Ekonomistler Merkez Bankası'ndan ne bekliyor?

Ekonomistler Merkez Bankası'ndan ne bekliyor?
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yarın gerçekleştirilecek. Ekonomistlerin beklentisi, politika faizinin sabit bırakılacağı yönünde....

Ekonomistler, yarınki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinin sabit bırakılacağını tahmin ediyor. Ekonomistler, yarın gerçekleştirilecek PPK toplantısında yüzde 24 seviyesindeki politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında değişiklik yapılmayacağını belirtiyor.

TCMB’nin yılın ilk toplantısında nasıl bir karar alacağına dair çoğu uzman aynı noktada birleşirken, ya sürpriz yaparsa diyenler de yok değil.

Pek çok uzman yıl içerisinde bir faiz indirimi beklediğini dile getiriyor ancak bu kadar erken bir indirimin olumlu bir etki yaratmayacağı görüşündeler.

SİGARA ZAMMININ ENFLASYONA ETKİSİ BİLİNMİYOR

Reuters’ın 21 kurumun katılımı ile yaptığı ankette 19 katılımcı yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizinde değişiklik beklemezken, bir katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı ise 150 baz puanlık indirim bekliyor.

QNB Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı, Merkez Bankası’nın faizlerde bir değişikliğe gitmeyeceğini ancak metnin bir miktar daha güvercin tonda olabileceğini söyleyerek, "Herkesin malumu ki önümüzdeki dönem Merkez Bankası’nın faiz indireceği bir dönem olacak. Ancak son sigara zammının enflasyon üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor ve o kanaldan piyasanın beklediğinden daha fazla bir olumsuz katkı gelebilir. Merkez Bankası, bunu görmek isteyecektir" açıklamasını yaptı.

Kanlı, "Ben nisan ayında Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başlayabileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

MERKEZ BANKASI BU TOPLANTIDA BEKLEYECEK

Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Haluk Bürümcekçi Merkez Bankası’nın bu toplantıda bekleyeceğini belirtti. Bürümcekçi "Yalnız karar metni önemli olacak, metinde eğer faiz indirimine kapı açtığına dair işaret verilirse indirim kadar etkisi olur ama ben o konuda da bekleyeceğini tahmin ediyorum" yorumunu yaptı.

Atlas Portföy Genel Müdür Yardımcısı Cem Şekerci bu toplantıda söylemde ve faizde değişiklik beklemediklerini söyledi. Şekerci, "Enflasyon beklentilerinde gerileme söz konusu, bu da acaba faiz indirimi gelir mi sorusunu gündeme getirdi. Benim beklentim Merkez Bankası’nın yılın ikinci çeyreğinde bir indirim yapması. diye konuştu.

ERKEN HAREKET EDERSE TERS ETKİSİ OLUR

Invest AZ Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Avdan ise Merkez Bankası’nın faiz indiriminde erken hareket ederse ters etkisi olacağını söyledi. Avdan "Bu adımı erken atmamak lazım. Enflasyonun gerçek manada kontrol altına alınması lazım, düştüğüne güvenelim ki sonra Merkez Bankası faiz indirsin. Ağustos ayındaki döviz krizi ciddi biçimde güvensizlik yarattı, banka bunu faiz artırımıyla giderdi. O nedenle bu güveni kazanmışken erken hamle yapmamak lazım" şeklinde konuştu.

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler de, bu toplantıda faiz değişikliği beklemediğini bu sabahki notunda paylaşırken, toplantının ardından paylaşılacak karar metninde bir ifade değişikliği olup olmadığının da yakından takip edileceğini belirtiyor.

İntegral Yatırım Menkul Değerler, beklentilerle paralel olarak faizlerde bir değişiklik yapılmaması halinde kurda önemli bir hareket görülmesinin beklenmediğini paylaştığı notunda belirtiyor. Ancak beklenmedik bir faiz indirimi kararının Dolar/TL’nin yukarı yönlü hareket etmesine neden olacağını da ekliyor.

FİYAT İSTİKRARINA İLİŞKİN RİSKLER SÜRÜYOR

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı da, enflasyondan son dönemde alınan ılımlı sinyallere karşın, fiyat istikrarına ilişkin risklerin devam ettiğine dair genel görüşte değişiklik beklemediklerini söyledi.

Özellikle, son üretim verileri doğrultusunda, iç talep kaynaklı büyümede yavaşlamaya vurgu yapılabileceğini belirten Tokalı, "Bu toplantıda bir değişiklik yapmasını ve sıkı para politikasının riskler azalana kadar korunması duruşunda değişiklik beklemezken, gelecek döneme ilişkin sıkı para politikasında gevşeme alanı yaratması açısından, küresel sıkılaşmada yavaşlama sinyallerine yer verdiğini görebiliriz. Ancak, kısa vadede duruşta, özellikle jeopolitik risklerin de etkisiyle, herhangi bir gevşeme sinyali vermesini beklemeyiz" şeklinde konuştu.

Geçen yılın aralık ayında kurul politika faizini yüzde 24’te sabit bırakmıştı.

Öte yandan bu yılki takvime göre 6 Mart, 25 Nisan, 12 Haziran, 25 Temmuz, 12 Eylül, 24 Ekim ve 12 Aralık’ta PPK toplantısı yapılacak. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar