Drone ile ormana tohum ekiyorlar

Drone ile ormana tohum ekiyorlar
Farklı üniversitelerden 7 öğrenci geliştirdikleri 'Ecodrone' aracı ile ormanlık alanda 10 dakikada bin 500 tohum ekebiliyorlar.

Farklı üniversitelerde okuyan 7 arkadaş bireysel çevre bilincini geliştirmeye yönelik bir ekip oluşturarak droneye ilave ettikleri özel bir sistem sayesinde ormanlık alanlara havadan ağaç tohumları ekimi yapıyorlar. 'Ecodrone' adını verdikleri cihaz 10 dakikada bin 500 adet tohumu ormana bırakabiliyor ve tek seferde 7 kilogram ağırlık kaldırıyor. 'Ecodrone', 2 kilometrelik alanda havadan tohum ekebiliyor. Ekip, geliştirdikleri cihazla ilk uygulamayı Artvin'de yaptı. Orman Genel Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde çalışan ekip, Kafkasör ormanlarına toprak yüzeyde yetişebilen sedir ve kayın tohumu bıraktı.

Ecodrone ile sedir, kayın tohumunun yanı sıra yaban hayvanları için meyve ağacı tohumu da ormana bırakılıyor. Dik ve engebeli arazi seçimi için Artvin'de yapılan ilk denemenin olumlu geçtiği belirtildi.



'DRONE ILE TOHUM ATIYORUZ'

DHA'nda yer alan habere göre, ekip üyesinden Bahçeşehir Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği öğrenicisi Mert Karslıoğlu, girişim fikrinin sosyal sorumluluk dersi sonrasında oraya çıktığını söyledi. Karslıoğlu," insanların günlük hayatları içerisinde uygulayabilecekleri tasarruf önerileri ve çevreci çözümlere yeterince ulaşamadıklarını gözlemledik. Bu doğrultuda bu projeyi geliştirdik ve bu içerikleri ilginç kılabilmek adına da, 'Ecodrone' adında bir insansız hava aracı tasarladık. Belki bir drone Türkiye'nin ağaçlandırma sorununu çözmeyebilir ancak, teknoloji geliştikçe bunlardan daha fazla üretim yapabilirsek ağaçlandırma faaliyetlerinde önemli rol oynayabiliriz." dedi.

'ECODRONE' NASIL ÇALIŞIYOR?

Özel tasarlanan bölümüne daha önceden hazırlanan, kil mineral ve toz gübreyi karıştırıp içerisine tohumlar yerleştiriliyor. Daha sonra bunları belirli sıcaklıkta dolaplarda bekletip ekimlerden önce içerine su enjekte ederek ekim işlemi için hazır hale geliyor. Daha sonra cihazla programlanan alanda ağaçlandırılması gerekli görülen yerlere tohum bırakıyor. (YAŞAM HABERLERİ SERVİSİ)
 

Öne Çıkanlar