Diyarbakır Surlarının taşları sökülüp satılıyor, kafelerde kullanılıyor

Diyarbakır Surlarının taşları sökülüp satılıyor, kafelerde kullanılıyor
'Sanki sipariş üzerine bu taşlar çıkarılmış.'

Diyarbakır Surlarının taşlarının yerinden sökülüp satılıyor. Mimar Arif İpek, tedbir alınmazsa Surlardaki tahribatın boyutunun büyüyeceği uyarısında bulundu. 

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan tarihi Diyarbakır Surlarının taşları yerinden sökülüp satılıyor. Tahribat özelikle Mardinkapı kısmında görülmekte. Sur duvarları ve burçların üzerine işlenmiş ve günümüze kadar gelmiş güneş, yıldız sembolleri, kaplan, boğa, çift başlı kartal, akrep ve at kabartmaları olan taşlar yerinden oynatılmış. 
 
ÇIKARILAN TAŞ SAYISI FAZLA 
 
Taşların çıkarıldığı surlara yakın bir yerde çay ocağı işleten Selim Çanak, gece saatlerinde sur diplerine birçok kişinin geldiğini, ancak gündüz vakti taşların yerinden söküldüğünü fark ettiklerini söyledi. Çarık, uzun bir süredir surların yıkılmış bölümlerinden taş götürüldüğünü, ancak bu kez üzerine şekiller olan taşların çıkarıldığını ve her gün yeni taşların çalındığını kaydetti. 
 
‘SANKİ SİPARİŞ ÜZERİNE ÇIKARILMIŞ’
 
Mimar Arif İpek ise taşların çökmeden kaynaklanmadığını belirterek, taşların olmadığı kısımların insan boyu yüksekliğinde olması ve izlerin yeni olmasının taşların bilinçli olarak söküldüğünü gösterdiğini söyledi. Özellikle bulunmayan dişi kesme taşların tercih edildiğine dikkati çeken İpek, "Sanki sipariş üzerine bu taşlar çıkarılmış" dedi. 
 
YIKIM TEŞVİK ETTİ
 
Suriçi’nin Kentsel Sit Alanı olduğu gerçeğinin hiçbir çalışmada göz önüne alınmadığını vurgulayan İpek, Sur’da yapılan yıkımdan sonra molozların atılması ile ilgili çalışmanın bile gelişi güzel yapıldığını, Sur’dan çıkarılıp Dicle Üniversitesi arazisine dökülen molozların içinden çıkarılan taşların satılabilir olduğu görülünce bu durumun surlardan taşların çıkarılmasını teşvik ettiğini belirtti. 
 
‘KAFELERDE İÇ DEKORASYON OLARAK KULLANILIYOR’
 
Son dönemlerde Sur içindeki kafe ve restoranların yapımında bu taşların kullanıldığına işaret eden İpek, bazı mekanların ise iç dekorasyon olarak kullandığını kaydetti. İpek, "Moloz alanından çıkan bu değerli taşların Sur içinde ve Ongözlü Köprü civarında yapılan yeni yapılarda kullanıldığı açık bir şekilde görülmektedir" diye belirtti. 
 
KURUMLAR ARASI YETKİ KARMAŞASI
 
Surların bakımsız ve denetimsiz halinin bu tahribata açık davetiye çıkardığını dile getiren İpek, Bölge Koruma Kurulu'nun duyarsızlığını eleştirdi. İpek, "Sur’da yapılan alelacele çalışmaların kurumlar arası koordinasyonun sağlanmamasına neden oldu. Sur içi ile ilgili bir yetki karmaşası halen devam etmektedir. Koruma Kurulu bizim bilgimizin dışında birçok şey yapılıyor diyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilerini aşarak tamamıyla belediyeyi devre dışı bırakarak bir çalışma yürütmektedir. Yine müzenin de yapılan tahribatlardan hep sonradan haberlerinin olduğunu söylüyorlar. Görev ve sorumluluk tam olarak kimde açıkçası onu da bilmiyoruz. Bu tahribatın nedeni ise ilgisizlik ve denetimsizlikten kaynaklanıyor" diye konuştu.  
 
‘TEDBİR ALINMAZSA TAHRİBAT DEVAM EDER’
 
İpek, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde bu tahribatın artarak devam edeceği uyarısında bulunarak şunları söyledi: "Bu taşların satışıyla ilgili ciddi bir yaptırımın olması gerekiyor. Periyodik kontrollerin sıklıkla yapılması gerekiyor. Burada sorumlu ve yetkili hangi kurum ise ivedilikle bu çalışmaları başlatmalıdır." (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar