Dolar kritik haftaya 5.68 seviyesinden başladı

Dolar kritik haftaya 5.68 seviyesinden başladı
Geçen hafta 5.70'in üzerini test eden ve haftayı 5.65 seviyelerinde tamamlayan dolar yeni haftaya artışla başladı, bu hafta gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında...

Geçtiğimiz haftayı 5.65 civarında tamamlayan dolar/TL, yeni haftaya 5.68'in üzerini test ederek başladı.

Geçen haftayı yüzde 2'ye yakın değer kaybıyla 5.65 civarında tamamlayan dolar/TL, yeni haftaya 5.67 seviyelerinde başladı. Sepet kur yüzde 0.3 artışla 6.02'de, euro 6.36'da seyrediyor.

Kur geçen hafta 5.70'in üzerini test etmiş, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye S-400 alımı nedeniyle yaptırım olmayacağını açıklamasıyla 5.61'e kadar gerilemişti.

Bu hafta kurun hareketi açısından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı belirleyici olacak. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasıyla yerine gelen Murat Uysal verdiği bir mülakatta para politikasında hareket için manevra alanı oluştuğuna işaret etmişti.

Bloomberg HT'nin anketine katılan 20 kurumun medyan beklentisi politika faizinde 250 baz puan indirim olması yönünde..

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın göreve gelmesinin ardından yaptığı ilk açıklamanın para politikasında daha gevşeme yanlısı olacağına işaret ettiğini belirten ekonomistler, TCMB'den 25 Temmuz'da faiz indirim beklentisini 250 baz puana yükseltti.

PİYASA ETKİSİ

Analistler TCMB'nin 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceğini belirtiyorlar.

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül, Bloomberg HT'ye 400 baz puanın üzerinde bir indirim olursa piyasanın kuvvetli tepkisi olacağını belirterek, "Başkan değişimi sonrası piyasa 400 baz puana kadar indirimi çok sürpriz olarak algılamaz. Ama bundan fazlası kuru yukarı iter" yorumunu yaptı.

Global Menkul Değerler Kıdemli Analisti Rıdvan Baştürk de, 400 baz puan üzeri indirimin TL varlıkları etkileyeceğini belirerek, "Çetinkaya görevden alınmadan önce de biz 100-150 baz puan indirimin uygun olacağını bekliyorduk. Ancak Çetinkaya'nın görevden alınmasıyla acaba daha kuvvetli bir indirim gelir mi sorusu gündeme geldi. 250 baz puandan daha fazla indirimi göz ardı etmiyoruz. 400 baz puan ve üzeri indirimle TL varlıklarda volatilite artabilir, kurlarda sert hareketler olabilir" şeklinde yorum yaptı.

Bu sabah en yüksek 5.6830 seviyesini gören dolar/TL, 5.66-5.68 bandında seyrediyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar