Belgeler ortaya çıktı: Kayyım hazırlığı seçimden bir gün sonra başlamış

Belgeler ortaya çıktı: Kayyım hazırlığı seçimden bir gün sonra başlamış
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, 'Seçimden sonraki soruşturmalarla böyle bir karar alındı' demişti. Ama bakanlığın 'olur' yazısıyla kayyım hazırlığına seçimden hemen sonra başlandığı ortaya çıktı.

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yerlerine kayyım atanan belediye başkanlarının adaylık sürecinde Yüksek Seçim Kurulu'ndan vize aldığına ilişkin eleştirilere yanıt verirken, "Seçildikten sonraki dört buçuk aylık süreç içinde İçişleri Bakanlığı'nın yürüttüğü soruşturmalar neticesinde böyle bir karar alınmıştır" dedi. İçişleri Bakanlığı'nın belediye başkanlıklarına kayyım atanmasına ilişkin 'olur' yazısı ise kayyım hazırlığının henüz seçimlerin üzerinden 24 saat geçmeden başlatıldığı ortaya koydu. 31 Mart'taki seçimden hemen bir gün sonra, 1 Nisan tarihli yazıda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında 2017, 2018 ve 2019 yıllarında başlatılan soruşturmalar konu ediliyor. Görevden Alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı'nın avukatı, ortaya çıkan belgenin, kararın tamamen siyasi olduğunu gösterdiğini dile getirdi

İçişleri Bakanlığı'nın belediye başkanlıklarının yerine kayyım atanmasına ilişkin 'Olur' yazısı ortaya çıktı.

19 Ağustos 2019 tarihli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 'Olur' kararını taşıyan yazı, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü Ali Çelik'in imzasını taşıyor.

Görevden Uzaklaştırmaya ilişkin 'Olur' yazısında Diyarbakır Valiliği'nin 1 Nisan 2019 ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde gönderdiği yazılar ve eklerine yer veriliyor. Diyarbakır Valiliği'nin yazısının 1 Nisan 2019 tarihini taşıması dikkat çekiyor. Bu yazıya göre Valilik 31 Mart seçimlerinin sabahında, 1 Nisan tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı hakkındaki soruşturmaların bir listesini yaparak, Bakanlığa göndermiş.

ESKİ SORUŞTURMALAR KONU EDİLİYOR

Listede, Selçuk Mızraklı hakkında derdest olan dava ve soruşturmaların listesi yer alıyor. Mızraklı hakkında Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2017 açılan ve halen devam eden bir yargılama, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2018 ve 2019 yıllarında başlattığı 2 soruşturma, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2018 yılında başlattığı 6 soruşturma dosyasının esas numaraları yer alıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında seçildikten önce başlatılan soruşturma ve yargılamalar, görevden uzaklaştırmaya gerekçe yapılıyor.

İşte o belgeler:

AKTAR: KAYYIM KARARI SİYASİ

Mızraklı'nın avukatı Mehmet Emin Aktar'a göre, bu yazı kayyım kararının siyasi olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Artı Gerçek'e açıklama yapan Avukat Aktar, 1 Nisan 2019 tarihli yazının çok açık bir şey söylediğini belirterek, şınları dile getirdi:

"Seçimin hemen ertesi sabahı Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı hakkında İçişleri Bakanlığı'na 'hakkında soruşturmalar var' diye yazı yazıyor. Bu, soruşturmaların tümünün seçim öncesi konuşmalara dayandığını gösteriyor. İçişleri Bakanlığı yazısında ayrıca hakkında idari soruşturma yürütüldüğü de belirtiliyor. Ama idari soruşturmanın neye dayandığına ilişkin hiçbir bilgi yok. Hukuki referanslar gösteriliyor ama kayyım tayini ve görevden uzaklaştırma kararının tamamen siyasal bir operasyon olduğunu görüyoruz. Bunu desteklemek için de aynı gün birçok kişi gözaltına alındı."

Aktar, HDP'li diğer belediyeler için de benzer yazılar yazılmış olabileceğini sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar