Dolar kuru 5.60 seviyesini test etti

Dolar kuru 5.60 seviyesini test etti
S-400 ve F-35 açıklamalarıyla gerilen ABD ile ilişkiler, Golan Tepeleri gerginliğiyle yükseldi. Gelişmelerle tırmanışa geçen dolar gün içinde 5.60 seviyesini gördü.

ARTI GERÇEK - Haftanın son işlem gününde Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve dolardaki yükseliş hız kaybetmeden sürüyor. ABD Merkez Bankası Fed'in yıl sonuna kadar faiz artışı öngörmemesini açıklaması sonrasında 5.40'lara kadar inen ancak daha sonra yeniden yukarı çıkan dolar/TL bugün 5.60 seviyesini test etti.

S-400 kaynaklı endişelerin sürdüğü bir ortamda Golan Tepeleri'ne yönelik egemenlik tartışmaları, Türkiye ile ABD  ilişkilerini daha kötü bir noktaya götürebilecek yeni bir gelişme olarak yorumlanıyor.

Golan Tepeleri'ne ilişkin karşılıklı gerginlik ABD Başkanı Donald Trump'ın attığı Twitter mesajıyla başladı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyla ilgili açıklamalarının ardından giderek yükseldi. Gelişmelerin ardından dolar/TL bugün yüzde 2,5 yükselişle 5.60 seviyesine kadar çıktı. Kur daha sonra 5.58-5.59 bandında seyretmeye devam etti.

DOLAR YÜKSELİŞTE: ALBAYRAK 'ÇOK BEKLERLER' DEMİŞTİ

Kur, önceki gün Fed'in yılın kalanı boyunca faiz artırmama kararıyla 5.4850'lerden sert şekilde 5.40 seviyesine düşmüştü. Daha sonra Türkiye'ye F-35 teslimatlarının askıya alınabileceği haberiyle dün yükselişe geçerek günü 5.46'nın hemen üzerinde tamamlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün "Amerika Başkanı'nın Golan Tepeleri'yle ilgili talihsiz açıklaması bölgeyi yeni bir krizin, yeni bir gerilimin eşiğine getirmiştir. Golan Tepeleri'nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz" diye konuştu. Erdoğan'ın konuşmasının ardından yükselişe geçen dolar dalgalı bir seyir izliyor.

ERDOĞAN KONUŞTU, DOLAR 5.57'Yİ GEÇTİ

Rabobank gelişmekte olan ülkeler döviz stratejisti Piotr Matys, kurda bugün görülen sert hareket için, "ABD-Türkiye arasındaki diplomatik tansiyonun yeniden yükseleceğine yönelik piyasa endişesini gösteriyor. Piyasa ABD ile diplomatik ilişkilerde tansiyonun yeniden artacağından endişeli" dedi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi de, "Teknik seviyelerin aşılmasıyla birlikte hızlı bir yükseliş gördük. Fiyatlamalar Erdoğan'ın İsrail'e yönelik söylemlerin ardından geldi. Yerel seçimler öncesi lokallerin tek yönlü sadece alımda olduğunu biliyoruz. 5.55 seviyesi önemli üzerinde kapanış kalıcı bir şekilde yeni yukarı yönleri işlemleri beraberinde getirebilir" değerlendirmesini yaptı.

Vatandaşın yaklaşık altı aydır döviz birikimlerini kesintisiz artırmaya devam etmesi de TL'yi baskı altında bırakan bir başka unsur olarak öne çıkıyor.

DOLARİZASYON ARTIYOR: TL İÇİN İYİMSER OLMAK ZOR

Sadece geçen hafta 1.64 milyar dolar döviz alan bireylerin yabancı para cinsinden toplam mevduat ve fonları 105.7 milyar dolar ile rekor kırdı. Şirketler de dahil edildiğinde 15 Mart haftasında döviz mevduat ve fonlar 4 milyar dolar artışla 175.8 milyar dolara yükselerek tarihi zirveyi gördü.

TL'nin düşüşünde içeride dolara olan talep ve ABD - Türkiye ilişkilerine yönelik kaygılar öne çıkıyor. ABD'li yetkililer, dün S-400 konusunda Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının verilmesi hazırlıklarının askıya alınabileceğini belirtmişti.

ABD'nin uluslararası güvenlik ilişkilerinden sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Vekili Katie Wheelbarger ise "S-400 bir bilgisayar. F-35 bir bilgisayar. Bilgisayarınızı düşmanınızın bilgisayarına bağlamazsınız ve en basit şekilde bunu yapmış olacağız" dedi.

Öne Çıkanlar