Ekonomistler YSK'nin kararını nasıl değerlendirdi?

Ekonomistler YSK'nin kararını nasıl değerlendirdi?
YSK'nin İstanbul seçimiyle ilgili kararı sonrası sanatçıların sosyal medya mesajları dikkat çekerken, ekonomistler 'Hukuk gitti mi ekonomi de kalmaz' mesajı verdi.

ARTI GERÇEK - Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal ederek yenilenmesine karar vermesinin ardından toplumun her kesiminden tepkiler yükseldi. Uluslararası medyanın da yakından takip ettiği süreçle ilgili dün akşamdan bu yana sosyal medyadan tepkiler devam ederken, dövizde sert yükselişler gözlenirken, borsa sert şekilde düştü.

TÜSİAD BAŞKANLARINDAN MESAJLAR

Kararın hemen ardından iş dünyası örgütü TÜSİAD bir açıklama yayınlayarak, reformlara odaklanılması gereken bu dönemde, seçim ortamına geri dönmenin kaygı verici olduğunu ifade etti. Açıklamaya AKP Sözcüsü Ömer Çelik'ten cevap geldi.

TÜSİAD'ın eski başkanlarından da yine sosyal medyadan tepkiler geldi. Ümit Boyner, "Mutluluk ve huzur için ahlak ve cesaret yanyana gelmeli" derken Erol Bilecik ise "Adaletsizliğin en büyüğü, adil olmayıp adil gibi görünmektir" ifadesini kullandı. 

HUKUK GİTTİ Mİ EKONOMİ DE DURMAZ

Sanatçıların sosyal medyadaki tepkilerinin yanı sıra ekonomistler de Twitter üzerinden YSK'nin İstanbul seçim tekrarı kararını eleştirdi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, "Altı yıl önce 12 bin 395 dolarlık kişi başına gelirle bir üst lige çıkmaya aday 5 - 10 yükselen pazar ekonomisinden biriydi Türkiye. Bugün 9 bin 632 dolarlık kişi başına geliriyle kümede kalmaya çalışıyor. Hukuk gitti mi ekonomi de durmaz" dedi.

Ekonomist Uğur Gürses, "Tarihe, bir çocuk otobüsün açık penceresinden seslenip #herşeyçokgüzelolacak Ekrem abi dedi, her şey orada başladı" diye yazılacak... O çocuk şimdiden tarihe izini bıraktı" dedi.

Eski AKP Milletvekili ve eski Borsa İstanbul Başkanı olan İbrahim Turhan ise Hz. Ali'nin, "Mülk (devlet yönetimi) küfür (inançsızlık) ile ayakta kalabilir ama zulüm (haksızlık) ile kalmaz" sözünden alıntı yaptı.

Ekonomist Mustafa Sönmez de, Twitter mesajında, "Rejimin YSK rezilliği dünya kayıtlarına geçti. Yarın dünya tefe koyup çalar, şikayetçi olmaya kalkmayın. Biz ise sizi bir kez daha madara etmek üzere hemen kolları sıvayacağız. Bu kez YSK yetmez ise, AYM, Danıştay, Yargıtay alayını alıp gelin. Ne yapsanız yine yenileceksiniz" dedi. 

TEPAV yöneticisi Prof. Dr. Güven Sak, "Türkiye bir daha seçime gidecekse, ekonomik tedbir paketi filan olmaz. "İllüzyonla idare ettiğini zannetme dönemi" bir süre daha devam eder. Sonrasını biliyorsunuz" diye yazdı.

Bilkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Refet Gürkaynak ise, "Bu rezilliğe, haksızlığa üzüldük mü? Evet. Şaşırdık mı? Hayır. YSK iptal kararı vermeseydi bağımsız olduğunu zannedecek miydik? Elbette hayır. Bu kararın sarayda değil YSK'da verildiğini sanan var mı? Elbette yok. Bu ülke bu kadarını hak etmiyor. Daha iyisi olacak. Yapacağız" değerlendirmesi yaptı.

Ümit Akçay da, "Siyasi ikballeri için ülkeyi uçuruma sürüklüyorlar" diye yazdı.

İktisatçı Cüneyt Akman ise, "YSK Yaptığını beğendin mi? Türkiye'nin haberde de anlatılan birçok gerçekten milli sorunu varken onları çözemez hale getirecek felaketli bir duruma soktun. Bunu hukuk uğruna yapsaydın neyse de hukuksuzluk ve korku adına yaptın" diye tepkisini dile getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar