Duterte, Maoistlerle yapılan barış görüşmelerinin sona erdiğini duyurdu

Duterte, Maoistlerle yapılan barış görüşmelerinin sona erdiğini duyurdu
CPP'nin kurucusu Jose Mario Sison ise Duarte için 'Eski bir bozuk plak' betimlemesi yaptı.

Filipinler devlet başkanı Rodrigo R. Duterte, 1969 yılından itibaren gerilla savaşı veren ve ülkenin belli noktalarını kontrol eden CPP'yle (Filipinler Komünist Partisi) yapılan barış görüşmelerine ilişkin olarak açıklama yaptı.

Duarte, Filipin Ordusu’nun Manila’daki Fort Andres Bonifacio’daki Kuruluş Yıldönümü’nde "Hükümet paneli ve Filipinler Komünist Partisi arasındaki görüşmelerimizin kalıcı olarak sona erdiğini resmen açıklıyorum" dedi.

CNN Filipinler'de yer alan habere göre; duyuru, Malacañang’ın baş hükümet müzakerecisi ve Çalışma Sekreteri Silvestre Bello III de dahil olmak üzere barış paneli üyelerinin hizmetlerini sonlandırmasından bir gün sonra geldi. CPP’nin kurucusu Jose Maria Sison, Duterte’nin 2017’de 360 No’lu Bildiri imzaladığında söylediklerini tekrarladığı için "eski bir bozuk plak" gibi olduğunu söyledi.

"O zamandan beri, Duterte’nin yaptığı şey sadece barış görüşmelerinin tabutuna daha fazla çivi koymak" dedi.

Sison, Mindanao’daki sıkıyönetim yasasını genişletmek için silahlı çatışmayı komünistlere karşı kullandığını söyledi. Ancak, Ulusal Demokratik Cephe (NDF) – barış görüşmelerinde komünist isyancıları temsil eden şemsiye örgüt – aynı zamanda kapılarını kapatmıyor.

"Müzakereler gelecekte yeni bir yönetim tarafından yeniden yönlendirilebilir. Bu bağlamda, Duterte haklıdır. Barış görüşmeleri ilgilendiği kadarıyla ölmüştür" dedi. Görüşmeler hükümet tarafından 2017 Kasım ayında rafa kaldırıldı.

Bu arada Duterte, komünistlerle yerel görüşmeler yapmak için baskı yapıyor. CPP’yi ve silahlı kanadı Yeni Halk Ordusu'nu (NPA) terörist grubu olarak etiketlemeyi amaçlayan bir teklif halen mahkemede beklemede.

Öne Çıkanlar