Dolar düşüşte: ABD yaptırımlarına tepki göstermedi

Dolar düşüşte: ABD yaptırımlarına tepki göstermedi
ABD'nin yaptırım kararı sonrası dolar 5,92-5,93 bandındaki seyrini sürdürdü. Bu sabah ise dolar kuru, düşüşe geçti, 5,86 seviyelerine kadar çekildi.

ABD'nin yaptırım kararının ardından dolar/TL, anlamlı bir tepki göstermedi ve 5,92-5,93 bandında sakin seyrini sürdürdü. Bu sabahki ilk işlemlerde ise dolar/TL kuru, düşüşe geçti. Düne göre yaklaşık yüzde 1 civarında gerileyen kur, sabahki ilk işlemlerde 5,86 seviyelerine kadar çekildi.

Piyasalar dün gece açıklanan ABD'nin Türkiye için yaptırım kararları sonrası herhangi bir tepki vermedi hatta Türk Lirası, dolar ve euro karşısında yüzde 1 civarında değer kazandı. 

Dolar/TL kurunun yaptırımlara tepki göstermemesini değerlendiren uzmanlar, piyasaların yaptırım senaryosunu son iki haftalık periyotta fiyatlamış olmasına bağlıyor. Yaptırımları bekleyen piyasalar, bu güçlü beklentinin gerçekleşmesiyle bir nebze de olsa nefes aldı. Hatta yaptırımlar konusunda daha kötü senaryoları fiyatlamış olan piyasalarda, ABD'nin yaptırım kararların Türkiye ekonomisine büyük zarar verecek nitelikte olmadığı yönünde görüş birliği var. 

Tüm bu gerekçelerle birlikte dolar/TL kurunda bu sabah saatlerinde anlamlı bir düşüş gözleniyor. Kur 5,86 liradan işlem görüyor. Euro/TL ise 6,48 seviyelerinde...

ABD Maliye Bakanlığı, ABD yönetiminin Türkiye'den üç bakana ve iki bakanlığa Suriye'deki askeri operasyondan dolayı yaptırım getirdiğini açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump, "Çelik gümrük vergileri yeniden mayıs ayından önceki düzeye yüzde 50'ye çıkarılacak. Türkiye ile Ticaret Bakanlığı öncülüğünde yürütülen 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması müzakereleri derhal sonlandırılacak" dedi.

Öne Çıkanlar