Endonezya kadınlar için resmi evilik yaşını 3 yaş yükseltti

Endonezya kadınlar için resmi evilik yaşını 3 yaş yükseltti
Dünyadaki en fazla çocuk gelin sayısına sahip 10 ülke arasında yer alan Endonezya'da parlamento, kadınların resmi evlilik yaşını 16'dan 19'a çıkardı.

Ülkenin evlilik yasası parlamentodaki tüm partilerin destek verdiği kararla revize edildi. Kadın hakları savunucuları kararı memnuniyetle karşıladı. Ülkenin kadın hakları ve çocuk koruma bakanı Yohana Yembise , "45 yıl sonra nihayet alınan bu karar, Endonezyalı çocuklara bir hediye" dedi.

Endonezya İstatistik Ajansı ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in 2016 tarihli raporuna göre, Endonezya'da her dört kız çocuğundan biri 18 yaşından önce evlendiriliyor.

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip olan Endonezya’da, bugüne dek 16 yaşına gelen kız çocukların, ailelerinin onay vermesi halinde evlenmesine izin veriliyordu. Ülkede, kadınlar için evlilik yaşını belirleyen yasal bir düzenleme yokken, erkekler için yasal evlilik yaşı 19 olarak belirlenmişti. Endonezya Yüksek Mahkemesi ise aralık ayında görülen bir davada, kadınların daha erken yaşta evlenmesine izin verilmesinin ayrımcılık olduğuna hükmetmişti. (HABER MERKEZİ)

 

 

Öne Çıkanlar