Dolar, Türkiye bankalarının TL alımıyla düştü

Dolar, Türkiye bankalarının TL alımıyla düştü
Türkiye bankalarının sadece Asya piyasalarının açık olduğu saatlerde yaptığı TL alımları sonrası dolar 6,04'e kadar geriledi. Kur sabah saatlerinde 6,12'ye çıktı.

ARTI GERÇEK - Türkiye bankalarının sadece Asya piyasalarının açık olduğu saatlerde yaptığı alımlar sonrası Türk Lirası'nın, ABD doları karşısında değer kazandığı belirtildi. Bloomberg'ün para piyasası işlemcilerine dayanan haberinde, piyasanın sığ olduğu saatlerde yapılan TL alımları sonrası Dolar/TL kuru 6,04 seviyesine kadar geriledi. Kur daha sonra 6,12 seviyesinde seyretmeye başladı.

Gece yarısı yaşanan gelişmelerle ilgili Bloomberg'in ekran abonelerine geçtiği haberin özeti şu şekilde ifade edildi:

"Asya merkezli F/X traderlarına göre Asya seansında dolar/TL düşüşü, Türk bankacılarının bankalararası platform üzerinden piyasaya girip anahtar seviyelerden spot dolar satışı ile gerçekleşti. Satış etkinin maksimum olması için kurda likiditenin en az olduğu noktada gerçekleşti.

Dolar/TL spot düşüşü 6,15’e yakın tekliflerin karşılanmasıyla hızlandı. Dolar/TL yüzde 2,2’ye yakın düşüşle 6,0542’ye kadar geriledi. İşlemlere ilişkin bilgiler, konuya yakın ancak açıklama yetkisi olmayan F/X traderlarından geldi."

Bu müdahaleye rağmen sabah saatlerinde dolar/TL yine 6,13 seviyelerindeydi. Dünün 6,20’li seviyelerine göre bakıldığında bu rakam bile yüzde 1 civarında bir gerileme anlamına geliyor ancak Türkiye piyasalarının kapalı olduğu sırada başarılan 6,05 seviyesinde de tutunulamadığının işareti.

Dün uluslararası haber ajansı Bloomberg'in sitesinde, TCMB’nın açıkladığı tedbirlerin niçin işe yaramadığı ve yaramayacağı tezini işleyen bir haber yayınlanmıştı. Bloomberg’in  haberinin başlık ve spotu şöyleydi: "Why Turkey’s Bid to Prop Up the Lira Won’t Work-Investors have little confidence that the government will let the central bank control inflation." Yani Türkiye’nin lirayı yükseltme girişimi niye sonuç vermez? Yatırımcılar hükümetin Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele etmesine izin vereceğine pek az güven duyuyor...

MERKEZ BANKASI'NIN ADIMLARI

Bloomberg'in haberine göre, TCMB’nin bir haftalık repo ihalesini bir süreliğine durdurma kararı bir "arka kapı" faiz yükseltmesiydi. Bu teknik daha önce seçimin hemen öncesindeki kur paniği sırası ve sonrası nisan ayında da uygulanmıştı. O sırada bir süre etkili olmuş ancak daha sonra etkisini bir miktar kaybetmişti.

Bloomberg'in haberine göre, o sırada yatırımcılar buna hazırlıksız yakalanmıştı. Halbuki bu sefer habere göre traderlar böyle bir harekete hazırlıklıydı ve borçlarını ona göre ayarlamışlardı. O nedenle de TL’nin dolara karşı değer kazanması bu tedbirlere karşı dün öğle sonrası sadece yüzde 0,8 ile sınırlı kalmıştı.

Haberdeki yoruma göre TCMB’nin TL’yi sıkıştırma kararı ülkenin siyasi karmaşasından başı dönmüş finansal sisteme güven kazandırmakta işe yaramayacaktı. Haber, "kaçınılmaz olarak Türk parası sonuçta kaybeden olacak ve yatırımcılar açısından Türkiye çekiciliğini biraz daha kaybedecek" yorumuyla devam ediyordu.

Kamu bankalarının döviz satmasının aslında TCMB rezervlerinden yapıldığına ilişkin yorumların ve bu yorumlara bu zamana kadar TCMB’nin net bir cevap veremeyişinin bu satışların etkisini azalttığı ifade ediliyor. 

Yine Bloomberg, kamu bankalarının bir gün içinde tam 1 milyar dolar sattıkları iddialarını haberleştirmişti. Dün gece Asya piyasaları TL açısından dar piyasalar olduğundan kamu bankalarının çok büyük miktarlar sattığı düşünülmese de, kullanılabilir rezervlerle daha ne kadar bu yöntemin sürdürülebileceği piyasalarda konuşulan başlıca konu olmaya başladı. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar