Dünyanın en büyük toplama kampı: 3. Havalimanı

Dünyanın en büyük toplama kampı: 3. Havalimanı
Kötü çalışma koşulları ve iş cinayetleriyle gündeme gelen 3. Havalimanı inşaatı işçileri iş bıraktı. İşçiler havalimanı şantiyesini 'toplama kampı' olarak niteliyor.

ARTI GERÇEK - 'Dünyanın en büyük havalimanı olarak' tanıtılan 3. Havalimanı'nın ismi kötü çalışma koşulları ve iş cinayetleriyle gündeme geliyor. İşçiler havalimanı için 'toplama kampı' diyor.

İşçiler, bugün sabah erken saatlerden itibaren çalışma koşulları nedeniyle eylem başlatarak, günboyu işbaşı yapmayacaklarını belirtti. İşçilerin eylemine Jandarma gaz bombasları ve TOMA'larla saldırdı.

Bittiğinde yıllık 200 milyon yolcuya hizmet vermesi beklenen Atatürk Havalimanı'nın 3 katı büyüklüğündeki 3. Havalimanı bugünlerde isim tartışmasıyla gündeme geliyor. Ancak havalimanında çok konuşulmayan başka gerçekler de var. Yeni havalimanı inşaatı sırasında 70'e yakın doğal gölet dolduruldu ve yüzde 85'i orman olan bir alan yok edildi. Havalimanı inşaatı iş cinayetleri ve kötü çalışma koşulları nedeniyle de gündemde.  

İLGİLİ HABER: 3. HAVALİMANI İŞÇİLERİ İSYAN ETTİ, JANDARMA SALDIRDI

İŞÇİ ÖLÜMLERİ 35'İ BULDU

'Atatürk' isminin verilmesi için imza kampanyası başlatılan yeni havalimanının adı iş cinayetleriyle anılır hale geldi. Havalimanında çalışan bir kamyon şoförü bu yılın şubat ayında Cumhuriyet gazetesine verdiği bilgide 400 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiği iddia edilmişti. Büyük tartışma konusu olan bu sayı Çalışma Bakanlığı tarafından yalanlasa da 27 işçinin havalimanı inşaatında hayatını kaybettiği bu haberden sonra ilk kez ortaya çıktı.

İnşaat İş Sendikası'nın son verilerine göre ise bu sayı son işçi ölümleriyle birlikte 35'e çıktı.

Hayatını kaybeden işçi arkadaşları için eylem yapan işçiler "Her gün iki ölü çıkıyor" ifadelerini kullanıyor.

Havalimanındaki yaralanmalar ise hiç gündeme gelmiyor,  yaralanmaların sık sık yaşandığı inşaatta işçiler seslerinin duyulmamasından şikayetçi.

SORU ÖNERGELERİ YANITSIZ KALDI

Dünyanın en büyük havalimanı olarak tanıtılan havalimanında  iş cinayetleri nedeniyle işçiler sık sık eylem yaparken CHP Milletvekili Veli Ağbaba ve Ali Şeker ile HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Meclis'e işçi ölümleriyle ilgili soru önergeleri verdi. Ancak bu önergelerin hiçbiri yanıtlanmış değil.

'İŞÇİ ÖLÜMLERİ TRAFİK KAZASI GİBİ GÖSTERİLİYOR'

CHP'li Ali Şeker, önergesinde havalimanı şantiyesinde birçok iş cinayeti yaşandığını, ancak bunların 'trafik kazası' gibi yansıtıldığını ifade ederek "Şantiyede dolgu alanlar olduğu için sık sık çökmeler meydana geldiğini ihmaller sonucu çok sayıda işçinin yaşamını yitirdiğini" kaydetti.

29 Ekim'de açılacağı belirtilen havalimanında çalışan 30 bine yakın işçinin çalışma koşulları nedeniyle çok sayıda eylem düzenlendi.

Çalışma koşullarının çok kötü olduğunu vurgulayan işçiler şu şikayetleri dile getiriyor:

- Yağmurun altında bekletiyorlar. Odalarımız tahtakurusu, pire dolu,

- Koğuşta yataksız ve tahtakurularıyla mücadele ediyoruz,

- Otobüsler yarım saatte bir saatte gelmiyor. Kaldığımız kampta servis kalkıyor. Bu servisler yetersiz. Bir saat sırada bekliyoruz birbirlerimizi ezerek biniyoruz.

Bu yılın ocak ayında Üçüncü Havalimanı inşaatında çalışan yaklaşık bin 500 işçi, eylem yaparak kötü çalışma koşullarını ve hak gasplarını protesto etmiş, çalışma koşulları düzeltilmeyen işçiler diğer aylarda da benzer eylemler yapmıştı. 

'GÖLET SULARIYLA DUŞ ALIYORUZ'

Üçüncü havalimanı inşaatında çalışan bir işçi tarafından kaleme alınan ve Evrensel gazetesinde iletilen mektupta da çalışma koşullarına ilişkin şu ifadeler işçilerin nasıl koşullarda yaşadığını gözler öne sermişti:

"16 binden fazla işçinin çalıştığı alandaki çalışma koşullarının insaniyetten uzak. İşçilerin tuvalete gitme vakti dahi yok. Buzdolabı dahi yok. Çevrede oluşmuş göletlerden gelen sularla duş alıyoruz. Bu göletlerden gelen sularla duş alıyoruz. Sağlıklı mıdır onu da bilmiyoruz. Yemekhanelerimiz bile farklı. İnanın A Haber ve ATV dışında başka kanal çekmiyor. Burada uydu sadece bu kanalları çekiyor. Tabi onların da suçu yok! Mesai bitiminde çarşıya gitmek haram herhalde… Çünkü servis yok. Bir nevi toplama kampındayız. İş bitiminden başka dertleri yok varsa yoksa iş. Kimsenin dinlenmesi, sıkıntılar umurlarında değil. Her gün yüzlerce işçi girip çıkıyor. Bu yüzden artık dışarıdan yabancı uyruklu işçi alımı yapılıyor. Pakistan, Vietnam, Gürcistan…"

 

Öne Çıkanlar