Dolar yükselişte: 5,80 seviyesini aştı

Dolar yükselişte: 5,80 seviyesini aştı
Geçen haftayı 5,76 seviyelerinde tamamlayan dolar, kritik haftaya yatay seyirle başladı, ardından yükselişe geçti. Dolar 5,80'in hemen altında seyrediyor.

ARTI GERÇEK-Geçtiğimiz haftanın son günlerinde yukarı yönlü hareketlenen dolar/TL, yükselişini yeni haftaya da taşıdı. Günün ilk işlemlerinde 5,78'den değerlenen dolar/TL kuru, ilerleyen saatlerde 23 Ekim tarihinden sonra ilk kez 5,80'in üzerine çıktı. 

Geçen hafta 5.73 - 5.77 bandında hareket eden dolar, bu sabah saatlerinde 5.77 civarında başladı, ardından 5.80'in üzerini gördü. Euro 6.39'dan 6.42'ye çıkarken sepet kur 6.08'den 6.11'e çıktı.

DOLAR NEDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ?

Piyasa uzmanları satış baskısına neden olan birden fazla faktörün varlığına işaret ediyor. Bu faktörler, Akdeniz'deki gerginliğin artması, Türkiye'nin Rusya ile yeni bir S-400 anlaşmasına doğru gidiyor olabileceğine yönelik haberler, Moody's'ten olumlu bir adım gelmemesi ve TCMB'nin faiz kararının yaklaşmış olması olarak sıralanıyor. 

Geçen haftanın son işlem gününde dolara uluslararası piyasalarda talebin artmasının etkisiyle paralel 5,7898'e kadar yükselen dolar/TL, cuma gününü yüzde 0,46 artışla 5,7771'den tamamlamıştı.

Aktif Bank Ekonomisti Can Ayan, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, piyasaların Merkez Bankası'ndan 200 baz puana kadar indirim fiyatladığını belirterek, "Bizim beklentimiz 175 baz puan faiz indirimi olması. Merkez Bankası'nın 8'den 12'ye çıkarılan PPK toplantı sayısı bankanın daha fazla müdahale edebileceği beklentisini artıracaktır. O yüzden önden yüklemeli indirim olabilir ama tamamını bu toplantıda harcamak istemeyecektir" değerlendirmesini yaptı.

MERKEZ BANKALARININ FAİZ KARARLARI BEKLENİYOR

Yurt içi piyasalar bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kararına odaklandı. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor ancak indirim miktarına dair beklentiler karışık. Merkez Bankası'nın kararı perşembe günü açıklanacak. Yine bu hafta ABD Merkez Bankası Fed'in ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararları doların hareketinde belirleyici olacak.

Foreks anketinde TCMB'nin faizi 150 baz puan indireceği tahmini oluşurken, Fed ve ECB'den bir değişiklik kararı çıkması beklenmiyor. 

Öne Çıkanlar