Dünya siyaseti Münih'te toplandı

Dünya siyaseti Münih'te toplandı
55’inci Münih Güvenlik Konferansı’nda ABD, Rusya ve Çin arasında artan güç mücadelesinin yanı sıra Suriye’deki gelişmeler gündem başlıkları arasında bulunuyor.

15-17 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek 55’inci Münih Güvenlik Konferansı, aralarında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,  Çin’in Politbüro üyesi Yang Jiechi’nin de bulunduğu uluslararası siyasete yön veren önemli isimleri ağırlayacak.

Dünya dengelerinin hızla değişmekte olduğu, ticaret savaşları, yeni bir Soğuk Savaş tartışmalarının yapıldığı dönemde gerçekleştirilecek konferansta katılımcılar, yeni tehditler, büyük güçlerin rekabeti, liberal uluslararası düzenin geleceği gibi konuları tartışacak.

Konferans aynı zamanda, Brexit, Suriye iç savaşı, İran nükleer krizi gibi güncel dış politika konularında, önemli ikli görüşmelere ve toplantılara sahne olacak.

Münih’in ünlü otellerinden Bayresicher Hof’ta gerçekleştirilecek konferansa, yaklaşık 30 devlet ve hükümet başkanı, 50 ülkeden dışişleri bakanı ve 30 ülkeden savunma bakanlarının katılması bekleniyor.

Katılımcılar ise özellikle Suriye’deki gelişmeler, Türkiye’nin ABD ve Rusya ile son günlerde yürüttüğü görüşmeler, Ankara’nın atacağı adımlar hakkında daha net bilgiler edinebilmeyi umut ediyor.

Bu nedenle de Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Soçi’deki dörtlü Suriye zirvesi sonrasında Münih Güvenlik Konferansı’nda yapacağı konuşma, ilgiyi daha da artırıyor.

Akar’ın konferansın üçüncü gününde, Suriye konusunda yapılacak "Strateji mi, trajedi mi?" başlıklı oturuma katılması ve konuşma yapması öngörülüyor. Bu oturumdaki diğer konuşmacılar, Lübnan Savunma Bakanı Elias Bou Saab, Rusya Federasyonu Konseyi Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Konstantin Kosachev, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebul Geyt ve BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen olacak. 

Oturumda Suriye’deki gelişmelerin yanısıra, Türkiye ile ABD arasında Suriye nedeniyle yaşanan gerilimler, Ankara’nın son dönemde dış politika ve güvenlik konularında Batılı müttefiklerinden farklılaşan adımlarının da tartışılması bekleniyor. (DW Türkçe)

Öne Çıkanlar