Diyarbakır 'Gezici Çocuk Tiyatrosu Günleri' başlıyor

Diyarbakır 'Gezici Çocuk Tiyatrosu Günleri' başlıyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kent merkezi ve 10 ilçede düzenleyeceği 'Gezici Çocuk Tiyatrosu Günleri' 20 Temmuz’da başlıyor.

ARTI GERÇEK - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kültür ve sanat etkinliklerini sürdürüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, sanatı sokaklara yayma amacıyla bu yıl ilkini düzenleyeceği "Gezici Çocuk Tiyatrosu Günleri" 20 Temmuz’da başlıyor. Ergani, Lice, Kocaköy, Çınar, Kulp, Bismil, Silvan, Eğil, Hazro ve Dicle ilçeleri ile kent merkezinde 7 gün boyunca devam edecek olan organizasyonda tiyatro, pandomim, jonglör ve palyaço etkinlikleri yer alacak. 26 Temmuz’da sona erecek olan etkinliklerin startı Ergani ve Bismil ilçelerinde verilecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Yavuz Akkuzu, 7 gün şeklinde planladıkları Gezici Çocuk Tiyatrosu Günleri’nin 5 gününü ilçeler ve ilçelerin mahallelerine ayırdıklarını aktardı. İlçe belediyeleri ile yaptıkları görüşmelerin ardından etkinliklerin yerlerini belirlediklerini ifade eden Akkuzu, ilçelerin ardından organizasyonun kent merkezinde 2 gün daha devam edeceğini söyledi.   

KÜRTÇE OYUNLAR OLACAK

Çocuk Tiyatrosu Günleri’nde jonglör, palyaço ve pandomim sanatlarının konuşma dili olmayan gösteriler olduğunu belirten Akkuzu, bununla çocuklara beden dilini aşılamayı, oyunların içine katmayı ve izleyici pasif durumdan aktif duruma geçirmeyi amaçladıklarını söyledi.  Etkinliklerde 2 Kürtçe Tiyatro oyununa yer verdiklerinin bilgisini veren Akkuzu, çocukların genel olarak kamusal alanda Kürtçe ile karşılaşmadıklarını bu oyunlarla birlikte Kürtçe’nin kamusal alanda da kullanıldığını çocuklara göstermek istediklerini belirtti.

GEZİCİ MÜZİK GÜNLERİ DÜZENLENECEK

Sanatı her kesime ulaştırma amacıyla etkinliği gezici adıyla yaptıklarını hatırlatan Akkuzu, bu yıl ilki yapılacak olan etkinliğin her yıl tekrarlama hedefinde olduklarını söyledi. Bundan sonraki yıllarda Mayıs-Ekim ayları arasında birçok sanat alanında buna benzer etkinlikler gerçekleştireceklerini ifade eden Akkuzu, sanatı merkezileştirmeden yaymayı amaçladıklarını aktardı.  Akkuzu, önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladıkları projeler hakkında da bilgi verdi. Çocuk Tiyatrosu Günleri  organizasyonundan sonra Gezici Müzik Günleri’ni düzenleyeceklerini ifade eden Akkuzu, Gezici Müzik Günleri’nde dengbejlerden modern müziğe birçok farklı müzik tarzına yer vereceklerini söyledi.

GEZİCİ ÇOCUK TİYATROSU GÜNLERİ PROGRAMI

Büyükşehir Belediyesi, 20 Temmuz’da Ergani ve Bismil’de başlayacak olan "Gezici Çocuk Tiyatrosu Günleri" programını şu şekilde belirledi;

20 Temmuz 19:30 1.Gün Ergani Gençlik Parkı, "Mimdo’nun Aradığı" (Pandomim Oyunu), "Sê Ezezok" (Amed Şehir Tiyatrosu) ve Bingo Performans (Jonglör Gösterisi). Bismil Kardeşlik Parkı, "Beyaz Balon" (Mim Gösteri), Jonglör Gösterisi ve "Qesmer u Pêşmer" (Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu)

21 Temmuz 19:30 2. Gün Lice Medeni Yıldırım Parkı, "Mimdo’nun Aradığı" (Pandomim Oyunu), Bingo Performans (Jonglör Gösterisi) ve "Sê Ezezok" (Amed Şehir Tiyatrosu). Dicle Belediye Parkı, "Beyaz Balon" (Mim Gösteri), Jonglör Gösterisi ve "Qesmer u Pêşmer" (Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu).

22 Temmuz 19:30 3.Gün Kocaköy Hewre Mahallesi, "Mimdo’nun Aradığı" (Pandomim Oyunu), Bingo Performans (Jonglör Gösterisi) ve "Qesmer u Pêşmer" (Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu). Silvan Kültür Park, "Beyaz Balon" (Mim Gösteri), Jonglör Gösterisi ve "Sê Ezezok" (Amed Şehir Tiyatrosu).

23 Temmuz 19:30 4. Gün Çınar Nujiyan Parkı, "Lilitin Maceraları" (Mim Gösteri), Bingo Performans (Jonglör Gösterisi) ve İleri Dönüşüm Atölyesi (Hayal Et Dünya Değişsin). Hazro Gözlü Mahallesi, "Beyaz Balon" (Mim Gösteri), Jonglör Gösterisi ve "Sê Ezezok" (Amed Şehir Tiyatrosu).

24 Temmuz 5.Gün 19:30 Kulp Turgut Özal Parkı, "Lilitin Maceraları" (Mim Gösteri), Bingo Performans (Jonglör Gösterisi) ve "Sê Ezezok" (Amed Şehir Tiyatrosu). Eğil Meydan, "Beyaz Balon" (Mim Gösteri), Jonglör Gösterisi ve "Sê Ezezok" (Amed Şehir Tiyatrosu).

25 Temmuz 6.Gün 19:30 Diyarbakır Newroz Parkı, "Lilitin Maceraları" (Mim Gösteri), Jonglör Gösterisi ve "Sê Ezezok" (Amed Şehir Tiyatrosu). Ben u Sen Parkı, "Beyaz Balon" (Mim Gösteri), Jonglör Gösterisi ve İleri Dönüşüm Atölyesi (Hayal Et Dünya Değişsin).

26 Temmuz 7.Gün Diyarbakır Temapark, "Beyaz Balon" (Mim Gösteri), Jonglör Gösterisi ve İleri Dönüşüm Atölyesi (Hayal Et Dünya Değişsin). Koşuyolu Parkı, "Lilitin Maceraları" (Mim Gösteri), Bingo Performans (Jonglör Gösterisi) ve "Sê Ezezok" (Amed Şehir Tiyatrosu).

Öne Çıkanlar