HDP 5 ilde eş zamanlı açlık grevi eylemi başlatıyor

HDP 5 ilde eş zamanlı açlık grevi eylemi başlatıyor
Diyarbakır Valiliği, milletvekillerinin açıklama yapacağı gün Diyarbakır’da tüm basın açıklaması ve etkinlikleri yasakladı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, 8 Kasım’dan bu yana tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde. HDP milletvekilleri, Leyla Güven’in başlattığı açlık grevine dikkat çekmek için bu gün Diyarbakır E Tip Cezaevi önünde basın açıklaması yapacaktı. 

HDP İL BİNASI ABLUKAYA ALINDI

Ancak Diyarbakır Valiliği, basın açıklamasının yapılacağı gün kent genelinde açık alanda basın açıklaması ve etkinlikleri 15 gün boyunca  yasakladı.  Yasak kararının ardından HDP Diyarbakır İl binasının etrafında çok sayıda TOMA ve zırhlı araç sevk edildi, il binasının önünde çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı. 

HDP’Lİ VEKİL İLE POLİS AMİRİ ARASINDA HUKUK TARTIŞMASI

İl binasında ise HDP Milletvekilleri Tuma Çelik, Selçuk Mızraklı, Salihe Aydeniz, Remziye Tosun ve Musa Farisoğllları bulunuyordu.  Milletvekilleri Diyarbakır E Tipi Cezaevi önüne gitmek için bina dışında çıkınca önünü çevik kuvvet kalkanlarla kapattı, il binasının girişini kalkanlarla çembere aldı, milletvekillerinin yürümesine izin vermedi. Kısa süre yaşanan tartışmanın ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Selçuk Mızraklı ile polis amiri görüşmeye başladı. 
Polis amiri Mızraklı’ya, valiliğin almış olduğu yasak kararını hatırlatarak, E Tipi Cezaevi önüne gitmelerine izin vermeyeceklerini söyledi. Açıklamanın il binasında yapılmasını istedi. Kendilerinin engellenmesinin hukuki açıdan suç olduğunu ifade eden Mızraklı, "Basın açıklaması yapmak bu dediklerinize aykırı mıdır? Yani herkesin hak ve hürriyetinin korunması… Basın açıklaması, ifade özgürlüğü gibi kavramlar herkese aittir. Bizde, bu demokratik hak ve hürriyetlerimizi, özgürlüklerimizi kullanacağız" dedi. 

POLİS: KANUN YETKİ VERMİŞ, YÜRÜMEK YASAK

Bunun üzerine "Sınırsız özgürlük yoktur" diyen Polis Amiri, "Anayasanın 26. Maddesi düşünce ve ifade hürriyetini düzenlemiştir. Kamu güvenliği ile ilgili kısıtlamaları mülki amire bırakmıştır. Zaten şu anda alınan karar bununla ilgilidir. Hukukta bir kural vardır. Usul esastan önce gelir. Ben usulü önemsiyorum. Usul, oraya gitmeniz yasak. Kanunda bu yetkiyi vermiş. Bu konuda yasaklama alınmış. Buyurun il binasında açıklamanızı yapın" dedi.
Polise,  ‘Ben sizin oraya gitmenize engel olacağım’  ifadesinin yanlış olduğunu söyleyen Mızraklı, "Bu durumu hukuksuz olarak değerlendiriyorum. İdare sınırsız bir özgürlüğe, sınırsız bir yasaklama hakkında sahip değildir. Kamu güvenliğinin vermiş olduğu bir takım araçların, hak ve özgürlüklerin kullanılması noktasında zor aygıtına dönüşmesi istenmeyen, hoş olmayan bir durumdur" ifadelerini kullandı. Yaşanan tartışmaların ardından polis ısrarla valiliğin aldığı yasak kararını hatırlatarak milletvekillerinin yürümesine izin verilmeyeceğini söyledi.  

POLİS, MİLLETVEKİLLERİNİN YÜRÜMESİNİ ENGELLEDİ

Yaşanan bu diyaloğun ardından HDP Milletvekilleri Tuma Çelik, Remziye Tosun, Salihe Aydeniz ve Selçuk Mızrak’lı il binasından çıkarak Cezaevi önüne doğru yürümek istedi. Milletvekillerinin önü çok sayıda çevik kuvvet ekibi tarafından kalkanlarla kesildi. Milletvekilleri ile polis arasında tartışma yaşandı. Ardından polis aracında milletvekillerine yönelik dağılın uyarısı yapıldı.

TACİZ TARTIŞMASI

Arbede sırasında milletvekilleri kalkanlarla durdururken, sivil bir polis HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun’un kolundan tutarak çekiştirdi. Polisin Tosun’un kolundan tutup çekiştirme anı kameralara da yansıdı. Bu duruma tepki gösteren HDP Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz, polisin taciz ettiğini söyleyerek sert tepki gösterdi. Bunun üzerine polis amiri ‘Benim memuruma tacizci diyemezsiniz’ diye çıkıştı. Tartışma ve itiş kakış dakikalarca devam etti. Süren tartışmaların ardından HDP Milletvekili Salihe Aydeniz polis ablukası altında basın açıklaması yaptı.

POLİS ABLUKASINDA BASIN AÇIKLAMASI

Yasakla demokratik haklarının engellendiğini belirten Aydeniz, 6 milyon seçmenin oyunu alan bir partinin milletvekillerinin polislerce engellendiğini söyledi. Bunun engellemenin bir suç olduğunu ifade eden Aydeniz, "Utanmadan bize yasadan, hukuktan ve anayasal çerçevelerden bahsediyorlar. Açsınlar Anayasa’da milletvekilinin haklarını veya basın açıklamasının koşullarını okusunlar" dedi. DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla açlık grevini sürdürdüğünü ifade eden Aydeniz, "Sayın Leyla Güven açlık grevine başlamıştır. Bugün buna destek olmak ve açlık grevi eylemine dikkat çekmek için Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nin önünde açlık grevi eylemi başlatacaktık. Bu ilin valisi son dakikada sokağa çıkmayı, basın açıklaması yapmayı yasaklayarak hukuksuzluk yapmaktadır. Biz eylemlerimizi devam ettireceğiz" diye konuştu.

5 İLDE EŞ ZAMANLI AÇLIK GREVİ

Aralarında HDP’li milletvekilleri, partililer ve kurum temsilcilerinin de bulunduğu grubun yarın Diyarbakır, Van, Hakkari, Adana ve Urfa’da iki günlük açlık grevi eylemini başlatacağını belirten Aydeniz, "Tehditlere karşı diz çökmeyeceğiz. Seyit Rıza’nın katledilişinin yıl dönümünde olduğumuz bu günlerde, Seyit Rıza ve arkadaşları nasıl diz çökmediyse, bizler de faşist yaklaşımlara karşı diz çökmedik, çökmeyeceğiz" dedi. 

Açıklamanın ardından HDP milletvekilleri il binasında dönerken, polisin il binası önünde bekleyişi sürüyor. 
 

 

Öne Çıkanlar