‘Eğer tecavüz etmek bir sanat ise bütün ödülleri Polanski’ye verin’

‘Eğer tecavüz etmek bir sanat ise bütün ödülleri Polanski’ye verin’
Roman Polanski'nin Paris'teki film gösterimi iptal edildi. Protestocular sinema önünde bekledi.

Roman Polanski’nin yaptığı filmlerinin gösterildiği Cinémathèque Française etkinliği, Paris'teki kadın hakları savunucusu feminist kuruluşları tarafından protesto edildi.

Cinsel saldırıyla suçlanan yönetmen Roman Polanski’nin An Officer and a Spy (Bir Subay ve bir Casus) isimli filminin Paris gösterimi, göstericilerin salon girişinde toplanmasının ardından iptal edildi. Eylemciler, Polanski’yi cinsel saldırı ile suçlayan kadınların isimlerinin yazdığı pankartlarla gösterimin yapılmasına izin vermedi.

Protestoculardan biri "Bu gösterimin iptali bir zafer değil. Tecavüzcülere olan ‘bağışıklık’ sona erdiğinde zafer kazanılmış olacak" ifadelerini kullandı. Bu yılın başlarında Venedik Film Festivali’nde galası yapılan An Officer and a Spy filmi, Büyük Jüri Ödülü’nü kazanmıştı.

Yaklaşık 40 kişinin toplandığı protesto, Le Champoo sinemasının önünde düzenlendi. Fransız fotoğrafçı Valentine Monnier’nin, Polanski’nin 1975 yılında kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu açıklamasının ardından, Polanski iddiaları reddetti.

Polanski, 1977 yılında 13 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğunu itiraf etmişti, o zamandan beri ise ABD’de kaçak konumunda. Daha önce de en az üç kadın 18 yaşından küçük oldukları 1970 ve 1980’li yıllarda Polanski tarafından cinsel tacize uğradıklarını söylemişti. Yönetmenin avukatı ise suçlamaları reddediyor.

Öne Çıkanlar