Türkiye çöp ithalatında rekor kırdı

Türkiye çöp ithalatında rekor kırdı
Türkiye atık ithalinde ikinci sıraya yükselirken, CHP’li Tekin gelenler arasında tehlikeli tıbbi atıkların da bulunduğunu belirterek uyardı.

Çin’in plastik atık ithalatını yasaklamasının ardından Türkiye, atıkların ithalatını rekor oranda artırdı. 2016 yılında aylık 4 bin ton ithal atık gelen Türkiye’ye 2018 yılı itibarıyla aylık 33 bin ton ithal atık gelmeye başladı. Başka bir deyişle Türkiye’de ithal atık oranı neredeyse 8,5 kat arttı. Türkiye özellikle İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa ve Japonya’dan atık ithal ederken gelen atıkların büyük bir bölümünün geri dönüştürülemiyor olması Türkiye’nin adeta dünyanın çöplüğü haline gelmesine neden oluyor.

RİSK UYARISI: TEHLİKELİ TIBBİ ATIKLAR VAR

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre CHP PM üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, yurtdışından gelen çöplerin arasında tehlikeli tıbbi atıkların da olduğunu belirtti. Bingöl, "Sadece çevre değil, insan sağlığı açısından da korkunç sonuçlar doğurabilecek bir mesele bu. Gelen atıklar doğaya atılıyor. Türkiye, kendi geri dönüşüm altyapısını bile henüz oluşturamamış bir ülke. Daha kendi altyapımız oluşmamışken rant uğruna hem çevre hem toplum sağlığı hiçe sayılıyor" diye konuştu.

POŞETE KISITLAMA, ÇÖPE VİZE: ‘ÇEVRE BAKANLIĞI’NIN NEYİN GELDİĞİNDEN HABERİ YOK’

Türkiye’ye plastik adı altında çöp ithal edildiğini belirten Bingöl, hükümetin bir an önce ithal atıklara kısıtlama getirmesi gerektiğini vurguladı. CHP’li Bingöl, şunları dile getirdi:

"Sıfır atık politikası uygulayacağız diyorlar, plastik poşet kullanımını kısıtlıyorlar ama ülkenin yurtdışından gelen çöplerin merkezi olması hakkında ses çıkaran yok. İthalatçı firmalar konteyner başına 2 bin Avro alıyor ve bir konteyner tam 20-25 tonluk atık getiriyor ülkemize. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gelen atığı denetlemiyor, ülkeye neyin girdiğinden bile haberleri yok."

Öne Çıkanlar