taşınmazların tescillerinin kaldırılarak plan değişikliği yapılmasını istedi ancak İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bu talebe 12 Ocak 2011 yılında onay vermedi.

DİYANET BOMONTİ ARAZİSİNE CAMİ İÇİN ALTI YIL ÖNCE KORUMA KURULU’NA GİTMİŞ

Koruma Kurulu’ndan izin çıkmayınca tarihi binayla ilgili iki yıl sonra yeni bir karar alındı. Bu kez söz konusu taşınmazların Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı doğrultusunda Başbakanlık Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığı tarafından "cami" kullanım amacı ile Diyanet’e devri 13 Mayıs 2013 tarihinde yapıldı.

Bu tahsisten sonra "cami" yapılmasıyla ilgili proje Koruma Kurulu’na geldi. 2 No’lu Koruma Kurulu, 3 Aralık 2013 tarihinde verdiği kararla "yapılara ait rölöve ve restitüsyon projeleri iletildikten sonra konunun karar altına alınacağı belirlenmiş yapıları tescillerinin devamına karar verilmiştir" diyerek projeyi yine geri çevirdi.

İki kez reddedilmesine rağmen ısrarından vazgeçmeyen Diyanet bu yıl istediği onayı Koruma Kurulu’ndan aldı. 

Mimarlar Odası, Koruma Kurulu’nun tahsis ve yıkım kararlarına karşı açtığı dava devam ediyor.

Öne Çıkanlar