Dolar 5.80'in üzerinde, gözler Merkez'de

Dolar 5.80'in üzerinde, gözler Merkez'de
Dolar kuru sabah saatlerinde 5.80'in üzerinde işlem görürken, piyasalar bugün açıklanacak Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklandı.

ARTI GERÇEK - Hazine ve Maliye Bakanlığı bu hafta gerçekleştirdiği dört ihale ile piyasadan öngörüsünün üzerinde borçlanırken, maliyetler geriledi. Dolar/TL, dün gün içinde iki yönlü dalgalanırken, bu sabah güne 5.80 seviyesinin üzerinde başladı. Piyasalar Merkez Bankası'nın bugün Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına odaklandı.

ABD ile ilişkilere yönelik endişeleri artıran haber akışının etkisiyle dün tekrar yükselen dolar/TL bu sabah 5.80'in üzerinde 5.81-5.82 civarında seyrederken, piyasaların gözü bugün açıklanacak olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak kararda.

Reuters'ın toplam 16 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankette 14 katılımcı politika faizinin yüzde 24 seviyesinde sabit tutulmasını beklerken, bir kurum politika faizinde 50 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puanlık indirim bekliyor.

Yılın tamamına ilişkin politika faizinde yapılacak indirim beklentisinin medyanı ise bir önceki ankete göre değişmeyerek 250 baz puan seviyesinde bulunuyor.

Rabobank gelişmekte olan piyasalar FX stratejisti Piotr Matys, dün akşam yayınladığı notta zorlanan ekonomiyi rahatlatmak üzere TCMB'nin yüksek faizlerini indirmeye başlamak için erken fırsatı kollamasının oldukça mantıklı olduğunu ancak, TL'nin henüz yeterince istikrara kavuşmaması ve yavaşlasa da enflasyon riskinin tümüyle azalmayacak olması nedeniyle TCMB'nin para politikasını gevşetmesini beklemek için çok erken olduğunu söyledi.

MERKEZ BANKASI SIKI PARA POLİTİKASINI SÜRDÜRMELİ

TCMB'nin bugün politika faizini sabit tutmasını bekleyen Matys, seçimler öncesi bir indirimin TL'yi dengesizleştirebileceğini söyleyerek, "TCMB için en güvenli seçenek faizi değiştirmeyerek sıkı para politikasını sürdürmek olacaktır. TL'de baskı yaratabilecek görece güvercin bir mesajdan kaçınılması da ihtiyatlı olacaktır" dedi.

Dolar kuru dün gün içinde aşağı yönlü bir seyir izledikten sonra S-400 ve F-35 konusundaki endişeler, Fitch açıklamaları ve PPK toplantısı öncesi tekrar yönünü yukarı çevirirken, TL öğleden sonra benzer para birimlerinden negatif ayrışmıştı.

Dün doların yükselişinde özellikle Fitch'te Türkiye bankalarına yönelik gelen açıklamalar etkili olmuştu.

TEMMUZDA YAPTIRIM GÜNDEME GELEBİLİR

Mayıs ayında ortaya koyulan ve "ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi" başlıklı karar önceki gün ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi. Bu kararla, Türkiye’ye S-400 alımını iptal etmeyip temmuz ayında gelebilecek S-400 teslimatını kabul etmesi durumunda yaptırım uygulanması çağrısında bulunuluyor.

Pentagon Türkiye’nin F-35 pilotlarının artık Arizona’daki ABD hava üssünde uçmadığını açıklarken, Kremlin ise Rusya’nın S-400 füze savunma sistemlerini Türkiye’ye Temmuz ayında teslim etmeyi planladığını açıkladı.

Anadolu Ajansı’nda yer alan bir habere göre, ABD Savunma Bakanı görevini vekaleten yürüten Patrick Shanahan Savunma Bakanı Hulusi Akar ile telefon görüşmesi yapacağını ve F-35 konusunu ele alacaklarını söyledi.

Shanahan, geçen hafta Türkiye’nin F-35 programından nasıl çıkarılacağının ana hatlarının yer aldığı bir mektubu Akar’a göndermişti. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de, Savunma Bakanlığı’nın mektuba cevap vermek için çalışma yürüttüğünü ifade etmişti.

ABD, RUSYA VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ PİYASAYA YÖN VERMEDE ETKİLİ

Öte yandan medyada yer alana haberlere göre Bakanlar Kurulu, yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında S-400 gündemi ile toplanacak.

ABD, Rusya ve Türkiye ilişkileri genel anlamda piyasaya yön vermeye ve TL üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Analistler Fitch açıklamalarının da tedirginlik yarattığını, diğer taraftan yarınki PPK toplantısı öncesi bir miktar pozisyon azaltma hareketinin de gözlenmiş olabileceğini belirtiyor.

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta %18.06, valörde son işlemde yüzde 18.15 seviyesindeydi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar