Kayyım karşıtı eylemler bir ayı doldurdu: Bu sadece HDP’nin sorunu değil

Kayyım karşıtı eylemler bir ayı doldurdu: Bu sadece HDP’nin sorunu değil
Diyarbakır’da başlayan kayyım karşıtı eylem bir ayı geride bıraktı. Alana çıkan yurttaşlar kayyıma tepki gösterdi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyeleri eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasının ardından başlayan protesto eylemleri 30 gündür sürüyor. Diyarbakır'daki protesto eylemi  Büyükşehir Belediyesi'nin  karşısında bulunan Lise Caddesinde sürdürülüyor. Eylem bu gün bir ayını geride bıraktı.

EYLEMLER SÜRÜYOR

HDP milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri ve yurttaşların katılımı ile sürdürülen eyleme ilgi oldukça yoğun.  Eylem zılgıt, slogan ve ezgilerde sürüyor. Eyleme katılan yurttaşlar kayyım karşıtı sloganlar atıyor.  Bu günkü eyleme HDK Eş Sözcüsü ve Muş Milletvekilli Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kürt Yazarlar, siyasetçiler, STK temsilcileri ve meslek odaları temsilcileri katıldı.

CEYLAN: KULP OLAYI ARAŞTIRILMALI

Yapılan oturma eyleminin ardından basın açıklaması yapıldı. İlk sözü alan HDP Diyarbakır İl eşbaşkanı Zeyyat  Ceylan, kayyım gidene kadar direnişlerinin süreceğini söyledi. Halkın kayyım atamasına karşı HDP’yi sahiplendiğini ifade eden Ceylan, Kulp’ta yaşanan patlama üzerinden HDP’yi karalamaya çalıştıklarını söyledi. Kulp olayını kınadıklarını ifade eden Ceylan, bu olayın detaylı bir şekilde araştırılarak halk ile paylaşılmasını istedi.

TAN: KÜRT DİLİ VE EDEBİYATINA SALDIRI VAR

Kürt Yazarları adına konuşan yazar Sami Tan, halkın iradesini gasp edenleri geri gönderene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Bu saldırıların Kürt diline, edebiyatına, kimliğine yapıldığını belirten Tan, "Dil çalışmaları engellendi, tabelalar indirildi. Dernekler kapatıldı. Biz buna Kürtçe’de ısrar ederek mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

ÇİFTYÜREK: KAYYIM SADECE HDP’NİN MESELESİ DEĞİLDİR

Kürdistani ittifak adına konuşa Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Kulp belediyesine kayyım atamasına tepki gösterdi. Kayyım atamasını kınayan Çiftyürek, "Bu karanlık günler geçecek. Kayyım atanması bir parti meseldi değil, HDP’nin meselesi değildir. Bu halkın iradesi meselesidir. Çağrımızdır, hep birlikte kayyım politikalarına direnelim" çağrısı yaptı.

KOÇYİĞİT: 31 MART’IN İNTİKAMINI ALMAYA ÇALIŞIYORLAR

HDK Eş Sözcüsü ve Muş Milletvekilli Gülistan Kılıç Koçyiğit, iktidarın tükendiğini söyledi. İktidarın Kürtlere baskı uygulama dışında bir sözü olmadığını ifade eden Koçyiğit, şunları söyledi: "Bu ülkeye, halklara söyleyecek bir sözü olamayan bu AKP-MHP  halkın iradesi ile gidecektir. 1990’larda da katlettiniz. Köylerimizi boşaltınız yetmedi boyunlarına basarak cezaevlerine gönderdiniz. İşte yine buradayız. Demokrasi ve barış mücadelesi yürüyenleri pes etmeyecek.  Askere, polise dayanan bu faşizminiz yenilecek, yeneceğiz. Bu halkın iradesine el koyarak mücadelesini bitiremezsiniz. Biz 31 Mart’ta AKP’ye kaybettirdiğimiz için bizden intikam almaya çalışıyor. İşte meydan... Ezdirmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz.

"HDP’Yİ SUÇLAYANLAR KANIT GÖSTERSİN"

Kayyım operasyonuna karşı çapulcu medya açık oturum yaparak HDP’yi karalıyor.

‘HDP örgüte yardım ediyor’ diyorlar.  Peki tek bir kanıt var mı? Yok... Günlerdir anneler il binamızda oturuyor. ‘Gelin içeri sizi dinleyelim, çözüm bulalım’ diyoruz. Bırakmıyorlar. Polis ablukasında aileleri oturtup meşruiyet devşirmeye çalışıyorlar. Barış Annelerimiz AKP il binası önünde oturmak istedi, peki ne oldu? Anneler gözaltına alındı. Hani anneler kutsaldı?

"KAYYIM ATAYINCA HERKES AKP’Lİ Mİ OLUYOR?"

AKP bizi tek bir şeye mahkum etmek istiyor.  ‘Size siyaset yaptırmayacağız’ diyor. Peki ne kalıyor geriye? Türkiye’nin eşitliği demokrasisi demokratik siyaset alanında kalacağız.

Kulp ta patlama oldu. Havuz medyası HDP yaptı dediler. Ardından eş başkanlar tutuklandı, yerlerine kayyım atandı. Siz kayyım atayınca Kulplular AKP’li mi oldu? AKP’ye oy verenler bu siyasi darbeden dolayı boynu büküktür."

 

 

Öne Çıkanlar