Elazığ'da 6.8 şiddetinde deprem

Elazığ'da 6.8 şiddetinde deprem
Elazığ Sivrice'de saat 20.55'de 6.8 büyüklüğünde meydana gelen depremde ölü sayısı 20'ye yükseldi.

ARTI GERÇEK- Merkez üssü Elazığ Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "Toplam 19 vatandaşımızı kaybettik, göçük altında 30'a yakın vatandaşımızın olduğunu biliyoruz" dedi. AFAD ise ölü sayısının 20'ye yükseldiğini, yaralananların sayısının ise 922 olduğunu duyurdu. 

Bakan Koca'nın sabah saat 05.25'te yaptığı açıklama şöyle: 

"Toplam 19 vatandaşımızı kaybettik. Doğanyol'da 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Malatya'da 221 yaralımız söz konusu oldu. Ama bu yaralılardan çoğunluğu hafif yaralanmaydı. Şu anda hastanede 5 hastamız var, biri ağır yaralı. Elazığ'da ise 551 yaralımız oldu. 15 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ama göçük altında 30'a yakın vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Ölü sayısı artabilir. 36 yatan hastamız, 14 tane de yoğunbakımda tedavisi süren hastamız var. Toplam 5 hastamızın ameliyatları planlandı bunlardan ikisi yapıldı. Hayatı riskli olan hasta olmadığını biliyoruz. Malatya'da göçük altında kimse yok. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyor, yaralılara acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağolsun"

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, saat 20.55'te merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurdu. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6,6 olarak revize etti. Deprem yerin 10 kilometre derinliğinde kaydedildi.

Deprem; Dersim, Adıyaman, Diyarbakır, Urfa, Mardin, Van, Kayseri, Malatya, Bitlis, Antep, Hatay ve Samsun'da da hissedildi. Ayrıca, Suriye'nin kuzeyindeki Lazkiye, Halep, İdlib illeri de sarsıldı.

Kandilli Rasathanesi daha sonra depremin büyüklüğünü revize etti. Kandilli'ye göre depremin büyüklüğü 6.5, derinliği ise 5 kilometre.

AFAD'ın Twitter hesabından yapılan bilgilendirmede ise depremin büyüklüğü 6,5, derinliği 6,75 kilometre şeklinde revize edilidi. Ancak ilerleyen saatlerde yapılan açıklamada ise depremin büyüklüğü yeniden 6,8 olarak belirtildi.

AFAD Başkanı "Ekiplerimiz bölgede çalışmalara başladı. Deprem 7 kilometre derinlikte oluştu" diye konuştu.

SOYLU: YIKILAN BİNALAR VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Elazığ ve merkez üssü Sivrece'de herhangi bir can kaybı yok. Merkezde de can kaybı yok. 2 kişi yaralı var. Yıkılan birkaç bina var. Malatya Pötürge'de de yıkılan binalar var. Köylerde de yıkılan binalar var. Elazığ ve çevre illerden gelen herhangi bir ölüm haberi yok" dedi. Soylu daha sonra yaptığı açıklamada 2 kişinin Malatya'da 2 kişinin de Elazığ'da hayatını kaybettiğini söyledi.

Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, canlı yayında, "Binalarda hasar var, Sivrice'de can kaybı yok. 23 köye ulaşılamıyor. Camların kırılmasından dolayı bir panik var." diye konuştu. 

13 DAKİKA SONRA 2'NCİ SARSINTI

İlk sarsıntının ardından saat 21.08'de, merkez üssü yine Sivrice olan Richter ölçeğine göre 5.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 

21.17'DE 5,1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

AFAD'a göre 21:17'de merkez üssü Elazığ'ın Baskil ilçesi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. 

Uzmanlar, özellikle köylerde yıkımın büyük olabileceğini, çok sayıda insanın enkaz altında kalmış olabileceğini belirtiyor. Şu ana kadar köylere ulaşılabilmiş değil, resmi makamlar da köylere henüz ulaşılamadığını dair açıklamalar yaptı. Bölgeden gelen haberlerde ise enkaz aldında insanların kaldığı ve yardım beklendiği yönünde.

AFAD: 30 ARTÇI YAŞANDI

AFAD'dan gece saat 23.25 civarında yapılan açıklamada, ''Saat 20.55’de 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrasında bölgede 4 büyüklüğü üzeri 6 adet deprem meydana gelmiş olup, toplam artçı deprem sayısı 30’dur. İlk belirlemelere göre altı kişi hayatını kaybetmiştir'' denildi. 8 ilden bölgeye 1689 çadır, 1656 yatak ve 28 ilden 418 arama kurtarma ekibinin deprem bölgesine sevk edildiği duyurıldu. Bir sonraki açıklamada ise Malatya'da 6, Elazığ'da 8 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

BÜYÜK PANİK YAŞANDI

Sarsıntı nedeniyle paniğe kapılanlar kendilerini dışarı attı. Halk yakınlarını telefonla arayıp, haber almaya çalıştı.

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, "Kent genelinde 3 kişi hayatını kaybetti, arama kurtarma çalışmaları devam ediyor, merkezde 4 bina yıkıldı. 225 kişi yaralandı. Maden ilçesinde enkaz altındaki 5 kişi kurtarma çalışması sürüyor" dedi.

Elazığ Belediyesi yaralılar için kan bağışı çağrısı yaptı: "Hastanelerde tedavi gören vatandaşlarımız için çok acil kan ihtiyacı bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın kan vermeleri için hastanelere gitmelerini önemle rica ederiz."

İMAMOĞLU: YARDIMA HAZIRIZ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu deprem sonrası açıklama yaptı. İmamoğlu, "Elazığ merkezli gerçekleşen depremin can ve mal kaybına yol açmaması en büyük temennimiz. Tüm bölge halkına geçmiş olsun, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İBB olarak her türlü yardım için hazırız" dedi. 

İBB EKİP GÖNDERDİ

İBB bölgeye arama kurtarma ekibi gönderdi. Arama kurtarma, yardım ve lojistik ekibi deprem bölgesine hareket etti. Ekipte 10 arama kurtarma aracı, 3 bin kişiye hizmet verecek yemek tırı, su tankı, soğuk gıda kamyonu, açık kasa kamyonlar,  66 itfaiye personeli, 8 aşçı, 8 şoför ve iki yardımcı personel yer alıyor. 

Dersim Belediyesi de yardım ekibi gönderdiğini duyurdu.

ABB'NİN YARDIMLARI HAZIR

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Elazığ’a gönderilmek üzere yardımların hazır olduğunu, yetkililer ile irtibat halinde olduklarını belirtti. 

Yavaş, Twitter’dan yaptığı açıklamada, "3 karavan, 1 çok maksatlı kurtarma aracı, 1 kurtarma aracı, 1 komuta otobüsü, 2 adet hizmet aracı, 3 K9 köpeği ve 1 K9 aracı olmak üzere 9 aracımız ve 40 personelimiz ihtiyaç halinde Elazığ’a hareket etmek üzere hazır beklemektedir. Yetkili merciler ile irtibat halindeyiz" dedi.

MERSİN VE ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ DE YARDIM GÖNDERİYOR

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da depreme ilişkin sosyal medya hesabından yardım için ekiplerinin harekete geçtiğine dair paylaşımda bulundu.

Yardım için talimat verdiğini belirten MBB Başkanı Vahap Seçer, "Mersin Büyükşehir Belediye'mizden arama-kurtarma faaliyetleri için 3 araç, 2 arama-kurtarma köpeği ile 1'i müdür 1'i amir toplam 11 personelin acil olarak #Elazığ'a gitmesi için talimatı verdim. Aynı zamanda yardım kolilerimiz hazırlandı. Vatandaşlarımızın yanındayız." dedi.

Ekiplerin yolla çıktığını belirten ABB Başkanı Zeydan Karalar ise, "Elazığ şehrimizde yaşanan ve hepimizi üzen deprem dolayısıyla 4 itfaiye aracımız, arama-kurtarma araçlarımız ve ekiplerimiz, hizmet araçlarımızdan oluşan ekibimiz acil olarak #Elazığ'a gitmek üzere yola çıktı. Takviyelerimiz devam etmekle birlikte her türlü yardıma hazırız."

AFAD: SMS TERCİH EDİN

Depremin ardından AFAD koordinasyonunda 28 çalışma grubunun 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirildiği bildirildi. Açıklamada, "Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Telefon görüşmelerinde mümkünse web tabanlı uygulamaların ve SMS'lerin tercih edilmesi önem arz ediyor" denildi.

Depremde hasar gören binalardan birinde gerçekleşen doğalgaz patlaması sonucu yangın çıktı.

OPERATÖRLER ÜCRETSİZ KONUŞMA TANIMLADI

Telekom, Vodafone ve Turkcell, ücretsiz konuşma ve internet tanımlandı​. Türk Telekom'un sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Türk Telekom olarak, müşterilerimiz için ücretsiz konuşma ve internet kullanımı tanımlandı. Kriz masamız hazır. Yanınızdayız Elazığ" denildi. Turkcell ve Vodafone da deprem sonrasında bölgede yaşayan vatandaşlara ücretsiz internet ve konuşma tanımladıklarını duyurdu. 

KANDİLLİ: ARTÇILAR 1 HAFTA SÜREBİLİR

Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada, "Bölgedeki Doğu Anadolu Fayı'nın aktif, böyle bir deprem bekleniyordu, bölge için sürpriz değil" denildi. Açıklamada ayrıca "Artçı depremler bir hafta devam edebilir" uyarısı yapıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, saat 01.20 sularında kameraların karşısına geçerek son durumla ilgili bilgileri paylaştı.

SOYLU: 30 KİŞİ ENKAZ ALTINDA

Süleyman Soylu "Elazığ'da 13, Malatya'da 5 kişi hayatını kaybetti" dedi. Bakan Soylu Malatya'da 148 yaralının Elazığ'da ise 405 yaralının hastanelere kaldırıldığını söyledi. Soylu'nun açıklamasına göre Malatya'daki yaralılardan üçünün durumu ağır Elazığ'da ise 2 kişi ağır vaziyette. Süleyman Soylu Malatya'da enkaz altında kimsenin bulunmadığını Elazığ'da ise 30 kişinin enkaz altında bulunduğunu açıkladı.

30 BİNA YIKILDI

Toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Elazığ'da 5, Malatya'da 25 binanın yıkıldığını söyledi.

2 KİŞİ ENKAZ ALTINDAN SAĞ ÇIKARILDI

Depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Elazığ Maden’de yıkılan evlerin enkazından 2 kişi sağ kurtarıldı. 

Arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra Elazığ ve çevre illerden yapılan yardım çağrılarında yurttaşların cami, KYK yurtları ve ücretsiz şekilde otelde konaklayabilecekleri duyuruldu.  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar