Diyarbakır’da Leyla Güven ablukası: Valilik hedef gösterdi, vekiller engellendi

Diyarbakır’da Leyla Güven ablukası: Valilik hedef gösterdi, vekiller engellendi
Açlık grevinde 100. gününe giren Leyla Güven’in mahallesine gitmesi engellenen vekiller abluka altında açıklama yaptı. Polisle yaşanan arbedede yere düşen vekil hastaneye kaldırıldı.

Remzi BUDANCİR


Halkların Demokratik Partisi (HDP), "100 gününde Leyla'ya, tecridi kırmaya" sloganıyla Hakkari, Van, Kars, Iğdır, Bitlis, Ağrı, Muş, Şırnak, Mardin, Siirt, Batman, Dersim, Bingöl, Antep ve Urfa’dan Diyarbakır’a yürüyüş düzenleme kararı aldı. Milletvekilleri, eylem kapsamında Diyarbakır’da 4 ayrı noktadan açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in evine yürüyecekti.

İLGİLİ HABER: DTK’DEN LEYLA GÜVEN AÇIKLAMASI



ÇEVRE İLLERDEN POLİS SEVK EDİLDİ

Yürüyüşün yapılacağı Diyarbakır’da polis bir gün önceden önlem aldı. Çevre illerden çok sayıda polis ve zırhlı araç Diyarbakır’a sevk edildi. Leyla Güven’in Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi, Bağcılar Mahallesi’nde bulunan evine çıkan tüm caddeleri bariyerle kapattı. Cadde başlarına çok sayıda TOMA ve zırhlı araç konuşlandırıldı. Leyla Güven’in evinin bulunduğu sitenin girişi bile polis bariyerlerle kapatıldı. Urfa, Mardin, Elazığ ve Bingöl yol güzergâhı üzerine sabahın erken saatlerine polis konuşlandırıldı.



VALİLİK YÜRÜYÜŞÜ YASA DIŞI İLAN ETTİ

Diyarbakır Valiliği, eylem başlamadan önce sabah erken saatlerde bir açıklama yaptı. HDP milletvekillerinin eylemini  yasa dışı ilan eden valilik açıklamasına, "Açlık grevi eylemi yapan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e destek amacıyla Araç Muayene İstasyonu kavşağında toplanarak bölücü terör örgütüne müzahir şahıs ve gruplarca, Güven’in evinin bulunduğu bölgeye doğru yasadışı yürüyüş yapılacağı bilgisi alınması üzerine güvenlik güçlerimiz tarafından yapılmak istenen eylem öncesi sivil vatandaşların zarar görmemesi adına gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır" ifadelerini kullandı.

GÜVEN’İN EVİNİN BULUNDUĞU MAHALLEYE POLİS ABLUKASI

Birçok kentten Diyarbakır’a gelen HDP milletvekilleri, 4 noktadan yürümek için harekete geçti. Urfa yolu üzerinde de yoğun güvenlik önlemi alındı. Çok sayıda TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet polisi bölgede konuşlandırıldı. Güven’in evine doğru bu bölgeden yürüyüşe geçen milletvekilleri polis tarafından engellendi. Bu noktada eylemi takip eden gazetecilerin görüntü alması engellendi.

POLİS VEKİLLERİN ÖNÜNÜ KESTİ

Eylemin bir diğer adresi Mardin yoluydu. DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDP milletvekilleri Tuma Çelik, Pero Dündar, Nuran İmir, Dersim Dağ, Ayşe Acar Başaran, Feleknaz Uca, Dilan Dirayet Taşdemir, Necdet İpekyüz ve Hüseyin Kaçmaz’ın aralarında bulunduğu grup yürüyüşe geçti. Polis milletvekillerinin önünü Alay Kavşağı'nda keserek kalkanlarla çembere aldı. Milletvekillerinin yürüyüşüne izin vermedi. Çembere alınan milletvekilleri saatlerce Alay Kavşağı'nda bekledi. 

POLİS MİLLETVEKİLLERİNİN YAYA HARAKET ETMESİNE İZİN VERMEDİ

Uzun süren bekleyişin ardından vekiller araçlarına binerek bölgeden ayrılmak istedi. Yürüyerek gitmelerine izin vermeyen polis, valilik kararını hatırlattı. Yapılan görüşmelerin ardından, vekiller araçları ile ayrılacaklarını söyledi. Polis bu defa grup halinde çemberden çıkmalarına müsaade etmeyeceğini söyledi. Milletvekilleri polisin bu tutumuna sert tepki gösterdi. Milletvekilleri polis çemberinden teker teker ayrılarak araçlarına bindi. Milletvekillerinin araçları bölgeden hareket edince polis te takibe başladı. 

GEÇİŞLERE İZİN VERİLMEDİ

Polisin yaya olarak yürümelerine izin vermediği milletvekilleri, farklı güzergahlardan araçları ile Leyla Güven’in evinin bulunduğu Bağcılar Mahallesi’ne geçti. Polis, Güven’in evinin bulunduğu alana giden caddeleri bariyerlerle kapatarak geçişlere izin vermedi. Kayyımın yönettiği Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir otobüsle polis Güven’in evinin bulunduğu alana taşındı. Çok sayıda polis alanda konuşlandırıldı. Güven’in evine geçmesine izin verilmeyen HDP milletvekilleri polis bariyerlerinin önüne gelerek bekleyişe geçti.

GAZETECİLER PROTESTO ETTİ

Saatlerce süren bekleyişin ardından milletvekilleri, polis bariyerleri önünde açıklama yapacağını söyledi. Bu defa polis iki sıra halinde açıklama yapacak olan milletvekilleri ile gazeteciler arasına girdi. Polisin bu tutumuna bu defa gazeteciler tepki gösterirdi. Kameralarını indiren gazeteciler, polisin aradan çekilmemesi durumunda çekim yapmayacaklarını söyledi. Gazetecilerin bu tepkisi üzerine polis gazeteciler ile milletvekilleri arasından çekildi. 

TAŞDEMİR: AKP-MHP BLOĞUNU GERİLETECEĞİZ

Milletvekilleri basın açıklamasını polis çemberinde yaptı. Basın açıklamasını okuyan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrite tepki gösterdi. Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin üzerinden 20 yıl geçtiğini ifade eden Taşdemir, "Tecrit dediğimiz olgu sadece Sayın Öcalan’a uygulanan bir durum olmaktan çıkıp, özellikle 2015 yılında barış ve müzakere süreci sonlandırıldıktan sonra bütün topluma uygulanan bir iktidar pratiğine dönüşmüştür" dedi. Tecrit uygulamasının bitirilmesi, demokratik bir çözümün önünün açılması için Leyla Güven’in başlattığı açlık grevinin dalga dalga yayıldığını ifade eden Taşdemir, "Bizlere bu gün düşen en büyük görev ise tecridin kırılması için yaşamın her alanını bir mücadele alanına dönüştürmek ve açlık grevlerini en üst düzeyde sahiplenmek olmalıdır. Ülkeyi boydan boya bir cehenneme çeviren AKP-MHP iktidar bloğunun geriletilmesi için tarihsel bir eşik olan yerel seçim çalışmaları açlık grevleri etkinlikleri ile belli bir eşgüdüm içinde ilerleyecektir. Unutulmamalıdır ki tecrit kırılmadan bu ülkenin nefes alması mümkün değildir. Kazananlar kendi bekaları için ülkeyi çatışmaya, yoksulluğa ve eşitsizliğe mahkûm edenler değil demokrasi ve barış yolunda bir adım geri atmayan ve inatla direnen halklarımız olacaktır" diye konuştu.

"YÜRÜME YASAĞI" AÇIKLAMA SONRASINDA DA DEVAM ETTİ

Yapılan basın açıklamasının ardından polis bariyerlerin bulunduğu alandan milletvekillerinin yaya bir şekilde ayrılmalarına izin vermedi. Araçları bariyerlerin bulunduğu alana kadar getirten polis, millettekilerinin araçları ile ayrılmasına izin verdi. Polisin bu yaklaşımına tepkiler ise devam etti. Yapılan açıklamanın ardından milletvekilleri alandan araçları ile ayrıldı. 

HDP'Lİ VEKİL ARBEDEDE YERE DÜŞTÜ

HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz ise polisle yaşanan arbedede yere düşerek yaralandı. Hastaneye kaldırılan Aydeniz’in sağlık durumunun iyi olduğu  öğrenildi. 
 

Öne Çıkanlar